TVR a anuntat, vineri, ca are o filiala in Republica Moldova, dupa ce guvernul a adoptat, miercuri, un act normativ ce permite Televiziunii publice sa produca emisiuni si in strainatate. Potrivit unui comunicat de presa, filiala va desfasura activitati de radio-TV, emisie, producere si difuzare a programelor, publicitate si productie de filme cinematografice si video. Hotararea de miercuri a guvernului prevede ca SRTv poate face "plati in avans din fonduri publice" pentru mai multe categorii de cheltuieli.

Potrivit comunicatului TVR, Consiliul de Administratie al institutiei a aprobat, pe 27 octombrie, hotararea de infiinvare a Filialei TVR din Republica Moldova. Doua zile mai tarziu, guvernul adopta actul normativ necesar in acest sens.

Filiala isi va desfasura activitatea in mod independent, ea avand un statut de persoana juridica de drept privat, cu scop lucrativ si cu patrimoniu distinct. Filiala va fi administrata de Liviu Fetter, despre care TVR arata in comunicatul de presa ca "are o bogata activitate manageriala, el conducand, de-a lungul timpului, mai multe departamente si servicii tehnice din cadrul TVR".

  • Numele lui Liviu Fetter a aparut ultima data in atentia publicului la inceputul anului. Atunci, realizatorii Mihai Radulescu si Cornel Mihalache au castigat detasat alegerile interne prin care angajatii TVR isi desemnau reprezentantii in CA al TVR, dar victoria lor a fost anulata, iar locurile au fost atribuite ocupantilor locurilor 3-4 in alegerile interne, Liviu Fetter (directorul Departamentului Utilitare) si Sorin Burtea (membru in precedentele CA ale TVR). Detalii aici. Situatia a ajuns in instanta, iar Parlamentul a validat, in cele din urma, un Consiliu de Administratie fara reprezentanti ai angajatilor.

Hotararea de guvern de miercuri stabileste categoriile de cheltuieli, procedurile si limitele "in care se pot efectua plati in avans din fonduri publice de catre Societatea Romana de Televiziune pentru producerea si difuzarea emisiunilor de televiziune in strainatate in limba romana, cat si pentru amenajarea spatiilor de productie si emisie ale posturilor de televiziune din strainatate controlate de Societatea Romana de Televiziune."

Cheltuielile pentru care se pot face plati in avans de pana la 100% din fonduri publice, de catre SRTv, includ:

- cheltuieli de personal,

- cheltuieli de productie si comunicatii,

- cheltuieli de cazare si transport in cazul deplasarilor,

- drepturi de autor, drepturi conexe si prestari servicii,

- amenajarea si functionarea spatiilor de productie si de emisie.

Potrivit Legii 41/1994, pe baza careia functioneaza TVR, "finantarea necesara producerii si difuzarii emisiunilor radiofonice si de televiziune adresate strainatatii, precum si dezvoltarii acestei activitati se asigura din fondurile alocate de la bugetul de stat."

TVR aminteste ca a reluat transmisia in Republica Moldova, la 1 decembrie 2013. Din comunicatul de vineri:

  • TVR a lansat grila pentru Republica Moldova, dupa rezolvarea, pe cale amiabila, a problemelor de natura juridica dintre cele doua parti, prin semnarea, la 12 septembrie 2013, a Acordului de solutionare amiabila a Cererii nr. 36398/08, depusa de TVR impotriva Republicii Moldova la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, la 1 august 2008.