Antena 3 a dezinformat, miercuri, sustinand ca Monica Macovei, candidat la prezidentiale, ar fi cercetata de DIICOT, lucru dezmintit de institutie. Astfel de situatii ar fi trebuit, in conditii normale, sa fie discutate de urgenta in Consiliul National al Audiovizualului, care are obligatia sa acorde vigilenta maxima campaniei electorale la TV si radio, campanie inceputa oficial pe 3 octombrie. Dar in prima saptamana de campanie CNA nu a avut nicio dezbatere, cu atat mai putin vreo dezbatere pe tema reflectarii cursei electorale la TV, pentru ca diversi membri sunt in concediu, iar institutia e macinata de batalii procedurale. Iar doi membri CNA isi incheie mandatul si, de saptamana viitoare, Consiliul va avea cu doi membri mai putin, ceea ce va face mult mai usoara blocarea oricaror discutii in cadrul acestui for.

"CNA-ul doarme!"Foto: Facebook - Valentin Jucan

De discutat subiecte legate de activitatea posturilor, insa, a discutat foarte putin, in primele sedinte din toamna fiind programate spre analizare doar cazuri vechi, unele din ramase restante din primavara. Nu a apucat, pana acum, sa discute cazuri flagrante din vara - vezi cazul preluarii "OTV-ului" lui Dan Diaconescu in conditii neelucidate la Romania TV sau scandalurile repetate legate de Antena 3 - atacurile la justitie, acoperirea condamnarii lui Dan Voiculescu, Mircea Badea vs. motociclisti etc..

  • Prima care a introdus astfel de subiecte - OTV/Romania TV si emisiunile politice ale lui Dan Diaconescu in afara campaniei electorale, atacurile Antena 3 la justitie si cazul Badea/motociclisti - a fost Narcisa Iorga. Aceasta ar fi trebuit sa prezideze sedinta de marti, conform noului regulament de organizare al CNA, ce prevede ca sedintele sunt conduse de fiecare membru, prin rotatie, in ordine alfabetica.

Ea a programat discutiile pentru sedinta de acum doua zile. Desi atentia CNA ar trebui sa fie indreptata acum asupra campaniei electorale, subiectele mai vechi trebuie "recuperate" cumva. Dar sedinta nu s-a mai tinut pentru ca doi membri - presedintele Laura Georgescu si Christian Mititelu - au "chiulit": au lipsit fara sa dea nicio explicatie nimanui, dupa cum a aratat, pe Facebook, Narcisa Iorga.

Subiectele ar fi trebuit sa fie reluate in urmatoarea sedinta, cea de joi, "mancand" astfel inca o zi din programul pe care CNA ar trebui sa-l dedice analizarii campaniei electorale. Dar nici sedinta de maine nu va mai avea loc: Narisa Iorga a anuntat, pe Facebook, ca in ultimul moment colegul sau Valentin Jucan - unul dintre cei trei opozanti ai actualei oranduieli politice din CNA, alaturi de Iorga si de Florin Gabrea - si-a luat concediu pentru ziua de joi. Jucan era cel care trebuia sa conduca aceasta sedinta.

  • Narcisa Iorga sugereaza ca ar fi vorba de o tradare, publicand anuntul cu titlul "Farfuridi: Da, asa, daca e tradare, adica daca o cer interesele partidului, fie! Branzovenescu: Dar cel putin s-o stim si noi!" Narcisa Iorga mai scrie, intre altele: "Patentul apartine unora din majoritatea decizionala a CNA si e aplicat atunci cand vor sa blocheze discutiile pe teme sensibile. Jucan trebuia sa conduca sedinta si putea sa preia (sau nu) ordinea de zi pe care eu o pregatisem, dar nu am putut s-o pun in practica din cauza chiulangiilor de ieri, Laura Georgescu si Christian Mititelu."

Pentru ca dupa Valentin Jucan si-a anuntat concediu si Christian Mititelu, iar alti doi membri erau deja in concediu, pentru maine nu se mai intruneste cvorumul necesar de sedinta - cel putin opt din totalul de 11 membri CNA. Discutiile sunt amanate astfel pentru urmatoarea sedinta, cel mai probabil saptamana viitoare. Dar de saptamana viitoare doi membri vor lipsi: Narcisa Iorga si Cristina Trepcea isi incheie oficial mandatele, Parlamentul nu a validat noile nominalizari, iar de luni CNA va avea astfel doar noua membri - cu doar unul mai mult decat minimul necesar pentru cvorum de sedinta. (Alti doi, Christian Mititelu si Radu Calin Cristea, isi incheie mandatele la inceputul lunii noiembrie)

Contactat de HotNews.ro, Valentin Jucan a respins acuzatiile Narcisei Iorga, explicand de ce a optat sa amane discutiile de astazi. Cum descrie Valentin Jucan jocurile de culise de la CNA:

  • "Narcisa Iorga sa insinueze ca tocmai eu nu doresc sa se dezbata subiectul Antena 3, ca as apara interesele Antenei 3, o asemenea insinuare mi se pare penibila. (...) I-am spus Narcisei Iorga ca la sedinta de maine Laura Georgescu si Christian Mititelu vor proceda la fel, ca astfel nu va fi sedinta. Dar sedinta se va tine, saptamana viitoare va veni randul meu."
  • "Pe langa faptul ca maine, cand membrii Consiliului ar trebui sa voteze ordinea de zi, s-ar introduce la primul punct ca se doreste introducerea candidaturii lui Lorand Turos la functia de vicepresedinte CNA, o parte a celorlalti colegi au spus de marti ca nu sunt de acord cu discutarea Antena 3 si ca vor scoate acest punct."
  • "Mai mult, azi am primit de la Agentia Nationala a Functionarilor Publici raspunsul pe care l-am postat pe Facebook (raspunsul ANFP de respingere a cererii CNA de aprobare a noului regulament de organizare si functionare al Consiliului, raspuns ce contesta legalitatea ROF-ului nou - n.red.). Maine, sub conducerea mea, s-ar intampla urmatoarele lucruri: Laura Georgescu ar da citire scrisorii de la ANFP si ne-ar spune ca tot demersul nostru e ilegal, totul cu sprijinul lui Lorand Turos. Subiectele fierbinti la care va face referire Narcisa Iorga ar fi scoase de pe ordinea de zi. In al treilea rand, as fi pus in situatia in care sa se anunte oficial o candidatura a lui Lorand Turos. Eu as fi maine un fel de papitoi. Daca lucrurile astea Narcisa Iorga nu le vede si vede doar o inversunare de moment, la sfarsit de mandat, imi pare rau."
  • "Maine nu avem sedinta din lipsa de cvorum, ca urmare a concediului lui Christian Mititelu, anuntat dupa mine. El nu era pregatit sa conduca sedinta de maine. Atunci, sedinta pe care eu trebuie sa o conduc nu va fi maine, ci marti. Pana atunci, lucrurile care tin de Antena 3 si regulament vor sta altfel. Astazi, eram pusi in fata unui fapt implinit. Eu voi conduce sedinta de martea viitoare, dar pana atunci cei care am stabilit ca trebuie sa modificam regulamentul vom sti cum sa actionam (in fata raspunsului ANFP - n.red.).".