Fostul redactor sef al Washington Post, celebrul Ben Bradlee, care a supervizat publicarea scandalului Watergate, a murit marti, a anuntat cotidianul american, citat de AFP.

Ben Bradlee, care a "condus transformarea Post pentru a-l face unui din principalele cotidiene ale planetei, a decedat in 21 octombrie la domiciliul sau din Washington, din cauze naturale", a precizat ziarul, pe site-ul sau.

Fostul ziarist avea 93 de ani.

Donald E. Graham, care a fost directorul al Post si sef al Ben Bradlee, a afirmat ca acesta "a fost cel mai bun redactor sef american al epocii sale".

Ancheta unei spargeri la Watergate, efectuata de doi tineri ziaristi, Bob Woodward si Carl Bernstein, a condus la unul dintre cela mai mari scandaluri din istoria politicii americane si la demisia presedintelui Richard Nixon, in 1974, precum si la aducerea in fata justitiei a zeci de responsabili ai administratiei.

Descoperirea scandalului Watergate a schimbat fata jurnalismului politic de investigatii si a fost transpusa in cartea "All the President's Men" iar ulterior in filmul cu acelasi nume.

"Ben a fost un adevarat prieten si un sef de geniu in jurnalism", au reactionat Bernstein si Woodward, intr-un comunicat publicat de Washington Post.

In perioada in care Bradley se afla la conducerea Post, din 1968 pana in 1991, cotidianul, care a castigat un premiu Pulitzer pentru articolele dedicate Watergate, a jucat un rol si in publicarea "Pentagon Papers", mii de pagini cu caracter secret provenind de la departamentul Apararii si care aratau manevrele politice care au condus la razboiul din Vietnam.

Bradlee s-a nascut in 1921 intr-o familie din Boston (Massachusetts, nord-est). Dupa ce a absolvit Harvard, a lucrat ca ofiter de comunicatii pentru US Navy in perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial.