Cea mai asteptata competitie a anului, de sustinere a jurnalismului narativ si a scrierilor de non-fictiune din Romania, a incheiat pe 26 noiembrie cea de-a patra editie. Initiativa Premiile Superscrieri, non-fictiuni care schimba lumea, a adunat la Gala de Premiere pe unii dintre cei mai buni autori de gen din tara, precum si sustinatori.

Superscrieri 2014Foto: FFFF

Fundatia Friends For Friends, impreuna cu cu juriul Superscrieri si cu patronul acestei editii, BRD – Groupe Société Générale, au anuntat castigatorii in cadrul evenimentului de gala, organizat la ArCub.

Castigatorii premiilor I, in valoare de 500 de euro (sustinute de Orange Romania, FAN Courier, Friends\TBWA si SPV Legal - societate profesionala de avocati):

REPORTAJ: Lina Vdovii, “Transnistria. Republica torturii” (Casa Jurnalistului)

PORTRET: Sintia Radu, “Dincolo de ceata” (Esquire)

ESEU: Cristian Delcea, “Amurgul secolului Beligan” (Adevarul)

OPINIE: Anca Simina, “Tara din capul lor” (Gandul)

FOTOJURNALISM: Ioana Cirlig, “Young Mothers”

Premiul cel mare, Superscrierea Anului (1000 de euro, sustinut din donatii private de catre comunitatea Cercul de Donatori, TFN Romania), a fost impartit intre doua materiale, considerate cele mai valoroase, in afara categoriilor de concurs: “Bruce Lee, Regele Canalelor”, de Radu Ciorniciuc (publicat pe platforma online Casa Jurnalistului) si materialul denumit “[…]”, de Luiza Vasiliu (publicat in Decat o Revista).

Premiul cel mare, Superscrierea Anului (1000 de euro, sustinut din donatii private de catre comunitatea Cercul de Donatori, TFN Romania), a fost impartit intre doua materiale, considerate cele mai valoroase, in afara categoriilor de concurs: “Bruce Lee, Regele Canalelor”, de Radu Ciorniciuc (publicat pe platforma online Casa Jurnalistului) si materialul denumit “[…]”, de Luiza Vasiliu (publicat in Decat o Revista).

Premiul Juriului, in valoare de 1600 de lei (adunat din taxa de inscriere in concurs), a mers catre organizatia RISE Project. Anul acesta, juriul a oferit acest premiu pentru misiune publica.

Competitia Premiile Superscrieri a pornit in 2011 cu misiunea de a aduce un tribut acelor autori care, prin forta scriiturii lor, prin originalitate si onestitate, inca mai spun, in Romania, povestile care conteaza. Astazi, dupa 4 ani de existenta, functioneaza ca o motivatie pentru felul in care scriu acesti autori si, ca efect, ca un demers de ridicare a stachetei pentru calitatea si standardele scriiturii.

“Ma bucur ca un reportaj despre cei mai nefericiti dintre noi primeste un premiu atat de important pentru un jurnalist la inceput de drum. Ma face sa sper in continuare ca munca mea poate schimba vieti - ca eforturile mele de a-i face pe oameni sa inteleaga lumea in care traiesc nu sunt in zadar. Asta imi da putere sa fac in continuare jurnalismul in care cred.” (Radu Ciorniciuc, Casa Jurnalistului)

“Premiul asta a venit ca o cometa peste mine, exact cind ma asteptam mai putin. Ma bucura enorm si ma sperie in acelasi timp, inseamna ca am intrat in liga campionilor jurnalismului, ca lumea are asteptari de la

mine si ca as face bine sa nu dezamagesc. Multumesc, Superscrieri, ca mi-ati pus toata responsabilitatea asta pe umeri.” (Luiza Vasiliu, Dilema Veche)

La Gala de Premiere, eveniment moderat de acelasi Tudor Musat de la ultimele 2 editii, au participat peste 200 de persoane: nominalizati la concurs, membrii juriului, presa, sponsori, dar si multi alti sustinatori ai acestei competitii.

Pentru lista completa a castigatorilor si a materialelor premiate, precum si alte detalii despre competitie, explorati www.ffff.ro.

Juriul Superscrieri 2014: Mona Dirtu - presedintele juriului, Ani Sandu, Catalin Tolontan, Cristian Movila, Dan Duca, Daniel Mihailescu, Gabriel Dobre, Liviu Iolu, Luca Niculescu, Marius Chivu, Mihnea Maruta, Paul Radu, Simona Tache, Teodor Tita, Vlad Mixich si Vlad Petreanu.

Fundatia Friends For Friends ii invita pe cei interesati de sustinerea proiectului pentru 2015 sa se alature in continuarea celor 3 directii Superscrieri: Premiile Superscrieri, concursul Superscrierea Cititorilor si Programul de burse jurnalistice pe diverse tematici de interes social.

Editia actuala a Premiilor Superscrieri nu ar fi fost posibila fara sustinerea partenerilor si prietenilor:

Patron al editiei actuale: BRD – Groupe Société Générale, sponsor principal – Avon Romania, sponsori de categorie: Orange Romania, Cercul de donatori/TFN Romania, FAN Courier, Friends\TBWA si SPV Legal – societate profesioanala de avocati.

Super-prieteni si sustinatori ai galei: Editura Humanitas, Editura Publica, Tea Forte Romania, Crama Atelier, Antalis, AD-media, Heidi.

Sustinatori media: Hotnews, Sapte Seri, Catavencii, Adevarul, Dilema Veche, Foreign Policy, Esquire, Marie Claire, The Power of Storytelling, Decat o Revista, RFI Romania, Blitz TV, Centrul pentru Jurnalism Independent, RISE Project, Active Watch, Romania Pozitiva, IGLOO Media, Veioza Arte, Sub25, Bookblog.ro, Romaniapozitiva.ro, ziare.com.

#Despre Fundatia Friends For Friends

Suntem Fundatia Friends For Friends si de 4 ani ne directionam toate eforturile si energia sa sustinem creativitatea practica, dezvoltand proiecte si instrumente care sa ii ajute pe oameni sa isi descopere potentialul creativ.

Dintre cele mai cunoscute proiecte FFFF: Creative Fitness Studio - gym de antrenare si dezvoltare a creativitatii prin exercitii si experiente creative de grup, Biblioteca FFFF - peste 1600 de carti utile profesionistilor implicati in industrii creative, expozitia Ciorne 2.0 - despre cum devin ideile realitate si, nu in ultimul rand, Superscrieri (Premiile Superscrieri, Superscrierea Cititorilor si Bursele Superscrieri pe domenii de interes social).