Fie ca pun favelele din Rio pe harta digitala, fie ca aduna milioane de mostre de scris de mana, duc la extrem joaca de-a realitatea virtuala sau raspund in imagini la intrebarea "ce inseamna 306 kW?", publicitarii lumii exploateaza la maxim resursele oferite in prezent de mediile digitale si de comunitatile online. Cateva zeci dintre cei mai importanti directori de creatie din toata lumea s-au strans, zilele trecute, la Bucuresti pentru a se mandri cu indeletnicirile lor de ultima ora, de la proiecte de incluziune digitala la crearea "celui mai simplu font pentru cel mai simplu pix".

The Universal Typeface ExperienceFoto: Captura Vimeo.com

Capitala Romaniei a gazduit, in ultima parte a saptamanii trecute, cea de-a 22-a reuniune Creative Social, un eveniment global ce reuneste cei mai importanti directori de creatie de la agentii de publicitate din intreaga lume. McCann Bucuresti a fost partenerul local al acestei editii, care a atras participanti de la agentii digitale si publicitare care au "luat ochii" industriei de comunicare in ultimii ani, precum Razorfish (New York) la JWT Brazilia, Achtung! (Olanda), DigitasLBi (Marea Britanie). Au fost de fata si reprezentanti ai unor furnizori sau inovatori precum Guardian Labs sau buzzn.net.

  • Scopul evenimentelor Creative Social este sa-i aduca laolalta pe creativi din agentii cat se poate de diferite, in diverse locuri din lume, asa incat acestia sa-si impartaseasca cele mai noi lucrari ale lor, sa capete experienta locului si sa discute cu antreprenori si artisti locali. Totul in ideea ca lucrurile in aceasta industrie pot sa progreseze pe baza colaborarii si a experientelor comune.

Ultimul oras-gazda, Bucuresti - al 22-lea popas Creative Social, dupa metropole precum San Francisco, Helsinki, Sao Paolo sau Shanghai - le-a oferit, intre altele, sansa sa se intalneasca cu antreprenori din IT, berari autohtoni, artisti. Chiar si Florin Salam, "aka Florin the Charmer, a true Romanian celebrity", fusese programat sa discute cu mintile digitale ale publicitatii globale, dar nu a onorat invitatia.

Zeci de proiecte la zi au prezentat participantii la CS Bucuresti. Unele dintre ele nu sunt inca publice si, drept urmare, nu pot fi prezentate. HotNews.ro va prezinta, insa, cateva dintre campaniile prezentate cu aceasta ocazie, desfasurate foarte recent sau in curs de desfasurare, ce releva interesele publicitarilor lumii in acest moment.

  • Cartografierea favelelor din Rio de Janeiro - JWT Brasil

Un punct de atractie major pentru publicitari, indicat de prezentarile de la Bucuresti, este cel al incluziunii digitale. Unul dintre cele mai interesante astfel de proiecte este desfasurat de JWT Brasil in colaborare cu Google: sa puna pe harta favelele din Rio - existente acum, pe Google Maps, doar ca "pete gri", cartierele nevoiase din metropola braziliana neavand adrese, coduri postale etc..

  • Cel mai comun scris de mana - The Universal Typeface Experience

Olandezii de la Media Monks au realizat una dintre cele mai mari baze de date avand ca subiect un lucru foarte simplu: scrisul de mana. Intr-o campanie pentru "cel mai comun pix", ei au adunat milioane de mostre de scris de mana de la oameni din circa 150 de tari si au folosit algoritmi pentru a realiza "cel mai comun" font.

BIC - Universal Typeface from MediaMonks Projects on Vimeo.

  • Cum sa explici in imagini ce inseamna 306 kW?

Tot o agentie olandeza a adunat laolalta mai multi "oameni care fac lucruri" si i-a pus sa construiasca, din tot felul de scule si aparate, o masinarie care sa exprime cel mai bine "ce inseamna 306 kW", intr-o reclama pentru o Porsche Cayenne S E-Hybrid. Rezultatul:

  • Chipurile Aeroportului Dubai - #24hrsDXB

Intr-un exercitiu de combinare a publicitatii cu social media si PR, p alta agentie incearca in prezent sa "dea o fata" - sau mai degraba mai multe fete - unuia dintre cele mai mari aeroporturi din lume, cel din Dubai. Timp de 24 de ore, doi fotografi au surprins portretele a 30 de calatori din aproape tot atatea tari, raspandind imaginile pe retelele sociale.

Post by Dubai International.

  • Branduri sustinute de vedete Youtube

Marca japoneza Uniqlo prefera vedetele Youtube in locul celebritatilor TV pentru "endorsement" pe piata britanica. Ce a gasit de cuviinta sa faca una dintre aceste vedete, "instalatorul-inventator-cascador" Colin Furze, angajat pentru a promova hainele din gama Heattech - in clipul de mai jos:

  • Un "drive test" alfel

Experienta realitatii virtuale la maxim

«Chase the Thrill», a cutting-edge virtual reality experience from Nissan & DigitasLBi from DigitasLBi Paris on Vimeo.