Intact Media Grup precizeaza intr-un comunicat de presa ca retragerea contestatiei privind sechestrul din dosarul ICA a fost necesara pentru ca in completul care ar fi trebuit sa judece contestatiile se afla judecatoarea Camelia Bogdan.

Precizarile facute de Intact Media Grup:

"Renuntarea in cauza nu vizeaza toate contestatiile depuse impotriva hotararii nelegale nr.888/08.08.2014 si cu atat mai putin, nu reprezinta renuntari la demersurile judiciare menite sa desfiinteze actul fara precedent al Curtii de Apel Bucuresti.

Necesitatea actiunii a fost determinata de prezenta in completul care ar fi trebuit sa judece aceste contestatii a doamnei judecator Camelia Bogdan. In cadrul dosarului ICA aceasta si-a solutionat singura propriile cereri de recuzare, respingandu-le ca inadmisibile, precum si contestatiile formulate impotriva propriilor masuri.

Mai mult, a respins ca inadmisibile apelurile formulate de Camelia si Corina Voiculescu, impotriva carora a pronuntat, prin aceeasi hotarare judecatoreasca, masuri a caror punere in aplicare determina prejudicii, atat patrimonale, cat si nepatrimoniale, precum si refuzarea dreptului de a spune ceva in proces.

Este evident ca, in conceptia doamnei Camelia Bogdan, dreptul la un recurs efectiv garantat de art.13 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului si dreptul la un proces echitabil, garantat de art.21 din Constitutie, precum si de art.6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului reprezinta simple drepturi iluzorii.

Avand in vedere lipsa evidenta a unor garantii de impartialitate din partea magistratului Camelia Bogdan, renuntarea la contestatiile indreptate impotriva hotararii, ce urmau a fi solutionate de domnia sa, devine fireasca."

Avocatul Corinei Voiculescu a depus, vineri, la Tribunalul Bucuresti, o cerere de retragere a contestatiei facute impotriva deciziei Curtii de Apel de confiscare a mai multor sume de bani apartinand clientei sale, in cadrul solutionarii dosarului ICA, anunta Mediafax. Instanta Tribunalului Bucuresti a ramas in pronuntare cu privire la solicitarea avocatului Corinei Voiculescu.

Fiicele lui Dan Voiculescu, Corina si Camelia, depusesera pe 14 august, la Tribunalul Bucuresti, doua contestatii la executare in cazul sechestrului dispus prin decizia definitiva data in dosarul privind privatizarea ICA, in care prejudiciul a fost stabilit la aproximativ 60 de milioane de euro. Contestatia Cameliei Voiculescu a fost respinsa, pe 25 august, de instanta, cealalta contestatie avand termen de judecata vineri.

Si compania Grivco, fondata de Dan Voiculescu, si fostul Institut de Cercetari Alimentare (ICA), in prezent Compania de Cercetari Aplicative si Investitii, au contestat in instanta sechestrul pus de judecatori prin sentinta data in dosarul privind privatizarea ICA.

Contestatia Grivco a fost de asemnea respinsa pe 26 august, in timp ce cea inaintata de Compania de Cercetari Aplicative si Investitii va fi analizata de judecatori in 1 septembrie.

Deciziile de respingere a contestatiilor nu sunt definitive, putand fi atacate la Curtea de Apel Bucuresti.

Avocata lui Dan Voiculescu, Maria Vasii, declara, in 13 august, ca imobilul de pe Soseaua Bucuresti-Ploiesti nr. 25-27, unde este sediul postului de televiziune Antena 3, a fost indisponibilizat de procurorii anticoruptie, in urma deciziei definitive din dosarul ICA. Vasii a spus ca decizia de executare a dispozitiilor din condamnarea din dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare (ICA) a fost contestata la Tribunalul Bucuresti.

Avocata lui Dan Voiculescu mai spunea, dupa ce a fost la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) pentru a lua la cunostinta ca a fost pus sub sechestru sediul in care functioneaza postul de televiziune Antena 3, ca a fost luata o singura masura de sechestru si ca nu s-a procedat la indisponibilizarea bunurilor in cazul carora instanta a decis definitiv ca vor fi confiscate. Potrivit avocatei, pana la judecarea contestatiei la executare, un alt demers nu mai poate fi efectuat.

