Prezentarea de scuze publice de catre Mirel Palada "este un gest necesar", limbajul sau la adresa jurnalistilor fiind "inadecvat pozitiei si responsabilitatilor sale publice", se spune intr-o scrisoare trimisa, luni, premierului Victor Ponta, de Clubul Roman de Presa (CRP).

Agentia Mediafax prezinta textul scrisorii trimise sefului guvernului de catre presedintele interimar al Clubului, Indira Crasnea, in numele acestei asociatii profesionale:

"Stimate domnule prim-ministru Victor Ponta,

Va scriu cu ingrijorare in legatura cu atitudinea exprimata recent pe o retea de socializare de catre consilierul dumneavoastra, domnul Mirel Palada fata de jurnalisti, in general, pornind de la cazul special al unui coleg de la portalul Gandul, parte a Mediafax Group (membru al Clubului Roman de Presa).

Domnul Palada, care indeplineste atributiile purtatorului de cuvant guvernamental, recidiveaza intr-un fel care arata ca este inadecvat pozitiei si responsabilitatilor sale publice si care face deservicii majore comunicarii intre guvernul unei tari membre a Uniunii Europene si comunitatea jurnalistilor.

Cred ca limbajul domnului Palada este inacceptabil si strain standardelor functiei pe care o ocupa temporar si serviciului public pe care este insarcinat sa-l indeplineasca.

Libertatea de exprimare este un drept constitutional si fundamentul filosofiei profesiei de jurnalist, dar si al functionarii civilizate a societatii, iar folosirea sa iresponsabila poate impinge spre situatii critice.

Domnule prim-ministru,

Apreciez ca prezentarea de scuze publice de catre domnul Palada este un gest necesar, care ar semnifica intoarcerea spre o dorita normalitate.

De asemenea, cred ca masurile care ar putea fi luate in interiorul guvernului, in spiritul unor relatii functionale jurnalisti-autoritati, sunt binevenite.

Eu si colegii din Clubul Roman de Presa ne rezervam dreptul de a urmari acest caz precum si deciziile pe care le veti lua".

***

Saptamana trecuta, Palada a avut pe pagina de Facebook o postare cu urmatorul continut: "Cum apare cate un subiect politic care invartoseaza spiritul bejboinic in opinanti, de zici ca-i catastrofa si dezastru mondial, cum mai scot capul cate doi-trei-zece-douazeci, depinde de intensitatea subiectului, de bezmetici acoperiti de pe lista mea care isi fac seppuku comunicational si trantesc cu cuvintele anti-guvernamentale in balta propagandistica la mine pe wall. Si uite asa mai frigem niste purcelusi anti-guvernamentali la protap si le dam block si mai bem o bere in cinstea sufletelor raposatilor care nu mai este. In seara asta era unul care acum era reporter la Gandul, iar inainte fusese la Hotnews, si care facea clabuci cu spume la mine pe pagina. Ce placere sa-l execut electric! Cata indemanare am sa omor prin blocare ziaristii obiectivi, deci anti-guvernamentali. Pufosilor, nici nu stiti cata placere imi provocati".

Intrebat sambata despre acest subiect, Ponta a evitat sa comenteze, limitandu-se la a declara ca isi doreste o relatie buna cu presa si cu cultele.

Ulterior, postarea de pe contul de Facebook al lui Palada a fost stearsa, dar deja existau numeroase reactii in randurile ziaristilor, dar si din partea unor partide de opozitie.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca i-a transmis purtatorului de cuvant al Guvernului, Mirel Palada, ca nu e de acord cu modul in care se exprima si ca acesta urmeaza sa decida daca respecta standardele si ramane in Executiv, intrucat nu are nevoie de un Sebastian Lazaroiu la Guvern.

Intrebat daca s-a gandit sa-i ceara demisia lui Palada, Ponta a raspuns: "M-am gandit foarte clar si i-am spus domnului Palada, in mod direct, ca nu sunt de acord cu modul in care domnia sa- chiar si intr-un spatiu cum e Facebook-ul - se exprima, ca nu am nevoie de un Sebastian Lazaroiu la Guvern si ca urmeaza sa decida: daca poate sa respecte niste standarde pe care eu le consider necesare, ramane la Guvern; daca vrea sa fie Lazaroiu, atunci nu va lucra pentru mine".