Consiliul de Administratie (CA) al Televiziunii Romane a aprobat, joi, participarea Romaniei la competitia Eurovision 2015, in acest sens urmand ca reprezentantii TVR sa incerce sa obtina sprijin financiar si de la Guvern, au declarat pentru Mediafax surse din TVR.

Responsabila de acest proiect a fost desemnata Liana Stanciu, au declarat joi, pentru Mediafax, surse din TVR.

Liana Stanciu a fost sefa delegatiei Romaniei si la editia de anul acesta a Eurovision.

Din aceasta postura, Liana Stanciu a reusit sa obtina o suma de aproape 260.000 de lei de la Guvern pentru participarea Romaniei la Eurovision 2014.

TVR va incerca sa gaseasca sprijin financiar de la Guvern si pentru editia din 2015 a Eurovision, au declarat sursele citate.

Pe de alta parte, potrivit unui comunicat remis Mediafax de TVR, decizia Consiliului de Administratie al TVR de aprobare a participarii Televiziunii Romane la concursul Eurovision 2015, care se va desfasura la Viena, in Austria si trimiterea confirmarii oficiale de participare catre European Broadcasting Union (EBU), a fost luata cu unanimitate de voturi.

Eurovision 2015 va fi o editie jubiliara, la implinirea a 60 de ani de organizare a competitiei, potrivit TVR.

Gratie Conchitei Wurst, travestitul cu barba care a facut senzatie castigand concursul Eurovision din acest an cu piesa "Rise like a Phoenix", Austria a obtinut dreptul de a organiza evenimentul de anul urmator.

Astfel, finala editiei de anul viitor a Eurovision Song Contest se va desfasura pe 23 mai, la Viena.

In acest an, Paula Seling si Ovi, reprezentantii Romaniei la Eurovision 2014, s-au situat, cu piesa "Miracle", pe locul al 12-lea in finala care a avut loc in luna mai, la Copenhaga, Danemarca.

Eurovision este o competitie muzicala internationala, organizata de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociatie a televiziunilor publice din Europa. Prima editie a avut loc in 1956, la Lugano, in Elvetia. Difuzat fara intrerupere, timp de 58 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive si mai urmarite programe de televiziune din lume. Printre artistii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numara: Abba, Julio Iglesias, Celine Dion si Johnny Logan.

Televiziunea Romana, membra a EBU, este organizatoarea selectiei nationale si participa la competitia europeana din anul 1993.

Cele mai bune performante ale Romaniei la acest concurs au fost: de doua ori locul al treilea (Luminita Anghel & Sistem - Kiev, 2005; Paula Seling si Ovi - Oslo, 2010) si o data locul al patrulea (Mihai Traistariu - Atena, 2006). Melodia romaneasca cu cel mai mare punctaj obtinut in finala Eurovision (172 de puncte) este "Tornero", compusa de Eduard Circota si interpretata de Mihai Traistariu.