Filmul "Zi ca-ti place", de Cornel Mihalache, a fost scos din grila de luni a TVR 2, dupa cum a declarat regizorul pentru Mediafax, in timp ce presedintele-director general al TVR, Stelian Tanase, a negat acest fapt, ulterior lungmetrajul fiind reintrodus in programul de luni al postului TV.

Cornel Mihalache si Valentin Nicolau, autorul piesei de teatru, au transmis, sambata, printr-un comunicat de presa, ca, vineri, Stelian Tanase "i-a ordonat directorului TVR 2, Razvan Bucuroiu, sa scoata din grila filmul 'Zi ca-ti place!' programat sa se difuzeze luni si caruia i s-a facut promovare pe canalele TVR timp de o saptamana. Filmul nu a fost amanat o zi sau doua, ci i s-a interzis difuzarea intre cele doua tururi de scrutin ale alegerilor prezidentiale".

"Este cenzurat un film politic ce are ca subiect portretul candidatului la presedintia Romaniei, prezentat metaforic ca un violator al Romaniei personificate de o femeie pusa sa aleaga cine sa-i intre in casa, cu cine sa-si imparta viata. Filmul, o docufictiune realizata de Casa de Productie TVR, se constituie intr-un aspru rechizitoriu adus clasei politice, in special aspirantilor la functia cea mai inalta in stat. Este un manifest, un apel la indignare si luciditate, un indemn la a refuza 'vrajaᅡ'vanzatorilor de iluzii care, odata ajunsi la Cotroceni, devin 'violatorii' nostri de zi cu zi", se mai precizeaza in comunicatul citat.

Potrivit sursei citate, "decizia abuziva nu intra in atributiile directorului general, ci este de competenta Consiliului de Programe si a Comitetului Director, organisme care nici macar nu au fost consultate. Tanase si Bucuroiu, rutinati in astfel de manipulari, au inventat degraba o emisiune inlocuitoare despre turul intai al alegerilor prezidentiale, pregatind astfel o explicatie pentru scoaterea filmului din grila. Asta in contextul in care TVR 2 nu s-a implicat in campania electorala cu astfel de emisiuni, tematica dezbaterilor despre alegerile prezidentiale fiind in sarcina TVR 1".

Contactat de Mediafax, Stelian Tanase, presedintele-director general al Televiziunii Romane, a declarat, sambata, pentru Mediafax ca informatia nu este adevarata, filmul fiind in continuare in grila si urmand sa fie difuzat luni, dupa cum era programat.

Pe de alta parte, Cornel Mihalache a precizat sambata ca informatia privind scoaterea filmului din programul de luni a aparut pe intranetul TVR. "In locul filmului va fi difuzata o editie speciala dedicata alegerilor, ceea ce TVR 2 nu a avut pana acum", a completat Mihalache.

De asemenea, ulterior comunicatului, Valentin Nicolau a declarat ca a fost informat ca filmul a fost reintrodus in grila de luni a TVR 2. "Am fost informat ca a fost reintrodus cu ora 23.30, prima oara acesta fiind programat pentru ora 20.10", a completat acesta.

Productia "Zi ca-ti place!", in regia lui Cornel Mihalache, dupa piesa omonima semnata de Valentin Nicolau, este un proiect al Casei de Productie TVR si a fost prezentata in avanpremiera la Cinema Studio din Bucuresti in luna ianuarie.

"Zi ca-ti place!" se dovedeste "atat de periculos in ochii servantilor politici aflati la conducerea TVR, incat el a trebuit sa fie oprit de la a fi vazut de alegatorii romani intre cele doua tururi de scrutin, pentru ca nu cumva sa le lumineze mintile, sa le trezeasca constiintele", se arata in comunicatul remis Mediafax.

Valentin Nicolau si Cornel Mihalache considera ca "actul de cenzura este cu atat mai reprobabil cu cat nu pare sa fi fost dictat de vreun stapan politic anume, ci vine din frica fata de oricare dintre politicienii care s-ar putea simti lezati de ᅡZi ca-ti place!ᅡ, pentru ca filmul face un portret deloc magulitor politicianului roman, dar perfect realist. Spaima suprema a lui lui Stelian Tanase este sa nu fie dat afara, de aceea orice politician care ar putea sa-i decida cat de putin destinul derizoriu in TVR ii este un stapan virtual, pentru linistea caruia este in stare de orice".

Autorul piesei de teatru, Valentin Nicolau, si regizorul filmului, Cornel Mihalache, spun ca "cei care-i apara pe 'violatorii' Romaniei, fie si interzicand un film, tot complici se numesc".