TVR lanseaza, sambata, Telejurnal Moldova, un program de stiri dedicat exclusiv telespectatorilor din Republica Moldova, anunta postul public de televiziune intr-un comunicat, precizand ca jurnalul de stiri va fi generalist si va cuprinde informatii din Romania si din Republica Moldova, relevante pentru telespectatorii moldoveni.

Potrivit comunicatului remis HotNews.ro, sambata, de TVR, emisiunea isi propune sa aduca informatii utile si sa creeze o deschidere a publicului din tara vecina spre problematica Uniunii Europene, in contextul semnarii, in cursul acestui an, a Acordului de asociere Republica Moldova - UE. Publicul moldovean va putea afla informatii despre sistemul de functionare a UE, beneficiile aderarii, drepturile cetatenilor europeni si se va putea familiariza cu termenii specifici.

Comunicatul mai precizeaza ca o echipa a Stirilor TVR se afla deja in Republica Moldova, urmand sa participe la realizarea Telejurnalui, alaturi de jurnalistii TVR de la Bucuresti si de corespondentii TVR din marile capitale ale Europei. Jurnalul va fi prezentat alternativ de gazdele cunoscute ale emisiunilor de stiri ale Televiziunii Romane: Ligia Munteanu si Dorina Florea.

Primele editii ale Telejurnalului Moldova vor fi difuzate sambata, 1 noiembrie, si duminica, 2 noiembrie, de la ora 19.00. Programul de stiri va fi transmis apoi in fiecare saptamana de luni pana vineri, de la aceeasi ora. Jurnalul va fi difuzat pe canalul TVR - grila dedicata Republicii Moldova.

Televiziunea Romana aminteste ca a reluat transmisia in Republica Moldova la 1 decembrie 2013. Grila TVR pentru Republica Moldova a fost lansata in urma rezolvarii, pe cale amiabila, a problemelor de natura juridica dintre cele doua parti, prin semnarea, la 12 septembrie 2013, a Acordului de solutionare amiabila a Cererii nr. 36398/08, depusa de TVR impotriva Republicii Moldova la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, la 1 august 2008.

In comunicat este prezentat astfel si istoricul TVR in Republica Moldova:

1990. 1 octombrie - Programele TVR 1 incep sa fie retransmise in Republica Moldova, in baza Ordonantei Ministrului Comunicatiilor al RSS Moldovenesti.

1995. Difuzarea programelor TVR 1 in Republica Moldova incepe sa fie platita din bugetul Romaniei.

1997. Finantarea serviciilor de retransmisie are la baza Hotararea Guvernului Republicii Moldova nr. 941/13.10.1997 si Hotararea Guvernului Romaniei nr. 605/18.09.1998 privind reglementarea soldului nerambursat al creditului tehnic in suma de 3.42 milioane USD, acordat de Guvernul Romaniei Guvernului Republicii Moldova in anii 1991 si 1992 si a contractului cu privire la prestarea serviciilor de televiziune nr. 1-RC/10 iunie 1999 dintre Intreprinderea de Stat "Radiocomunicatii" si Ministerul Finantelor Republicii Moldova.

2002. Finantarea acordata de Guvernul Romaniei s-a consumat. Concomitent, Protocolul de colaborare dintre SRTv si Ministerul Transporturilor si Comunicatiilor din Republica Moldova, semnat la 8 iunie 2001, si-a pierdut valoarea juridica, fapt care a dus la sistarea difuzarii programului TVR 1.

2003. Incepand cu luna martie, Intreprinderea de Stat "Radiocomunicatii" retransmite programele TVR 1 pe teritoriul Republicii Moldova in baza Protocolului de colaborare dintre SRTv si Ministerul Transporturilor si Comunicatiilor din Republica Moldova, intre anii 2003-2006, semnat la Bucuresti (8 mai 2003).

2006. Expira Protocolul de Colaborare intre SRTv si Ministerul Transporturilor si Comunicatiilor din Republica Moldova (2003-2006). TVR finalizeaza demersurile interne pentru semnarea unui nou document, pentru perioada ianuarie-iunie 2007, perioada acoperita de soldul ramas disponibil din creditul tehnic de 3 milioane USD;

TVR colaboreaza cu Ministerul de Finante, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) si Guvernul Romaniei pentru identificarea urgenta a surselor de finantare necesare retransmisiei programelor TVR 1 pe teritoriul Republicii Moldova, consumate integral la data de 14.06.2007. Eforturile autoritatilor romane raman fara raspuns.

MAE anunta gasirea unei solutii de finantare, dintr-un sold nerambursat de circa 9,4 milioane USD din creditul acordat in 1993, iar Ministerul Finantelor din Republica Moldova primeste favorabil propunerea.

