Canalul care promova sigla fostei televiziuni OTV si care a aparut marti in grila platformei de satelit Telekom TV si-a incetat emisia, in contextul in care Laura Georgescu, presedintele Consiliului National al Audiovizualului (CNA), a trimis o echipa de control la compania Telekom, potrivit Mediafax. Agentia o citeaza pe sefa CNA mentionand ca Telekom a facut "probe tehnice" si ca "dintr-o eroare nu s-au asigurat ca nu puteau sa le faca" legal. Pe de alta parte, fara sa mentioneze existenta unei erori, Telekom a anuntat la randul sau intr-o declaratie de presa ca au fost facute "teste pentru furnizarea de servicii de uplink oferite OTV SRL". O firma cu acest nume a fost infiintata anul trecut, in Italia, de Dan Diaconescu, realizatorul TV-candidat la presedintie care si-a anuntat recent sprijinul pentru Victor Ponta in actualele alegeri.

Pozitia transmisa joi presei de compania Telekom mentioneaza "un contract" pentru teste de servicii de uplink oferite OTV SRL si arata ca "din motive tehnice, pentru efectuarea acestor teste, a fost alocat temporar si un spatiu in grila furnizorului Telekom Romania Communications". Declaratia de presa nu ofera detalii despre contract, despre locul de unde a fost ridicat semnalul la satelit si temeiul legal al acestei masuri - HotNews.ro a cerut clarificari si le va publica in momentul cand le va primi.

Pozitia integral a Telekom:

  • “In cursul zilelor trecute au fost efectuate teste pentru furnizarea de servicii de uplink oferite OTV S.R.L. in baza unui contract intre cele doua parti.  Serviciile de uplink nu presupun automat si retransmisia unui canal TV pentru abonatii proprii. Din motive tehnice, pentru efectuarea acestor teste, a fost alocat temporar si un spatiu in grila furnizorului Telekom Romania Communications. Pe perioada testelor nu a fost transmis continut propriu-zis.

    Serviciile de uplink presupun preluarea semnalului unui furnizor de continut TV si transmiterea pe satelit a continutului respectiv. Semnalul transmis poate fi de tip free to air sau criptat, in functie de solicitarea furnizorului respectiv. In acest caz, semnalul a fost transmis in regim free to air, putand fi astfel receptionat fara echipament special de autorizare a vizionarii (pt decriptare).”

Un membru CNA, Valentin Jucan, a spus pentru HotNews.ro ca pentru o astfel de actiune telekom trebuia sa prezinte la Consiliu o notificare ca va prelua postul respectiv si licenta audiovizuala a postului, de oriunde ar fi acesta. Or, a aratat el, singurul document pe care il detine acum Dan Diaconescu ar fi o licenta de ridicare la satelit, nicidecum o licenta audiovizuala.

  • Valentin Jucan a spus ca recent a fost intr-un control "in Bulevardul Preciziei din Bucuresti, unde si acum, ca si inainte, se afla studiourile OTV" - post care si-a pierdut licenta la inceputul lui 2013. Membrul CNA a spus ca, daca acest post obtine licenta in alta tara, "va trebui sa arate cum transmite semnal in Preciziei si cum il ridica la satelit, cum e preluat pe cablu".

Joi seara, Laura Georgescu a declarat pentru Mediafax ca "am trimis o echipa de control in aceasta dimineata la Telekom si (OTV, n.r.) nu era retransmis. Partea tehnica (a companiei Telekom, n.r.) prezenta la momentul controlului a spus ca a facut in cursul zilei de ieri probe tehnice, dar ca dintr-o eroare nu s-au asigurat ca nu puteau sa le faca, fiindca nu aveau acord de retransmisie".

Ea a mai spus ca reprezentantilor companiei Telekom le-a fost atrasa atentia de catre echipa CNA ca, daca intentioneaza sa introduca in grilele Telekom televiziunea OTV, trebuie sa se asigure ca au aviz de retransmisie in acest sens.

De asemenea, potrivit articolului 74, alineatul 3 din Legea audiovizualului, distribuitorii de servicii din Romania pot modifica structura ofertei de servicii de programe retransmise numai cu acordul CNA.

In prezent, insa, CNA nu functioneaza din lipsa de cvorum, intrucat au expirat mandatele a patru dintre cei 11 membri ai Consiliului si in locul lor nu au fost numite alte persoane de catre Parlament. Astfel, compania Telekom nu avea cum sa obtina votul CNA pentru modificarea ofertei sale de programe, in sensul introducerii in grila a OTV.

Agentia MEDIAFAX a relatat, miercuri, citand surse din industria telecom, ca un canal care promoveaza sigla fostei televiziuni OTV, a carei licenta audiovizuala a fost retrasa pe 22 ianuarie 2013 de Consiliul National al Audiovizualului, a inceput sa emita pe platforma de satelit Telekom TV, fara insa a difuza programe.

OTV a inceput sa emita marti pe satelitul Hellas Sat 2 pe care emite in Romania si platforma Telekom TV (fosta platforma Direct-to-Home - DTH a Romtelecom), au confirmat miercuri, pentru MEDIAFAX, surse din industria telecom.