Organizația ActiveWatch solicită Ministerului Afacerilor Interne și Inspectoratului General de Poliție să demareze o anchetă în regim de celeritate privind violențele săvârșite de trei angajați ai Poliției din Centrul Vechi din Capitală (Secția 10/ Poliția Centrului Istoric) și să aplice toate măsurile prevăzute de lege pentru sancționarea celor responsabili de agresarea jurnalistului Ștefan Mako, de la Casa Jurnalistului, se arata in textul sesizarii formulate de ActiveWatch catre MAI.

Sesizarea ActiveWatch:

Prin comportamentul lor, cei trei polițiști, printre care era și inspectorul principal de Poliție Eduard Mardare, reprezintă un real pericol pentru siguranța cetățenilor.

După ce în luna martie un parcagiu a murit în condiții suspecte în urma unor bătăi primite la Secția 10 Poliție, și după ce mai mulți cetățeni au reclamat abuzuri din partea unor polițiști din Centrul Vechi, Ștefan Mako a început să investigheze comportamentul forțelor de ordine în relația cu categoriile vulnerabile.

În urmă cu două seri (în data de 10 noiembrie), jurnalistul Ștefan Mako a surprins câțiva polițiști din Centrul Vechi agresând un om al străzii care fusese recalcitrant cu ei. Jurnalistul a început să înregistreze cu telefonul cele întâmplate, un polițist i-a cerut să înceteze și l-a lovit peste telefon, dar jurnalistul a continuat să filmeze și i-a urmat până în fața unei secții din Centrul Vechi pe polițiștii care l-au dus acolo pe cetățeanul bătut.

În fața secției, jurnalistul a fost legitimat, apoi i-a fost smuls telefonul din mână, i-a fost ștearsă filmarea, și, potrivit relatărilor sale de pe site-ul Casa Jurnalistului, a fost condus în secție, lovit, scuipat și amenințat. Certificatul IML obținut de jurnalist după ce a fost agresat atestă prezența unui traumatism toracic închis.

Solicităm Ministerului Afacerilor Interne și Inspectoratului General al Poliției Române să ne transmită rezultatele anchetei cu privire la acest caz deosebit de grav.

Amintim ca reporterul Stefan Mako a fost batut si injurat, i-a fost smult mobilul de pe care au fost sterse imaginile video si dus la sectie, unde a fost din nou lovit si injurat, pentru ca a filmat o bataie pe care politistii o aplicau altui barbat in Centrul Istoric din Capitala.

Vezi aici relatarea jurnalistului, identitatea politistilor si o parte din clipul video recuperat de pe mobil