2007. In sedinta Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) din Republica Moldova din 31 iulie este anuntata destituirea presedintelui CCA, Corneliu Mihalache, si numirea unui nou presedinte. In cadrul aceleiasi sedinte s-a decis (cu votul a cinci membri din noua) si scoaterea la concurs a mai multor frecvente de radio si tv, printre care si reteaua de stat TV nr. 2 a Intreprinderii de Stat "Radiocomunicatii", folosita pentru retransmiterea programele TVR1, la cererea Ministerului Dezvoltarii Informationale;

29 august - SRTv si SC "Retele si Cabluri" SRL din Republica Moldova incheie un contract avand ca obiect retransmisia prin cablu a TVR International;

19 septembrie - SRTv si Euro TV din Chisinau semneaza un contract avand ca obiect retransmiterea programelor TVR International, pentru o perioada de 12 luni;

27 septembrie - Frecventa de stat nr. 2 din Republica Moldova, pe care emitea postul TVR 1, a fost acordata de catre CCA postului de televiziune 2 Plus;

noiembrie - SRTv ataca in instanta deciziile CCA si solicita abrogarea lor, precum si achitarea unor despagubiri.

2008. 14 februarie - Curtea de Apel Chisinau considera demersul SRTv ca fiind intemeiat. Ca urmare, admite cererea televiziunii publice de suspendare a executarii celor deciziilor CCA - de scoatere la concurs a frecventei de stat nr. 2 (atribuita anterior SRTv) si acordarea ei catre o societate privata, Tele M International SRL - pana la adoptarea unei hotarari in procesul de fond. SRTv avea astfel posibilitatea sa retransmita programele TVR 1 pe parcursul judecarii procesului.

18 februarie - In mod surprinzator si fara a avea probe noi, Curtea Suprema de Justitie admite recursul lapidar al CCA si caseaza incheierea Curtii de Apel Chisinau. Ulterior, Curtea de Apel Chisinau respinge actiunea SRTv pe fond, desi, initial admisese cererea Televiziunii Romane ca fiind legala si temeinica.

10 iulie - Curtea Suprema de Justitie a Republicii Moldova respinge recursul SRTv impotriva celor doua decizii ale CCA prin care s-a interzis nelegal si abuziv retransmiterea programelor TVR1 pe frecventa de stat nr. 2, pentru care TVR detinea licenta valabila pana in 2011.

1 august - SRTv ataca Guvernul moldovean la CEDO, dupa ce instantele de judecata din Republica Moldova au respins cererea societatii privind reluarea transmisiunii TVR1 in Republica Moldova prin frecventa de stat nr. 2.

6 noiembrie - CEDO comunica faptul ca a fost demarata procedura de examinare prealabila a cererii SRTv, sub aspectul admisibilitatii si ca a solicitat Guvernului Republicii Moldova sa prezinte explicatii in scris cu privire la acest caz, pana la data de 26 februarie 2009. In acelasi timp, CEDO a transmis Guvernului Romaniei o scrisoare, prin care acesta este invitat sa sprijine ca parte terta televiziunea publica in acest proces, comunicand Curtii si punctul sau de vedere in acest sens.

2009. octombrie - Ministerul Justitiei din Republica Moldova anunta ca este gata sa incheie o tranzactie de impacare intre Guvern si SRTv imediat ce partile din acest dosar (SRTv, CCA, Ministerul Tehnologiilor Informationale si Comunicatiilor) vor identifica o solutie acceptabila pentru ele.

2010. 18-21 aprilie - O delegatie a TVR merge intr-o vizita oficiala la Chisinau pentru a discuta despre deblocarea retransmisiei programelor TVR si infiintarea unui studio TVR la Chisinau;

10 noiembrie 2010 - Emisiunile TVR 1 sunt retransmise din nou in Republica Moldova, dupa o pauza de trei ani, pe frecventa postului 2 Plus. TLF M International, detinatoarea postului 2 Plus, societatea in favoarea careia s-a retras frecventa postului romanesc, in anul 2007.

2013. 12 septembrie - A fost semnat Acordul de solutionare amiabila a Cererii nr. 36398/08, depusa de TVR impotriva Republicii Moldova la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, la 1 august 2008.

14 noiembrie - SRTv a primit aprobarea Consiliului National al Audiovizualului (CNA) pentru grila de programe dedicata telespectatorilor din Republica Moldova.

1 decembrie - lansarea grilei TVR pentru Republica Moldova.

2014. martie - A fost semnat la Chisinau a Acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova privind colaborarea in domeniul retransmiterii serviciilor de programe ale radiodifuzorilor publici, ratificat de Guvernul Romaniei prin HG 505/2014.