Presedintele Comisiei pentru cultura si mass-media din Senat, Georgica Severin (PSD), a lansat joi un atac dur la adresa presedintelui-director general al TVR, Stelian Tanase, despre care afirma ca ar trebui sa-si dea demisia, potrivit Agerpres. Aceeasi sursa il citeaza pe Severin afirmand ca Tanase si-a "manipulat colegii" din Consiliul de Administratie si a incalcat grav legea cand a cerut aviz pentru o fundatie deja infiintata printr-o hotarare CA, menita sa atraga fonduri europene. Senatorul a criticat si strategia editoriala de la TVR, afirmand ca la 21.00 - cand, in grila de toamna, e programat un talk-show politic - romanii prefera sa vada un film sau o emisiune de divertisment.

Potrivit Agerpres, Georgica Severin a spus ca Stelian Tanase trebuie sa-si dea demisia, dar a precizat ca nu angajeaza Comisia de cultura a Senatului in demersul sau.

Georgica Severin, citat de Agerpres:

  • "Avand in vedere faptul ca nu reuseste sa aiba o conlucrare cu Consiliul de Administratie al carui membru este, ca a inaintat mai multe grile la CNA, fara aprobarea Consiliului de Administratie, incalcand legea, avand in vedere faptul ca pur si simplu a jignit Parlamentul Romaniei si a incalcat grav legea, trimitandu-ne spre avizare o fundatie deja infiintata printr-o hotarare, ii solicit oficial demisia"
  • a spus ca nu este interesat de problemele lui Stelian Tanase legate de partea editoriala, ci de faptul ca seful TVR a incalcat legea de functionare a Televiziunii publice si legea audiovizualului.
  • Pe de alta parte, senatorul a criticat strategia editoriala si interesul pentru dezbateri politice de la TVR: "Este evident ca politizarea in TVR, intr-un fel aproape direct, a adus-o Stelian Tanase. Impactul TVR pe plan politic este aproape de zero. Persoanele care se uita la emisiuni deja au in general opinii formate. (...) Asistam la o scadere in grila de toamna cu procente insemnate fata de momentul initial. Domnul Stelian Tanase stie foarte bine care este impactul Televiziunii Romane. Are sondaje, unele dintre ele n-am reusit sa le vad, desi le-am cerut, stie foarte bine ce asteapta telespectatorii. Telespectatorii asteapta divertisment de calitate si informatie de calitate". Potrivit lui Severin, romanii prefera ca la ora 21,00 sa vada un film bun sau o emisiune de divertisment la TVR.
  • "Singurul mod in care TVR ne poate crea probleme noua, celor care sprijinim Puterea, e un scandal la TVR, nu prin impactul mediatic pe care-l are. Vad ca asta face domnul Tanase, un scandal la TVR. Daca ar fi avut probleme serioase, se adresa comisiilor parlamentare. A lansat si el in sprijinul domnului Basescu o fumigena - politizarea TVR. Pentru ce sa o politizam? Vedeti dumneavoastra audientele. Merita sa iti bati capul? Hai sa fim seriosi. Adica noi politizam TVR, punem presiuni si domnul Klaus Iohannis apare si diseara la TVR, a treia oara intr-o saptamana?"

Georgica Severin despre "incalcarea legii la TVR" prin decizia de a infiinta o fundatie:

  • "Cand cineva incalca grav legea fiind prevenit de acest lucru, cand incearca sa creeze o fundatie pe care toti membrii Comisiei au privit-o cu multa suspiciune, cand ni se trimit informatii eronate in mod intentionat legate de aceasta fundatie, cand se incearca introducerea Televiziunii Romane intr-un obiect de activitate zona POS DRU, pe formare de oameni, cand ei au excedent de personal, inseamna ca avem o problema legata de raportul dintre conducator si respectarea legii."
  • Senatorul a afirmat ca presedintele-director general al SRTv si-a manipulat colegii din CA privind infiintarea unei fundatii care sa ocupe de atragerea fondurilor europene: "Stiu ca a fost un singur vor impotriva, al domnului Blebea (Catalin Blebea - n.r.), si in data de 11 septembrie se adopta hotararea de infiintare a respectivei fundatii. Noua ne inainteaza in data de 18 septembrie sa ne ceara avizul.
  • "Cred ca domnul Tanase, foarte preocupat in ultima vreme de aceasta fundatie, a uitat menirea domniei sale si angajamentul pe care si l-a luat legat de starea financiara a TVR si ceea ce trebuie sa faca. Imi pare rau, pentru ca in continuare am o parere foarte buna despre intelectualul Stelian Tanase. Din pacate, incepe sa ma dezamageasca managerul si conducatorul institutiei.
  • Potrivit lui Severin, majoritatea proiectelor de fonduri europene sunt pe resurse umane iar comisia a dat marti aviz negativ privind infiintarea fundatiei.