"Posturile Antena 3 si Romania TV au incalcat reglementarile audiovizualului. Aceste televiziuni au folosit pe tot parcursul zilei tehnici de manipulare, informatii si stiri false, toate acestea cu scopul de a favoriza un anumit candidat", arata un membru CNA, Valentin Jucan, intr-un comunicat transmis HotNews.ro duminica seara. El aminteste ca "Parlamentul Romaniei a preferat sa accepte blocarea CNA in campania electorala, lasand nefunctional Consiliul atat in ziua primului tur de scrutin cat si pe parcursul campaniei electorale pentru al doilea tur, implicit ziua votului final."

Comunicatul lui Valentin Jucan:

In spatiul audiovizual, alegerile prezidentiale au fost fraudate.

Pornind de la ziua desfasurarii procesului electoral al primului tur de scrutin, constat ca posturile Antena3 si RomaniaTV au incalcat reglementarile audiovizualului. Aceste televiziuni au folosit pe tot parcursul zilei tehnici de manipulare, informatii si stiri false, toate acestea cu scopul de a favoriza un anumit candidat.

Aceleasi posturi de televiziune, pe toata durata campaniei electorale, au recurs atacuri la persoana, incalcari ale demnitatii umane, moderatorii acestor televiziuni uitand complet de normele audiovizuale si de deontologia jurnalismului.

Postul public de televiziune, TVR1, a fost departe de rolul extrem de important pe care il are, acela de a reflecta corect si echilibrat aceasta campanie electorala. La randu-i, a favorizat un anumit candidat prin modul in care acesta a fost prezentat, atat in cadrul emisiunilor informative cat si in cadrul servil al emisiunilor de dezbatere.

Toate acestea se constituie intr-o totala lipsa de informare corecta a publicului, a electoratului, cu atat mai mult cu cat audienta celor trei posturi mentionate este una extrem de importanta.

Manipularea, intoxicarea cu subiecte false, lipsa de dezbateri pe temele cu adevarat importante intr-o campanie electorala prezidentiala, denigrarea constanta a unor candidati, divizarea romanilor in tabere "pro" sau "contra" unui candidat, au ca efecte fraudarea in audiovizual a alegerilor.

Toate aceste grave prejudicii care sunt aduse publicului nu s-au manifestat doar in aceasta perioada, ci de cel putin doi ani, ceea ce se constituie intr-un act premeditat.

In acest context, Consiliul National al Audiovizualului este condus de o majoritate solidara cu actuala putere politica, majoritate care, prin deciziile pe care le-a luat in decursul a doi ani, a favorizat inselarea romanilor si manipularea acestora. In complicitate, Parlamentul Romaniei a preferat sa accepte blocarea CNA in campania electorala, lasand nefunctional Consiliul atat in ziua primului tur de scrutin cat si pe parcursul campaniei electorale pentru al doilea tur, implicit ziua votului final.

Am convingerea ca toate aceste atacuri la libera formare a opiniei vor avea efecte grave care vor fi mentionate si in raportul de anul viitor privind Mecanismul de cooperare si verivicare - MCV.

Valentin-Alexandru Jucan

membru CNA