Comisia de Etica a Televiziunii publice are programate, miercuri, discutii in doua cazuri referitoare la seful Stirilor TVR, Claudiu Lucaci, respectiv presedintele-director general, Stelian Tanase. Pe de o parte, Comisia va analiza felul cum au fost reflectate la stirile TVR, sub bagheta lui Lucaci, protestele din 14 noiembrie, subiect care nu a fost acoperit in principalul jurnal al zilei respective. Pe de alta parte, va fi analizat si cazul unui comentariu facut de Tanase pe blogul propriu, in care acesta scria ca Ponta ar fi votat de "babe din sate parasite si betivi de prin carciumi rurale".

In ambele cazuri, legate de situatii de la finalul campaniei pentru turul al doilea al prezidentialelor, Comisia de Etica a TVR s-a autosesizat.

In vinerea de dinaintea turului II, manifestatiile din Bucuresti si alte orase - in solidaritate cu alegatorii din diaspora - au fost acoperite de Stirile TVR, dar nu si in principalul jurnal al zilei respective. Atunci, Stelian Tanase spunea pentru HotNews.ro ca in legatura cu acest subiect trebuia intrebata conducerea Stirilor, deoarece "Claudiu Lucaci nu ma intreaba niciodata ce da".

  • Claudiu Lucaci a refuzat sa raspunda direct, spunand doar ca stiri pe aceasta tema au existat la televiziunea publica, iar, intrebat de ce nu au existat in jurnalul de seara, el a raspuns: "Dar ce, era obligatoriu sa fie date?", el a spus ca "se incearca discreditarea mea" si a plecat in concediu dupa ce trei membri ai CA ai TVR au cerut demiterea lui. Intre timp, Lucaci a revenit din concediu, dar pana miercuri la pranz nu a fost anuntata nicio decizie in privinta lui.

In cazul lui Stelian Tanase, Comisia de Etica urmeaza sa analizeze situatia unui comentariu facut de seful TVR pe blogul propriu, in data de 13 noiembrie, in care acesta scria, intre altele: "Daca ar vota numai utilizatorii de online Iohannis ar cistiga detasat. Dar numericeste vorbind acest electorat este inferior numarului babelor din satele parasite si betivilor de prin circiumile rurale, al celor strinsi pe marginea santurilor sa povesteasca ce le scriu copiii plecati in occident la munca. Ca din ce trimit ei traiesc. Astia ( spre deosebire de copiii lor ) nu voteaza cu Iohannis, ci cu Ponta la indemnul primarului (...)"

  • Discutiile de azi vin dupa ce, intr-un alt caz analizat recent, Comisia de Etica a ajuns la concluzia ca prezenta lui Victor Ponta intr-o emisiune "Viata satului" difuzata in campania electorala (26 octombrie) a fost in litera reglementarilor, dar oportunitatea invitarii premierului este discutabila. Detalii aici