Inspectori ai Consiliului Concurentei au desfasurat, saptamana trecuta, o vizita inopinata la agentia de media Zenith Romania, potrivit surselor HotNews.ro. Contactata marti de HotNews.ro, sefa agentiei, Maria Tudor, nu a oferit detalii despre obiectul acestei vizite, precizand doar ca nu are legatura cu ancheta finalizata deja, prin care mai multe agentii de profil au fost sanctionate de Consiliul Concurentei, la inceputul lunii octombrie, cu suma totala de 3,2 milioane de euro.

  • UPDATE Consiliul Concurentei a anuntat miercuri, intr-un comunicat de presa, ca a declansat o investigatie privind o posibila incalcare a Legii Concurentei de catre Publicis Groupe, prin preluarea agentiei locale Zenith Media Communications, petrecuta in 2013. Comunicatul institutiei - la finalul articolului

Contactati de HotNews.ro, oficialii Consiliului Concurentei au confirmat miercuri existenta unui control.

De anul trecut, Zenith Romania are, ca actionar majoritar, conglomeratul international Publicis Groupe. Contactat la randul sau de HotNews.ro, Teddy Dumitrescu, country manager al grupului Publicis in Romania, a spus marti ca la agentiile in care operatiunea pe care o conduce este actionar majoritar - toate situate in acelasi sediu - nu a existat nicio actiune recenta a Consiliului Concurentei.

El a spus, de asemenea, ca nu a existat vreo actiune recenta legata de ancheta soldata deja cu amendarea a 11 agentii de media, nici vreuna legata de tranzactia de anul trecut, prin care grupul Publicis a preluat controlul in mai multe agentii din grupul Starcom-Leo Burnett si le-a grupat sub umbrela Publicis Romania, tranzactie care are aprobarea Consiliului Concurentei.

Teddy Dumitrescu a precizat ca Zenith functioneaza separat de operatiunea pe care o conduce si ca nu are detalii despre motivele pentru care Consiliul Concurentei ar face vizite acolo, in prezent.

Comunicatul de miercuri al Consiliului Concurentei:

Consiliul Concurentei a declansat o investigatie privind posibila incalcare a Legii Concurentei de Publicis Groupe Holdings B.V.

Consiliul Concurentei a declansat o investigatie privind posibila incalcare a regulilor de concurenta de compania Publicis Groupe Holdings B.V. prin punerea in aplicare a concentrarii economice realizate prin preluarea SC Zenith Media Communications SRL.

Orice operatiune de concentrare economica (fuziuni, achizitii) trebuie notificata autoritatii de concurenta inainte de a fi pusa in aplicare, daca cifra de afaceri cumulata companiilor implicate depaseste echivalentul in lei a 10.000.000 euro si cand cel putin doua dintre companii au realizat pe teritoriul Romaniei, fiecare in parte, o cifra de afaceri mai mare decat echivalentul in lei a 4.000.000 euro,

In anul 2013, Publicis Groupe Holdings B.V. a achizitionat 80% din capitalul social al Zenith Media Communications SRL. Desi exista indicii ca sunt indeplinite criteriile de prag, operatiunea nu a fost notificata autoritatii de concurenta in termenul legal.

Potrivit legislatiei in vigoare, este interzisa punerea in aplicare a unei concentrari economice inainte de a fi notificata si de a obtine autorizarea Consiliului Concurentei. Adica, cumparatorul nu poate lua decizii privind compania achizitionata, cum ar fi exercitarea dreptului de vot pentru a influenta activitatea companiei, incheierea unor contracte, vinderea activelor, restructurarea companiei etc, inainte ca autoritatea de concurenta sa analizeze operatiunea din punct de vedere al legislatiei in domeniu.

In cadrul investigatiei declansate din oficiu, Consiliul Concurentei a efectuat o inspectie inopinata la sediul social si la punctul de lucru al SC Zenith Media Communications SRL. Documentele ridicate in cadrul acestei inspectii se afla in analiza autoritatii romane de concurenta, in cadrul procedurilor specifice investigatiei.

Publicis Groupe Holdings B.V. desfasoara pe teritoriul Romaniei activitati pe piata serviciilor de publicitate impartita in: piata serviciilor de comunicare de marketing si piata comercializarii de servicii de comunicare prin media. Zenith Media Communications SRL activeaza pe piata comercializarii de servicii de comunicare prin media.