Narcisa Iorga, membru CNA pana luna trecuta, atrage atentia ca Victor Ponta si Gabriela Firea "isi asuma prin semnatura ca incalca legea audiovizualului si Constitutia Romaniei", prin propunerea de organizare a patru dezbateri Ponta-Iohannis la patru posturi TV, pe temele dorite de premier si la orele stabilite de acesta. "Aceasta inseamna ingerinta in politica editoriala si reprezinta incalcari flagrante ale Constitutiei Romaniei (...) si legii audiovizualului", arata Iorga. Propunerea lui Ponta a fost calificata si de Iohannis drept "o noua tentativa de a pune pumnul in gura presei".

Narcisa Iorga - al carei mandat in CNA s-a terminat in octombrie - arata intr-un comentariu pe blogul sau:

  • "PSD intervine in politica editoriala a televiziunilor de stiri, sub pretextul organizarii unor dezbateri cu Iohannis, iar legitimarea acestui act de cenzura este data prin semnatura primului-ministru al Romaniei. PSD a transmis un comunicat de presa semnat de candidatul la Presedintie Victor Ponta si de purtatorul de cuvant Gabriela Firea, prin care anunta temele si orele de difuzare ale unor emisiuni  pe care le impun televiziunilor de stiri. Realitatea este insa sumbra. Cat se poate de concret, prin aceasta atitudine, PSD comite ingerinte editoriale in programele televiziunilor pe care le nominalizeaza in comunicat: Romania TV, Realitatea TV, B1 TV si Antena 3. Legea audiovizualului si Constitutia Romaniei interzic orice ingerinta in continutul, forma sau modalitatile de prezentare a creatiilor media. Aceste incalcari sunt asumate, prin semnatura, de catre Victor Ponta, in caliatea sa de candidat la Presedintia Romaniei.

Printre prevederile legale invocate de Narcisa Iorga:

  • Art. 6 din Legea Audiovizualului - "(3) Sunt interzise ingerinte de orice fel in continutul, forma sau modalitatile de prezentare a elementelor serviciilor media audiovizuale, din partea autoritatilor publice sau a oricaror persoane fizice sau juridice, romane ori straine."
  • Art. 30 din Constitutia Romaniei - "(2) Cenzura de orice fel este interzisa. / (8) Raspunderea civila pentru informatia sau pentru creatia adusa la cunostinta publica revine editorului sau realizatorului, autorului, organizatorului manifestarii artistice, proprietarului mijlocului de multiplicare, al postului de radio sau de televiziune, in conditiile legii. Delictele de presa se stabilesc prin lege."

In refuzul transmis marti de Klaus Iohannis invitatiei lui Victor Ponta, candidatul ACL arata intre altele:

  • "Eu si echipa mea nu avem cum sa giram un astfel de comportament nedemocratic si prin urmare nu putem accepta un simulacru de dezbatere, care nu este echitabila pentru toate partile implicate. Refuzam aceasta noua tentativa de a pune pumnul in gura presei prin impunerea unui format prestabilit de PSD, dupa ce saptamana trecuta Victor Ponta si membrii Guvernului sau au fost pe punctul de a aviza favorabil propunerea legislativa a senatorului PSD Serban Nicolae care introducea pedepse severe pentru jurnalistii care isi fac meseria si informeaza onest cetatenii."

CNA este in incapacitate de a functiona deoarece, de saptamana aceasta, mandatele mai multor membri au expirat, iar de saptamana aceasta Consiliul are doar sapte membri, numarul minim necesar pentru a putea desfasura sedinte fiind de opt. Detalii aici