Sindicatul pentru Unitatea Salariatilor TV din TVR (SPUSTV) a sesizat Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1 in privinta datoriei de aproximativ 4,5 milioane de euro pe care conducerile care s-au succedat la sefia SRTv nu au recuperat-o de la regia de publicitate Splendid Media, scrie Mediafax.

Sesizarea a fost depusa, marti, de SPUSTV, sindicatul reprezentativ din TVR, la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1, dupa cum a declarat joi, pentru Mediafax, Dragos Bocanaciu, presedintele sindicatului.

In sesizarea inaintata prim-procurorului Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 1 de catre SPUSTV, prin reprezentantul sau legal Dragos Bocanaciu, sindicatul atrage atentia privind "posibile infractiuni de neglijenta in serviciu in sensul de a nu dispune efectuarea demersurilor juridice, in vederea urmaririi debitorilor societatii, pentru care in ultimii 3 ani s-a produs un prejudiciu estimat de peste 21.000.000 lei (aproximativ 4,5 milioane de euro, n.r.)".

"Pana in momentul de fata nu s-a dispus actionarea in instanta privind recuperarea sumelor datorate Societatii Romane de Televiziune de societatea Splendid Media", se spune in sesizarea depusa la Parchet.

Potrivit aceleiasi sesizari, "sume importante au fost pierdute prin prescriere" si faptele se incadreaza in cele prevazute de articolul 249 Cod Penal, cu mentiunea ca depasirea plafonului de 15 milioane de lei pierdere reprezinta "o neglijenta in serviciu cu consecinte grave".

In aceeasi sesizare, Parchetul este informat ca aceste aspecte au fost semnalate si de expertii Curtii de Conturi in verificarile facute in ultimii 3 ani si publicate pe site-ul Curtii de Conturi a Romaniei.

Contactat joi de agentia Mediafax, Dragos Bocanaciu a spus ca "de atatia ani si de atatea luni in Televiziunea Romana nu s-a facut nimic" in sensul recuperarii acestei datorii.

"Noi vorbim in continuare despre emisiuni si cine vine din exterior sa le faca pe bani frumosi", a spus Dragos Bocanaciu.

In opinia acestuia, "este o neglijenta in serviciu faptul ca cineva, prin inactiune", a facut ca TVR sa fie in pericol sa piarda cele 21 de milioane de lei.

"Eu nu pot sa stiu cu certitudine daca neglijenta in serviciu a pornit din mandatul lui Alexandru Lazescu sau din mandatul lui Claudiu Saftoiu sau este din mandatul lui Stelian Tanase. Eu stiu doar atata, ca suntem in pericol sa pierdem o caruta de bani. Si cineva trebuie sa raspunda", a spus Dragos Bocanaciu.

Stelian Tanase, despre sesizarea la Parchet: Splendid Media e o problema de dinainte de venirea mea la TVR

Stelian Tanase, presedintele-director general al SRTv, a declarat joi, comentand sesizarea la Parchet depusa de SPUSTV, ca Splendid Media este o problema dinainte de venirea sa la TVR, fara a spune de ce nu au fost recuperate cele circa 4,5 milioane de euro de la regia de publicitate.

Contactat de Mediafax, Stelian Tanase a spus: "Punctul meu de vedere este cel al Consiliului de Administratie care a discutat si a luat o decizie in ultima sa sedinta. Punct".

Desi nu a dorit sa spuna in ce a constat respectiva decizie, Stelian Tanase a precizat ca "Splendid Media a fost un subiect de discutie in mai multe sedinte ale Comitetului Director si ale Consiliului de Administratie". "Sindicatul care asista la aceste sedinte cunoaste foarte bine. Nu am inteles de ce a dorit sa intervina in acest proces decizional", a spus Stelian Tanase.

Intrebat cum a ajuns TVR la aceasta situatie, ca sume importante nerecuperate sa fie pierdute prin prescriere, Stelian Tanase a raspuns: "Trebuie sa vedeti stenograma Consiliului de Administratie, nu as vrea sa comentez. Eu nu sunt jurist. Consiliul de Administratie a luat in ultima lui sedinta o decizie. Mai luase o decizie si cu o luna in urma. De asemenea, Comitetul Director a luat niste decizii", a spus Stelian Tanase.

El a mai spus ca TVR va face in acest caz ce are de facut, chiar daca aceasta chestiune nu il priveste direct, pentru ca este o problema de dinainte de venirea lui la conducerea Televiziunii Romane.

"Vom face ce e legal, ce avem de facut. Intre juristi si departamentul economic este o citire diferita a acestei probleme. Departamentul juridic a deschis o actiune si departamentul economic are o alta parere. Splendid Media e o problema de mult dinainte de venirea mea. Ca sa spun asa nici nu ma priveste. Dar vreau sa o rezolv, nu vreau ca aceste datorii istorice sa ramana", a mai spus Stelian Tanase.