Posturile de stiri au procesat diferit, pana joi la pranz, vestile negative despre economie transmise joi de INS, dar percepute drept bune de premierul Victor Ponta. INS a anuntat o scadere a Produsului Intern Brut in trimestrul al doilea fata de primul trimestru, o incetinire a cresterii anuale la nivel trimestrial si semestrial, o crestere in T2 2014 fata de T2 2013 si o crestere in semestrul intai comparativ cu S1 2013. B1 TV si Romania TV pun accentul aproape exclusiv pe ideea de crestere a economiei, Antena 3 la fel, dar pe un ton moderat, in timp ce Realitatea TV si Digi 24 pun accentul pe problemele semnalate de cifrele INS.

Romania continua cresterea economica la B1 TVFoto: Captura video

B1 TV

Principalul post "de opozitie", B1 TV, una spune pe propriul site, alta spune pe post. Online, B1 scrie ca "economia a incetinit" si "cresterea anuala s-a diminuat semnificativ", si insoteste comentariile pozitive facute pe Facebook de premierul Ponta cu cifre care le contrazic.

Pe de alta parte, stirea inclusa in buletinul de la ora 12.00 suna cu totul diferit: nicio mentiune referitoare la datele negative anuntate de INS. Acestea sunt inlocuite cu "perspective pozitive" pentru restul anului, multumita unor masuri precum scaderea CAS si reforme structurale. Stirea TV incepe prin mentionarea cresterii economice de 2,6% in primele sase luni ale anului, "una dintre cele mai mari cresteri economice din Europa" si continua cu spusele reporterului: "In continuare sunt perspective pozitive. Aceasta crestere de 2,6% se incadreaza in prognoza economica anuntata de guvern. Din a doua parte a anului sunt asteptate investitii ceva mai mari din partea guvernului si, de asemenea, implementarea unor reforme structurale si a unor masuri economice precum scaderea CAS, atunci avem toate sansele ca aceasta crestere economica sa se mentina si in a doua jumatate a anului."

Stirea difuzata pe post preia elemente din comunicarea publica de astazi a lui Victor Ponta/PSD.

Romania TV

Vesti bune de la INS - la Romania TV

Vesti bune de la INS - la Romania TV

Foto: Captura video

Postul controlat de Sebastian Ghita prezinta, asemenea B1, doar aspectele pozitive mentionate de INS cu privire la evolutia economiei.

Postul vorbeste despre o "crestere economica importanta pentru Romania", care "aduce bani pentru pensii si salarii". Televiziunea prezinta cifrele pozitive pornind de la cresterea de 2,6% inregistrata in prima jumatate a anului si nu mentioneaza in niciun fel scaderea economiei in trimestrul al doilea in si incetinirea cresterii la nivel trimestrial si semestrial. Postul difuzeaza pozitii favorabile din partea ministrului delegat pentru Buget Liviu Voinea si a lui Cristian Socol, consilier al premierului pe probleme economice, iar in platou a discutat subiectul cu Mirel Palada, care a aratat cum "Romania e unul dintre performerii regiunii in momentul de fata".

Online, Romaniatv.net mentioneaza, printre "vestile bune", ca PIB in trimestrul al doilea a fost in termeni reali mai mic fata de primul trimestru.

Antena 3

Postul de stiri al Intact si-a inceput stirea despre datele INS cu faptul ca economia Romaniei a inregistrat o "crestere spectaculoasa". Dar postul arata ca, daca se compara trimestrul 2 cu trimestrul 1 la acestui an, "remarcam o scadere de 1% a PIB-ului", ceea ce arata ca "economia nu se simte destul de bine".

Reportera a vorbit despre o scadere a investitiilor cu 10% in acest internval, dar a mentionat ca guvernul a anuntat ca mentine tinta de crestere economica pentru acest an.

In plus, a notat reportera, in jurnalul de la ora 14,00, atat FMI cat si Banca Mondiala au modificat prognoza de la 2,5 la 2,8%.

Realitatea TV

Guvernul se lauda cu scaderea PIB la Realitatea TV

Guvernul se lauda cu scaderea PIB la Realitatea TV

Foto: Captura video

Realitatea TV, la ora 13.00, in cadrul emisiunii Fabrica, a discutat datele INS pornind de la o stire video cu titlul "Ponta, Minus+Minus=Plus". Postul a prezentat detaliat vestile negative date de Statistica si a comentat: "Culmea e ca pentru premierul Ponta acestea sunt vesti bune". A fost citat comentariul publicat pe Facebook de Victor Ponta - cel cu masina care isi schimba viteza.

Televiziunea a apreciat ca "executivul condus de Victor Ponta conduce Romania intr-o directie gresita", i-a citat pe reprezentantii Aliantei Crestin Liberale si a mentionat ca datele vin pe fondul mai multor evolutii negative in economie - taxe noi sau marite, scaderea investitiilor.

Digi 24

Televiziunea de stiri a RCS&RDS a insistat, la randul sau, ca PIB a scazut in trimestrul al doilea fata de primul trimestru, iar cresterea anuala a coborat semnificativ, sub estimarile autoritatilor. Postul a luat o pozitie de la presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, care vorbeste despre o "deteriorare semnificativa a activitatii economice in trimestrul doi"

Vezi stirea Digi 24 aici