Plenul reunit al Senatului si Camerei Deputatilor a respins, miercuri, propunerea ca Narcisa Iorga sa fie numita ca membru in Consiliul National al Audiovizualului (CNA), relateaza Mediafax. Celelalte doua propuneri - Radu Calin Cristea si Gabriel Tufeanu - au fost aprobate. Dupa validarea celor doi, CNA poate sa functioneze dupa o lunga "pauza" ce s-a suprapus in buna masura cu campania pentru alegerile prezidentiale.

Sigla CNAFoto: Agerpres

Parlamentarii s-au exprimat asupra propunerilor de numire in CNA prin vot secret cu buletine. Candidatura Narcisei Iorga a inregistrat 36 de voturi "pentru" si 240 "impotriva". Radu Calin Cristea a obtinut 271 de voturi "pentru" si 65 "impotriva", iar Gabriel Tufeanu 265 de voturi "pentru" si 71 "impotriva".

Dupa validarea celor doi, CNA poate sa functioneze dupa o lunga "pauza" ce s-a suprapus in buna masura cu campania pentru alegerile prezidentiale. Activitatea CNA fusese intrerupta deoarece mandatele mai multor membri au expirat, iar forul audiovizual a ramas, astfel, in doar sapte membri. Pentru a putea tine sedinte, este nevoie de prezenta a cel putin opt membri. Prin validarea celor doi, CNA va avea noua membri.

Dintre acestia, sapte - propusi de guvern sau de parlament - reprezinta PSD si partenerii aflati la guvernare. Dupa plecarea Narcisei Iorga din CNA, doar doi - Florin Gabrea si Valentin Jucan - mai reprezinta, pentru moment, forte politice altele decat PSD si aliatii acestui partid.

Valentin Jucan a scris, miercuri, pe Facebook: "Dupa votul de astazi din plenul Parlamentului, CNA va fi inrosit cu sapte (7 !!) membri care executa ordinele PSD. Asta fara sa mai punem la socoteala al optulea membru, propus de PC, care nu va fi numit astazi, din motive de viciu de procedura. Pregatiti-va de un CNA dictatorial si abuziv, pe modelul Laurei Georgescu care este inca in functie".

Anterior, miercuri, comisiile de cultura ale Senatului si Camerei Deputatilor au dat aviz negativ cu privire la numirea Narcisei Iorga ca membru in CNA, celelalte doua propuneri - Radu Calin Cristea si Gabriel Tufeanu - primind avize pozitive.

La sfarsitul lunii septembrie, Narcisa Iorga a fost propusa pentru un nou mandat de membru titular in CNA, de presedintele Traian Basescu, iar Radu Calin Cristea a fost la randul sau propus pentru un nou mandat, de Guvern. Totodata, Guvernul l-a propus ca membru titular in CNA pe Gabriel Tufeanu.

Consiliul National al Audiovizualului si-a incheiat activitatea la sfarsitul lunii octombrie si o va mai putea relua abia dupa ce Parlamentul va numi noi membri in locul celor ale caror mandate au expirat, respectiv Narcisa Iorga, Cristina Trepcea, Radu Calin Cristea si Christian Mititelu.

Pentru ca o sedinta a CNA sa poata sa aiba loc, Consiliul trebuie sa aiba un cvorum de opt din cei 11 membri numiti, potrivit Legii audiovizualului.