Comisia de Etica a TVR a stabilit ca prezenta lui Victor Ponta la emisiunea "Viata satului" din 26 octombrie a fost in litera reglementarilor, insa oportunitatea invitarii sale este discutabila, intr-o perioada sensibila, cum este cea electorala, potrivit Mediafax.

Comisia de Etica si Arbitraj (CEA) din Societatea Romana de Televiziune (SRTv) a analizat, in sedinta din 19 noiembrie, hotararea Comitetului Director al SRTv prin care s-a solicitat punctul de vedere al CEA in legatura cu respectarea in emisiunea "Viata satului" din 26 octombrie a "principiilor prevazute in Statutul ziaristului din TVR si in Codul de conduita al angajatilor si colaboratorilor TVR, raportate la obligatiile ce le revin realizatorilor in perioade de campanie electorala".

La respectiva sedinta a Comisiei de Etica au fost prezenti Horia Grusca (presedintele Comisiei), Gabriela Avram, Gabriel Geamanu, Sorin Hobana, Ioana Muresan si Bogdan Tomulica (membri).

Comisia de Etica a analizat si punctul de vedere al lui Gabriel Gherghescu, coordonator cu atributii de director TVR 1, coproducator si moderator al emisiunii "Viata satului", dar si declaratii publice facute de Stelian Tanase, presedintele-director general al SRTv, pe acest subiect. Totodata, Comisia de Etica a tinut cont si de punctul de vedere al lui Ion Stavre, reprezentantul TVR in relatia cu CNA pe probleme de campanie electorala.

Astfel, Comisia de Etica si Arbitraj a ajuns, cu unanimitatea voturilor celor prezenti, la concluzia ca prezenta lui Victor Ponta in respectiva editia a emisiunii "Viata satului" se incadreaza in litera reglementarilor.

"Daca, din punct de vedere legal si al normelor interne ale TVR, prezenta domnului Victor Ponta, in calitate de prim-ministru, la editia ᅡViata satuluiᅡ din 26 octombrie se incadreaza in litera reglementarilor, oportunitatea invitarii domniei sale la emisiune este discutabila", spune Comisia de Etica.

Totusi, Comisia de Etica precizeaza ca ar fi fost de preferat evitarea sau amanarea prezentei lui Victor Ponta in respectiva emisiune.

"Intr-o perioada sensibila, cum este cea electorala, jurnalistul Gabriel Gherghescu a avut de ales intre satisfacerea interesului legitim al unui public tinta specific si expunerea - a sa si a TVR - la interpretari alimentate de suspiciune sau la critici motivate mai degraba politic. In aceste conditii, credem ca evitarea sau amanarea participarii la emisiune a premierului ar fi fost de preferat, chiar cu riscul unei pierderi in ceea ce priveste continutul editorial", spune Comisia de Etica.

Potrivit Comisiei de Etica, din perspectiva prevederilor Statutului ziaristului din SRTv, nu exista elemente care sa probeze abateri deontologice sau presiuni de natura politica in pregatirea, realizarea si moderarea emisiunii "Viata satului" din 26 octombrie.

"Temele abordate au fost exclusiv din domeniul agriculturii si dezvoltarii rurale, fara sa existe interferente cu atributiile functiei de presedinte al Romaniei, asa cum sunt acestea descrise in Constitutia Romaniei; moderatorul a avut o atitudine echilibrata, fara sa se exprime in favoarea unor forte politice sau persoane, si a pastrat discutia in cadrul anuntat", spune Comisia de Etica.

Totodata, Comisia de Etica precizeaza ca documentul normativ de referinta in analiza prezentei premierului Victor Ponta la emisiunea "Viata satului" in perioada electorala este Decizia Consiliului National al Audiovizualului numarul 528 din 11 septembrie 2013, privind regulile de desfasurare in audiovizual a campaniei pentru alegerea presedintelui Romaniei.

"In consecinta, singurul organism abilitat sa se pronunte in privinta respectarii sau incalcarii acestei reglementari cu caracter exceptional este autoritatea emitenta (CNA). Data fiind responsabilitatea precizata mai sus, Comisia de Etica si Arbitraj nu poate decat sa exprime o opinie, similara in acest caz cu punctul de vedere prezentat in scris Comitetului Director de domnul Ion Stavre, reprezentantul TVR in relatia cu CNA pe probleme de campanie electorala (...)", spune Comisia de Etica.

Potrivit lui Ion Stavre, invitatia adresata premierului Victor Ponta s-a bazat pe articolul 4, alineatul 2 din Decizia CNA: "In aceste conditii, prezenta primului ministru si a ministrului agriculturii a fost justificata din punct de vedere al reglementarilor in vigoare, fiind invitati exclusiv in virtutea functiilor administrative. Finalul alineatului 2 al deciziei CNA mai prevede necesitatea echidistantei si a pluralismului de opinii. (...) In realitate, este foarte dificil de realizat echilibrul si in acelasi timp neclar. Intotdeauna candidatii aflati in functie beneficiaza de avantajul de a fi mediatizati in dubla ipostaza, ceea ce s-a intamplat si in acest caz. (...) Din punct de vedere legal, cazul este acoperit de reglementarile in vigoare".

Totodata, Comisia de Etica spune ca varianta invitarii candidatului Klaus Iohannis la "Viata satului", evocata public de Stelian Tanase ca solutie pentru asigurarea echidistantei, "este nerealista, intrucat ignora faptul ca, la momentul difuzarii emisiunii - 26 octombrie, deci inaintea primului tur de scrutin - existau 14 candidati la presedintie". "In plus, un astfel de demers ar fi sugerat false atributii prezidentiale in domeniul agriculturii", mai spune Comisia de Etica.

"Fara sa influenteze in vreun fel opinia comisiei privind incadrarea in decizia CNA, remarcam punctul de vedere asemanator exprimat in 13 noiembrie intr-o postare pe Facebook de doamna Narcisa Iorga, fost membru al Consiliului National al Audiovizualului: ᅡrealizatorul emisiunii e acoperit de lege: l-a invitat pe candidat in calitatea de prim-ministruᅡ", mai spune Comisia de Etica.

Pe de alta parte, Comisia de Etica atrage din nou atentia asupra exprimarii in public a pozitiei conducerii TVR intr-un caz trimis spre solutionare comisiei, inainte ca aceasta sa-si prezinte concluziile.

"Astfel, daca initial presedintele-director general declara, referindu-se la realizatorul emisiunii ᅡViata satuluiᅡ, ca ᅡNu putem sa ne antepronuntam. Comisia de Etica va spune: a fost corect, n-a fost corect, a respectat regulamentele, nu s-au respectatᅡ (dupa cum a declarat Stelian Tanase, pentru MEDIAFAX, pe 29 octombrie, n.r.), trei saptamani mai tarziu - dupa anuntarea rezultatului alegerilor - , domnul Stelian Tanase afirma fara echivoc despre acelasi jurnalist ca ᅡOricum a incalcat normele si aceasta obligatie de a fi echidistant in timpul campanieiᅡ (dupa cum a declarat Tanase pentru MEDIAFAX, pe 20 noiembrie). Pe langa faptul ca aceasta ultima afirmatie este o antepronuntare, ea echivaleaza cu un autodenunt al TVR in fata CNA", mai spune Comisia de Etica.

Concluziile Comisiei de Etica au fost prezentate pe site-ul TVR si vor fi inaintate Comitetului Director al SRTv.