Licenta audiovizuala a Giga TV, din cauza careia Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a intrat in atentia Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), iar presedintele Laura Georgescu si fostul membru Narcisa Iorga sunt urmarite penal, a fost retrasa, joi, de catre CNA, la cererea televiziunii, anunta Mediafax.

  • UPDATE La doar cateva ore dupa ce CNA a aprobat prin vot ridicarea licentei, administratorul postului, George Harabagiu, a transmis un document prin care anunta ca nu a solicitat retragerea licentei, potrivit Paginademedia.ro. Sursa citata mentioneaza ca Harabagiu arata, in mesajul sau, ca "noi nu am solicitat niciodata ridicarea licentei, ci am renuntat din proprie initiativa la aceasta, in urma unui caz de forta majora, asa cum este el definit de lege". Situatia i-a scandalizat pe membrii CNA, iar seful biroului licente-autorizari a spus ca administratorul postului "aduce prejudicii CNA. CNA ar trebui sa faca o plangere penala la adresa acestui individ".

CNA a analizat, in sedinta de joi, o solicitare a societatii Sonic Media SRL de retragere, la cerere, a licentei audiovizuale prin satelit a televiziunii Giga TV. Solicitarea de retragere a licentei a fost depusa la CNA in data de 23 septembrie.

Retragerea licentei Giga TV este echivalenta cu inchiderea televiziunii.

Giga TV nu mai emitea insa din data de 4 iulie. In acest caz, Giga TV a solicitat si a primit aprobarea CNA pentru intreruperea emisiei din motive tehnice. Termenul maxim admis pentru intreruperea emisiei a expirat pe 2 octombrie, in conformitate cu legislatia audiovizualului, potrivit informatiilor prezentate in sedinta CNA de joi.

"Dupa mare tam tam si scandal, dansii (cei de la Giga TV, n.r.) renunta la licenta. Noi luam la cunostinta. Este o retragere la cerere", a spus membrul CNA Lorand Turos, in sedinta CNA de joi.

Decizia de retragere a licentei Giga TV a fost luata de CNA, joi, in baza articolului 57, alineatul 1, litera e din Legea audiovizualului, potrivit caruia "Licenta audiovizuala analogica se retrage de Consiliu in urmatoarele situatii: e) la cererea titularului".

Decizia a fost luata cu sapte voturi "pentru" (Florin Gabrea, Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel-Vasile Buda, Laura Georgescu, Rasvan Popescu si Radu Calin Cristea).

Membrii CNA Valentin Jucan si Christian Mititelu au spus ca nu doresc sa voteze in aceasta speta, avand in vedere ca este o retragere a licentei la cererea televiziunii.

"Eu nu vreau sa dau un vot nici impotriva, nici pentru, pentru ca ar insemna ca accept sa se voteze asa ceva. Nu doresc ca o astfel de solicitare sa fie votata in Consiliu", a spus Valentin Jucan.

La randul sau, Christian Mititelu a spus ca in cazul acestei solicitari de retragere la cerere a licentei Giga TV este "ceva neclar". "Este ceva neclar aici. Nu pot sa ma hotarasc. Pentru DNA va rog sa consemnati ca nu am votat nici pentru, nici impotriva. Trebuie vazut contextul (situatiei licentei Giga TV, n.r.), a spus Mititelu.

Licenta televiziunii Giga TV a fost detinuta de societatea Sonic Media SRL, al carei asociat unic este Alexandru Ioan Bania, potrivit informatiilor depuse la CNA. Insa, presa a relatat in ultimele luni ca Giga TV ar fi fost de fapt in sfera de influenta a primarului orasului Piatra-Neamt, Gheorghe Stefan.

In luna septembrie, DNA a anuntat ca a inceput urmarirea penala in cazul mai multor persoane, respectiv a deputatului PSD Viorel Hrebenciuc, a Narcisei Iorga (care la acel moment era membru al CNA si al carei mandat s-a incheiat luni, 13 octombrie), a Laurei Georgescu, presedintele CNA, si a lui Gheorghe Stefan, primarul orasului Piatra-Neamt. Acestia sunt cercetati intr-un dosar privind obtinerea licentei audiovizuale de Giga TV.

Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc este urmarit penal pentru ca, sustin anchetatorii, s-a implicat spre a determina functionari din CNA pentru ca aceasta institutie sa revina asupra deciziei de retragere a licentei Giga TV.

Procurorii precizeaza ca televiziunii Giga TV, in favoarea careia ar fi intervenit Hrebenciuc, i-a fost retrasa licenta la 17 septembrie 2013, dupa ce a incetat sa difuzeze serviciul de programe pentru care i s-a acordat licenta audiovizuala, mai mult de 96 de ore, pentru orice motive imputabile titularului.

In sedinta CNA din data respectiva i-a fost retrasa licenta Giga TV, decizia fiind luata cu sapte voturi "pentru" (Laura Georgescu, Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Christian Mititelu, Cristina Trepcea si Rasvan Popescu) si patru "impotriva" (Valentin Jucan, Narcisa Iorga, Florin Gabrea si Radu Calin Cristea) din 11 membri prezenti.

Dupa doua saptamani, respectiv pe 1 octombrie 2013, CNA a revenit asupra deciziei, cu sase voturi in favoarea postului Giga TV (Florin Gabrea, Valentin Jucan, Narcisa Iorga, Cristina Trepcea, Viorel Vasile Buda si Rasvan Popescu) si patru impotriva acestuia (Laura Georgescu, Lorand Turos, Monica Gubernat si Radu Calin Cristea), din 10 membri prezenti.

"Din analiza materialelor existente la dosar, s-a stabilit ca, urmare a demersurilor mentionate anterior, in mod nejustificat, 3 dintre membrii CNA care, la sedinta anterioara, votasera pentru retragerea licentei postului TV, in sedinta din 01.10.2013, au votat in favoarea postului TV, desi situatia de fapt nu s-a schimbat, fara a se fi intocmit vreun document de natura tehnica in cadrul institutiei pentru a se verifica argumentele sustinute in respectiva contestatie", a precizat DNA.

Membrii CNA care si-au schimbat votul in favoarea Giga TV sunt Viorel Vasile Buda, Cristina Trepcea si Rasvan Popescu, in timp ce Radu Calin Cristea a votat initial contra retragerii licentei, iar apoi in favoarea acesteia.

Narcisa Iorga este cercetata pentru ca i-ar fi sugerat primarului din Piatra-Neamt, Gheorghe Stefan, in ce mod se poate redobandi licenta Giga TV si la cine sa apeleze pentru asta, nominalizandu-l pe deputatul Viorel Hrebenciuc.

Schimbarea votului privind licenta Giga TV de catre trei membri ai CNA s-a facut nejustificat, ca urmare a exercitarii necorespunzatoare a atributiilor de serviciu de Laura Georgescu, au spus, de asemenea, procurorii DNA, care au acuzat-o pe sefa CNA de abuz in serviciu.

Si primarul din Piatra-Neamt, Gheorghe Stefan, este urmarit penal de DNA in acest dosar, fiind acuzat ca ar fi discutat cu Viorel Hrebenciuc sa intervina la CNA pentru obtinerea licentei Giga TV.