Rasvan Popescu, membru al Consiliului National al Audiovizualului (CNA), a castigat definitiv procesul in care l-a dat in judecata pe Dan Diaconescu, pentru calomnie, instanta dispunand si plata unor despagubiri de aproape 23.000 de euro, anunta Mediafax.

Rasvan Popescu l-a dat in judecata pe Dan Diaconescu in anul 2012, pe vremea cand Popescu era presedinte al CNA, iar Diaconescu era actionar al societatii Ocram Televiziune SRL, care detinea la momentul respectiv licenta audiovizuala a televiziunii OTV.

Rasvan Popescu l-a actionat in instanta pe Dan Diaconescu, dupa ce acesta din urma i-a adus mai multe acuzatii injurioase in timpul emisiunilor "Dan Diaconescu Direct". Totodata, Popescu i-a cerut lui Diaconescu plata unor despagubiri pentru prejudiciul moral cauzat, in valoare de 100.000 lei (aproape 23.000 de euro).

In 5 februarie 2013, Judecatoria Sectorului 6 Bucuresti a admis in parte cererea lui Rasvan Popescu si l-a obligat pe Dan Diaconescu la plata sumei de 100.000 de lei, reprezentand despagubiri pentru prejudiciul moral cauzat. De asemenea, instanta a obligat paratul (Dan Diaconescu) la plata cheltuielilor de judecata in cuantum de 2.008,30 lei, catre reclamant (Rasvan Popescu), reprezentand taxa judiciara de timbru, timbrul judiciar si onorariul de avocat.

Decizia a putut fi atacata cu recurs de Dan Diaconescu, la Tribunalul Bucuresti, in termen de 15 zile de la comunicare, fapt care s-a si intamplat, insa Rasvan Popescu a castigat intre timp si un proces la Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti, tot impotriva lui Diaconescu.

Astfel, pe 13 ianuarie 2014, Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti a admis cererea lui Rasvan Popescu de incuviintare a executarii silite imobiliare cu privire la imobilul situat in localitatea Bucuresti, strada Capriorilor, numarul 6, sector 1, proprietate a lui Dan Diaconescu, pentru recuperarea sumei de 102.008,3 lei, in temeiul titlului executoriu reprezentat de sentinta civila din 5 februarie 2013 a Judecatoriei Sectorului 6 Bucuresti, la care s-au adaugat cheltuielile de executare, la solicitarea lui Rasvan Popescu. Instanta l-a autorizat pe Rasvan Popescu sa treaca la executarea silita a obligatiei cuprinse in titlul executoriu, decizia instantei fiind fara cale de atac.

Recent, pe 10 septembrie, Tribunalul Bucuresti a respins, ca nefondat, recursul facut de Dan Diaconescu la decizia Judecatoriei Sectorului 6 Bucuresti din 5 februarie 2013. Decizia este irevocabila.

Totusi, Rasvan Popescu nu a putut sa recupereze pana in prezent suma de circa 23.000 de euro de la Dan Diaconescu, intrucat executorul nu a mai gasit pe numele lui Diaconescu nici conturi, nici proprietati, cu exceptia unui singur imobil (cel din strada Capriorilor) pentru care exista o creanta bancara.

De altfel, in septembrie 2013, Judecatoria Sectorului 1 a admis o cerere a BRD-Groupe Societe Generale de executare silita tot in cazul imobilului din strada Capriorilor, pentru o datorie de peste cinci milioane de euro.

CNA a retras licenta televiziunii OTV pe 22 ianuarie 2013, in conformitate cu legislatia audiovizualului, pentru neplata unor amenzi mai vechi.

OTV a primit amenzi in valoare de 1,17 milioane de lei de la Consiliul National al Audiovizualului, incepand din anul 2009 si pana pe 28 martie 2012, cand televiziunea lui Dan Diaconescu a intrat in insolventa. Televiziunea nu a facut dovada achitarii lor, fapt pentru care CNA i-a retras licenta.