Initiative si Brand Programming Network (BPN), agentii ce fac parte din acelasi grup de comunicare, "resping" decizia de saptamana trecuta a Consiliului Concurentei, de a amenda 11 agentii de media de pe piata romaneasca pentru "intelegere anticoncurentiala|. Consiliul, "in ciuda argumentatiei factuale, logice si fara echivoc sustinute de toate cele 11 companii si, in baza unui raport dubitabil, subiectiv si lipsit de esenta, incrimineaza agentiile", arata Octavian Popescu, vicepresedinte Initiative, intr-o pozitie transmisa HotNews.ro. Uniunea agentiilor de publicitate si, individual, mai multe alte agentii au criticat dur, la randul lor, zilele trecute verdictul CC.

Octav Popescu, vicepresedinte InitiativeFoto: Hotnews
  • Consiliul Concurentei si-a anuntat, joi, decizia in cazul investigatiei asupra mai multor agentii de media, acuzate de intelegere anticoncurentiala. Acestea au fost sanctionate cu amenzi in valoare totala de 14,567.555 lei (circa 3,2 milioane de euro). Printre cele 11 agentii amendate se numara si Initiative, sanctionata cu o amenda de 557 mii euro, precum si BPN, sanctionata cu o amenda de 62.500 euro. Consiliul arata, in comunicatul de joi: "Autoritatea de concurenta a constatat ca cele 11 companii au participat la o intelegere anticoncurentiala avand ca obiect eliminarea de pe piata comercializarii serviciilor de comunicare prin media, a agentiilor media concurente." Vezi detalii despre verdictul Consiliului Concurentei.
  • Uniunea Agentiilor de Publicitate din Romania si mai multi reprezentanti ai agentiilor sanctionate au criticat dur, joi si vineri, decizia CC. Vezi ce spun UAPR, Bogdan Enoiu (McCann), Stefan Iordache (Starcom MediaVest, vicepresedinte UAPR), Carmen Lixandru (MediaCom), Zenith Romania.

Pozitia transmisa HotNews.ro de Octavian Popescu/Initiative:

Declaratie cu privire la decizia Consiliului Concurentei in legatura cu o presupusa intelegere anti concurentiala pe piata de media.

Initiative si Brand Programming Network (BPN) resping decizia Consiliului Concurentei, care, in ciuda argumentatiei factuale, logice si fara echivoc sustinute de toate cele 11 companii si, in baza unui raport dubitabil, subiectiv si lipsit de esenta, incrimineaza agentiile de incalcarea dreptului concurentei prin intentia de eliminare de pe piata media a unui concurent.

Decizia Consiliului Concurentei este cu atat mai surprinzatoare cu cat nu exista nicio dovada privind incalcarea legii concurentiale prin actiunile intreprinse de cele 11 agentii sanctionate. Este trista constatarea ca institutiile - teoretic obiective - ale statului s-au pozitionat in mod inechivoc de partea celor care cred ca le pot influenta.

Consideram ca decizia Consiliului Concurentei este injusta si poate marca un episod nefericit in evolutia businessului de media din Romania, deja afectat de o decizie politica adoptata in regim de urgenta in 2013 fara a lua in considerare opinia organizatiilor profesionale din domeniu sau practica internationala.

Agentiile noastre reprezinta modele de business la un standard profesional ridicat si mai ales la un nivel indubitabil de etica si onestitate. Si intotdeauna va fi asa. Suntem pregatiti sa continuam demersurile impotriva deciziei Consiliului Concurentei si sa luptam pentru expunerea si contracararea practicilor neetice, atitudine impartasita de toti actorii importanti din piata de media, in beneficiul transparentei si al unui climat de business concurential corect.

Octavian Popescu

Vicepresedinte, Initiative