Stelian Tanase, presedintele-director general al SRTv, a declarat, joi, pentru Mediafax, ca directorul TVR 1, Gabriel Gherghescu, "i-a facut reclama" lui Victor Ponta in emisiunea "Viata satului" si nu a fost echidistant in campania electorala, intrucat nu l-a chemat si pe Klaus Iohannis.

Andrei Muraru, Radu Carp si Romina Surugiu, membri ai Consiliului de Administratie (CA) al Societatii Romane de Televiziune (SRTv), au solicitat public, marti, demiterea lui Gabriel Gherghescu de la conducerea TVR 1, din cauza ca ar fi deturnat in scopuri electorale formatul unei emisiuni informative, "Viata satului".

Muraru, Carp si Surugiu, care sunt membri in CA, din partea PNL, PDL, respectiv Administratia Prezidentiala, au declarat, inca din 27 octombrie, ca Victor Ponta si-a facut publicitate electorala in editia din 26 octombrie a emisiunii "Viata satului" de la TVR 1, desi acest program nu era unul dedicat campaniei. Atunci, Carp si Surugiu au cerut demisia directorului TVR 1, Gabriel Gherghescu.

In acest sens, Stelian Tanase, presedintele-director general al SRTv, a declarat, joi, ca Gabriel Gherghescu "a incalcat normele si obligatia de a fi echidistant in timpul campaniei".

El a precizat ca acest caz este analizat in prezent de Comisia de Etica si Arbitraj din SRTv, urmand ca subiectul sa fie discutat si in Comitetul Director si Consiliul de Administratie.

"Prin Comitetul Director si Consiliul de Administratie vom vedea daca e cazul sau nu sa luam masuri. Oricum a incalcat normele si aceasta obligatie de a fi echidistant in timpul campaniei", a spus Stelian Tanase.

El a mai spus ca Gabriel Gherghescu putea sa il cheme pe Victor Ponta in emisiunea "Viata satului", daca l-ar fi chemat si pe Klaus Iohannis intr-o editie a acestui program.

"Domnul Gherghescu putea sa-l cheme pe domnul Ponta. In privinta asta n-a incalcat legea, dar cu o conditie. In editia urmatoare sau in editia precedenta trebuia sa il invite si pe domnul Iohannis. Daca nu l-a chemat, a incalcat regula aceasta a echidistantei si neutralitatii. El i-a facut reclama lui Ponta pe politicile agrare, pe care Guvernul le sustine. Era normal sa-l invite si pe domnul Iohannis si sa-l intrebe ce intentii are, care e programul lui agricol, ceea ce n-a facut. In plus, n-a anuntat pe nimeni ca intentioneaza sa-l cheme pe domnul Ponta, pentru ca noi avem niste emisiuni electorale, anuntate la CNA, anuntate la Parlament. Domnul Ponta putea sa vina in orice emisiune din acestea in care dorea sa vina, nu era nicio problema. L-am fi primit normal, ca o gazda, ca o televiziune publica", a spus Stelian Tanase.

Totodata, Stelian Tanase s-a referit la faptul ca Gabriel Gherghescu a afirmat ca a respectat legislatia audiovizualului privind campania electorala, intrucat Victor Ponta a fost invitat in respectiva editie a emisiunii "Viata satului" in calitate de premier si nu de competitor electoral.

Stelian Tanase a spus insa ca aceasta afirmatie a lui Gabriel Gherghescu este "un tertip". "Asta e un tertip. Stim foarte bine de ce l-a chemat. Ca sa-i faca publicitate. Eu nu am nimic impotriva. Cred ca sa inviti un premier care spune care este politica lui agricola este foarte in regula. Dar, fiind in campanie, trebuie sa il chemi si pe celalalt, sa fii balansat, sa pastrezi echidistanta. Despre asta este vorba. Asta era obligatia lui, despre care el se face ca nu stie", a mai spus Stelian Tanase.

In schimb, directorul TVR 1, Gabriel Gherghescu, a declarat, marti, ca solicitarea publica privind demiterea sa facuta de trei membri ai CA al SRTv nu este intemeiata, precizand ca emisiunea "Viata satului", de la TVR 1, a respectat legislatia audiovizualului in campania electorala.

Gabriel Gherghescu a mai spus ca editia emisiunii "Viata satului" in care a fost prezent Victor Ponta a respectat prevederile articolului 4, alineatul 2 din Decizia Consiliului National al Audiovizualui numarul 528 din 11 septembrie privind regulile de desfasurare in audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea Presedintelui Romaniei.

Conform acestui articol, "candidatii, reprezentantii acestora si ai partidelor politice, aliantelor politice si aliantelor electorale care sustin candidati si care detin functii in institutii si/sau autoritati publice pot avea interventii, in direct sau inregistrate, si in alte emisiuni decat cele prevazute la articolul 5 (emisiunile de promovare electorala, de dezbatere electorala si cele informative, n.r.), strict in probleme legate de exercitarea functiei lor; in aceste situatii radiodifuzorii au obligatia sa ia masuri pentru asigurarea echidistantei si a pluralismului de opinii".

El a mai spus ca, din punctul sau de vedere, emisiunea respectiva a respectat si regulamentele din TVR. El a precizat ca se va prezenta la Comisia de Etica, daca va fi chemat in legatura cu acest subiect.

Intrebat daca, potrivit regulamentelor TVR, este posibila demiterea sa de conducerea SRTv, Gabriel Gherghescu a spus ca nu este posibil acest lucru.

De asemenea, Gabriel Gherghescu a spus ca nu a discutat pe acest subiect cu Stelian Tanase, presedintele-director general al TVR. "Cu domnul Tanase nu am discutat absolut nimic. Eu am fost si plecat o perioada. Dar, de cand m-am intors, nu am avut niciun fel de discutie legata de aceasta tema", a spus Gherghescu.

Intrebat daca el considera ca este intemeiata solicitarea privind demiterea sa facuta de Andrei Muraru, Radu Carp si Romina Surugiu, Gabriel Gherghescu a spus: "Nu, din punctul de vedere al regulamentelor TVR".

"Probabil, din pozitia pe care o au, pot face diverse solicitari. Nu inteleg de ce nu fac si solicitari legate de declaratiile pe care le face domnul Tanase referitor la o parte a electoratului, ultimele declaratii facute pe blogul dumnealui si alte lucruri", a spus Gabriel Gherghescu.

El a facut referire la faptul ca Stelian Tanase, presedintele-director general al TVR, a publicat, pe 13 noiembrie, pe site-ul personal, un comentariu intitulat "Cine a castigat dezbaterile dintre candidati", in care a spus, printre altele, ca Victor Ponta este votat de "babe din sate parasite si betivi de prin carciumi rurale".

Gherghescu a spus ca acesta este un caz in care membri ai CA al TVR ar fi trebuit sa reactioneze.

"Din punct de vedere al regulamentelor noastre din televiziune, cam toate aceste declaratii (ale lui Stelian Tanase, n.r.) se incadreaza cel putin intr-o cercetare a Comisiei de Etica, ceea ce ar trebui sa duca, ma gandesc, si la o pozitie din partea unor membri ai Consiliului de Administratie. N-am vazut o asemenea pozitie pana acum", a spus Gherghescu.