Narcisa Iorga, membru al Consiliului National al Audiovizualului (CNA), a fost propusa pentru un nou mandat in CNA, de catre presedintele Traian Basescu. Surse din Comisiile de Cultura din Parlament au declarat luni, pentru Mediafax, ca propunerea a fost deja inaintata Comisiilor, care marti vor audia candidatii propusi de cei in drept pentru ocuparea locurilor ce urmeaza sa se vacanteze in CNA.

La randul sau, Narcisa Iorga a confirmat pe contul oficial de Facebook ca a fost propusa pentru un nou mandat de membru al CNA.

"Confirm ca am fost propusa pentru un nou mandat de membru CNA, insa nu cred ca am vreo sansa. Parlamentarii majoritari nu ma vor vota, invocand finalul de mandat al presedintelui Romaniei, care face propunerea. In fapt, abia asteapta sa scape de mine. Pana maine, cand inteleg ca este posibil sa fie si votul in plenul reunit al Parlamentului, dar despre care eu nu am nicio informatie oficiala, mai e putin. Vom trai si vom vedea! Cum s-a intamplat in 2008, cand Calin Popescu Tariceanu a propus si a obtinut doua locuri in CNA inainte de vreme, este alta poveste", a scris Narcisa Iorga pe contul sau de Facebook.

Consiliul National al Audiovizualului a informat in prima parte a lunii septembrie conducerea Senatului privind incetarea mandatului a patru membri ai CNA - Narcisa Iorga, Cristina Trepcea, Christian Mititelu si Radu Calin Cristea.

Intr-o scrisoare pe care presedintele CNA, Laura Georgescu, a inaintat-o conducerii Senatului se spunea ca isi vor inceta mandatul de membri ai CNA Narcisa Iorga si Cristina Trepcea Suhan (membre titulare din 14 octombrie 2008), Christian Mititelu (membru titular din 4 noiembrie 2008) si Radu Calin Cristea (numit membru titular in locul devenit vacant ca urmare a demisiei lui Mihai Malaimare, in continuarea mandatului, pana la data de 3 noiembrie 2014).

Narcisa Iorga a fost propusa membru in CNA de presedintele Romaniei, Cristina Trepcea a fost propusa de Camera Deputatilor, iar Christian Mititelu si Radu Calin Cristea - de Guvern.

In prezent, Consiliul National al Audiovizualului include 11 membri: Laura Georgescu (presedinte), Viorel-Vasile Buda (vicepresedinte), Florin Gabrea, Lorand Turos, Valentin Jucan, Narcisa Iorga, Monica Gubernat, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Rasvan Popescu si Radu Calin Cristea.

Durata mandatului membrilor CNA este de 6 ani, potrivit Legii audiovizualului.

Mandatele membrilor CNA Laura Georgescu, Viorel Vasile Buda, Florin Gabrea, Lorand Turos, Monica Gubernat, Rasvan Popescu si Valentin Jucan vor expira in 2018.

Acestia au fost validati ca membri titulari ai CNA in anul 2012. Laura Georgescu a fost propusa de Guvern, Viorel Vasile Buda - de Camera Deputatilor, Florin Gabrea - de presedintele Romaniei, Lorand Turos - de Senat, Monica Gubernat - de Camera Deputatilor, Rasvan Popescu - de Senat si Valentin Jucan - de Senat.

Potrivit articolului 11 din Legea audiovizualului, Consiliul este compus din 11 membri si este numit de Parlament, la propunerea: Senatului - 3 membri; Camerei Deputatilor - 3 membri; Presedintelui Romaniei - 2 membri; Guvernului - 3 membri.

Propunerile nominalizeaza candidatul pentru postul de titular, precum si candidatul pentru postul de supleant si se inainteaza birourilor permanente ale celor doua Camere, in termen de 15 zile de la data declansarii procedurii de numire. Birourile permanente ale celor doua Camere inainteaza propunerile comisiilor permanente de specialitate, in vederea audierii candidatilor in sedinta comuna. In urma audierii, comisiile permanente de specialitate intocmesc un aviz comun pe care il prezinta in sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului. Candidaturile se aproba cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor prezenti, in conditiile intrunirii cvorumului celor doua Camere.

Membrii Consiliului sunt garanti ai interesului public si nu reprezinta autoritatea care i-a propus. Durata mandatului membrilor Consiliului este de 6 ani, iar numirea acestora se face esalonat, in functie de expirarea mandatului. In cazul in care un loc in Consiliu devine vacant inaintea expirarii mandatului, acesta va fi ocupat de supleant pana la expirarea mandatului initial de 6 ani.

Potrivit Legii audiovizualului, membrii Consiliului au functie de demnitate publica asimilata functiei de secretar de stat. Consiliul este condus de un presedinte, asimilat functiei de ministru.

Consiliul National al Audiovizualului este unica autoritate de reglementare in domeniul programelor audiovizuale, o institutie publica autonoma aflata sub control parlamentar. Consiliul se intruneste, in mod curent, de doua ori pe saptamana, in sedinte publice si este mandatat sa monitorizeze radiodifuzorii si sa aplice sanctiuni in cazul in care constata incalcari ale reglementarilor in vigoare. Totodata, CNA elibereaza licente audiovizuale.