Stelian Tanase, presedintele-director general al SRTv, a declarat, pentru Mediafax, ca va lua o decizie in privinta directorului Stirilor TVR, Claudiu Lukacsi, precizand ca este nemultumit de modul in care au fost reflectate protestele din 14 noiembrie, care in opinia sa ar fi trebuit difuzate live.

Andrei Muraru, Radu Carp si Romina Surugiu, membri ai Consiliului de Administratie (CA) al Societatii Romane de Televiziune (SRTv), au solicitat public, marti, demiterea lui Claudiu Lukacsi din functia de coordonator cu atributii de director al Directiei Stiri, din cauza ca "televiziunea publica a fost singura televiziune care nu a prezentat manifestatiile publice de vineri, 14 noiembrie".

Potrivit lui Muraru, Carp si Surugiu, care sunt membri in CA, din partea PNL, PDL, respectiv Administratia Prezidentiala, astfel nu a fost respectat interesul public in prezentarea evenimentelor din perioada campaniei electorale.

In acest sens, Stelian Tanase, presedintele-director general al SRTv, a declarat, joi, pentru agentia Mediafax ca el a actionat inaintea lui Muraru, Carp si Surugiu si i-a cerut lui Claudiu Lukacsi "o nota explicativa" inca de luni.

"El s-a dus in concediu medical. Pe durata concediului medical nu poti sa aplici nicio sanctiune, nicio mutare, nimic. Il asteptam sa se intoarca din concediu si mi-a trimis nota explicativa. Am citit-o, am vazut despre ce e vorba. Il asteptam sa se intoarca si sa vedem ce se va intampla. Nu vreau sa ma antepronunt sau sa spun de acum ce am de gand sa fac (...) E in concediu medical, ii doresc insanatosire grabnica. Nu avem voie sa actionam si nici nu e corect", a spus Stelian Tanase.

Tanase a mai spus ca, din informatiile sale, Lukacsi si-a luat concediu medical timp de o saptamana. "Nu la mine a venit cererea de concediu. Pot sa o cer, dar nu vreau sa fac pe politistul. E o situatie jenanta, eu nu sunt politist", a spus Tanase.

El a precizat ca va lua o decizie in cazul lui Lukacsi, dupa ce acesta va fi discutat in Comitetul Director si in Consiliul de Administratie al TVR.

"Am sa iau o decizie", a spus Stelian Tanase, precizand insa ca trebuie sa respecte niste regulamente din TVR, "care sunt foarte in dezavantajul conducerii".

"Dar totusi sunt niste posibilitati. O sa le exploram. O sa vedem. In orice caz, am fost foarte nemultumit de situatia care s-a produs in seara aia (pe 14 noiembrie, n.r.)", a spus Tanase.

El a mai spus ca, din punctul sau de vedere, s-a intamplat "un fapt grav". "Parerea mea, e un fapt grav, dar ce urmeaza mai departe nu pot sa ma pronunt, avem un Comitet Director, avem un Consiliu de Administratie. Nu m-am afiliat cu colegii mei (Andrei Muraru, Radu Carp si Romina Surugiu, n.r.), pe care i-am sustinut si sunt de acord cu gestul lor, pentru ca eu trebuie sa arbitrez Consiliul de Administratie, dar lucrul care s-a intamplat in acea seara (14 noiembrie, n.r.) nu are nicio justificare", a spus Stelian Tanase.

El a precizat ca TVR a difuzat informatii despre protestele din 14 noiembrie doar in jurnalul din acea zi, de la ora 22.00.

"A difuzat la 22.00. A dat mai tarziu, dar putea sa se dea si la 20.00. Existau toate conditiile intrunite ca acele informatii de la Cluj, de la Timisoara sa fie date in jurnalul de la ora 20.00. Nu exista si nu am gasit pana acum un motiv real - pentru ca am stat de vorba cu oamenii din redactie - un motiv real pentru care sa nu se fi dat. Si am fost foarte frustrat ca nu mi se pare in regula sa pierd competitia cu alte televiziuni. Eu vreau sa fiu primul la stire, sa dau primul, sa dau mai amplu, mai bine, nu sa lipsesc de pe piata", a spus Stelian Tanase.

Intrebat daca, din punctul sau de vedere, TVR ar fi trebuit sa transmita in direct respectivele proteste, Stelian Tanase a raspuns: "Absolut. Da".

Mai multe proteste au avut loc vineri, 14 noiembrie, in Bucuresti si in mai multe orase din tara, in care manifestantii au solicitat, printre altele, fluidizarea procesului de vot in diaspora.

Pana in momentul difuzarii acestei stiri, Claudiu Lukacsi nu a raspuns la intrebarile adresate de agentia Mediafax, prin intermediul Departamentului de Comunicare al TVR.