"Una din pozitiile noastre fata de masura sechestrului este aceea ca bunurile trebuiau evaluate si individualizate in teren, respectiv trebuiau luate taxele care greveaza acest imobil si trebuia ca aceste persoane sa fie introduse in procedura, iar aceasta procedura n-a fost urmata. Din punctul nostru de vedere, masura sechestrului despre care discutam astazi este doar o notare in cartea funciara a existentei acestui ordin de indisponibilizare, respectiv a sechestrului, si nu antreneaza alte consecinte juridice", a adaugat Maria Vasii.

***

Curtea de Apel Bucuresti i-a condamnat definitiv, in 8 august, in dosarul ICA, pe Dan Voiculescu la 10 ani de inchisoare, pe Gheorghe Mencinicopschi, fost director ICA, la opt ani, si pe Sorin Pantis, fost ministru, la sapte ani de inchisoare.

In acelasi dosar au fost condamnati fostul director al Agentiei Domeniilor Statului (ADS) Corneliu Popa, la opt ani de inchisoare, Jean Catalin Sandu, fost sef al Directiei Juridice din ADS, si Vlad Nicolae Savulescu, fost sef al Directiei de Privatizare-Concesionare din ADS, la cate sase ani de inchisoare, si Flavius Adrian Pop, fost sef de serviciu in ADS, la cinci ani cu executare. Gheorghe Sin si Constantin Baciu au primit patru ani de inchisoare cu suspendare, iar Vica Ene si Grigore Marinescu, trei ani, tot cu suspendare.

Instanta a dispus confiscarea mai multor imobile apatinand inculpatilor, printre care sediile posturilor de televiziune Antena si cel al grupului de firme Grivco. Totodata, magistratii de la Curtea de Apel Bucuresti au decis confiscarea de la Dan Voiculescu a penthouse-ul din Soseaua Kisseleff, cu o valoare estimata de 250.000 de euro.

De asemenea, trebuie sa i se confiste lui Voiculescu suma de 3.515.756,4 dolari plus TVA aferent, ce reprezinta chiria pe care a incasat-o in baza contractului de inchiriere a spatiului Grivco de catre Romtelecom. Pentru recuperarea acestei sume, instanta a dispus confiscarea bunurilor mobile si imobile si a banilor din conturile firmelor la care Voiculescu figureaza ca imputernicit, beneficiar real, asociat sau administrator, situate in tara sau in strainatate.

Instanta a mai dispus, in cazul lui Voiculescu, confiscarea unor sume de bani pe care le are in conturi pana la concurenta sumei de 15 milioane de lei, la BRD, si pana la concurenta sumei de cinci milioane de lei, la RBS Bank.

De asemenea, pe langa sumele reprezentand contravaloarea actiunilor donate de Dan Voiculescu celor doua fiice ale sale, de la acestea trebuie sa fie confiscate si sumele donate in urma inchirierii spatiului Grivco catre Romtelecom.

In cazul lui Dan Voiculescu, pentru doua din dispozitiile instantei a fost desemnat pentru punerea in executare procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie: una legata de identificarea de bunuri mobile, imobile, conturi pentru aplicarea sechestrului asigurator (pentru confiscare speciala) si cealalta privind aplicarea sechestrului asigurator (pentru confiscare extinsa).

Procurorul sef al DNA, Codruta Kovesi, a declarat, la Adevarul Live, ca Directia a fost desemnata de instanta sa identifice si sa indisponibilizeze conturi si imobile pentru recupereare prejudiciului din dosarul ICA, dar executarea o va face statul, prin Ministerul Finantelor, Antena 3 nefiind parte in cauza.

In acest context, Kovesi a spus ca neaga categoric afirmatia ca Antena 3 este confiscata de DNA sau de orice alta institutie a statului, intrucat Antena 3 nu a avut nicio calitate in acest proces, in care au fost condamnate definitiv mai multe persoane, printre care si Dan Voiculescu.

Codruta Kovesi a subliniat ca jurnalistii de la Antena 3 nu au fost implicati in dosarul ICA si nu s-a dispus de catre instanta, prin decizia definitiva, confiscarea unor bunuri de la acestia, pentru recuperarea prejudiciului de aproximativ 60 de milioane de euro.