Saptamanalul francez de satira Charlie Hebdo a fost, miercuri, tinta unui atac terorist, cel putin zece membri ai redactiei - intre care directorul si unul din actionarii revistei - si doi politisti pierzandu-si viata. Charlie Hebdo, cunoscut pentru publicarea unor caricaturi ale profetului Mahomed, a fost in mai multe randuri tinta amenintarilor si atacurilor.

HotNews.roFoto: Hotnews

Lansat in 1969 de catre echipa revistei satirice lunare Hara-Kiri, saptamanalul Charlie Hebdo a aparut in mod regulat pana in 1981 cand, din cauza vanzarilor insuficiente, s-a oprit la numarul 580. Nebeneficiind, din propria optiune, de niciun venit din publicitate, publicatia s-a bazat in principal pe abonatii sai, scrie Le Monde.

Noul Charlie Hebdo a fost relansat in 1992, in jurul lui Philippe Val, Gebe, Cabu si inclusiv cantaretul Renaud, care au adus capitalul pentru finantarea primului numar. Acesta a beneficiat atunci si de notorietatea vechiului Charlie Hebdo. Al sau "prim numar" a aparut in 120.000 de exemplare. Tirajul sau obisnuit a fost in crestere pana a atins 140.000 de exemplare in 2006, inainte ca vanzarile sa intre intr-un declin constant: aproximativ 55.000 de exemplare in 2009 si coborand sub 50.000 incepand din 2011.

Redactia numara aproximativ 20 de desenatori, precum si aproape 30 de redactori si cronicari permanenti sau ocazionali. Printre caricaturistii cei mai emblematici ai revistei se numara Cabu, Luz, Willem, Wolinski, Riad Sattouf. In randul redactorilor - Gerard Biard, Marine Chanel, Jean-Yves Camus, Patrick Pelous, Bernard Maris, Luce Lapin sau Fabrice Nicolino. Directorul publicatiei, Charb, a fost ucis in atacul terorist de miercuri.

Redactia se reunea in mod traditional miercurea pentru sedinta saptamanala.

Victima a amenintarilor si atacurilor

Saptamanalul de satira, care isi asuma un ton provocator, a creat frecvent polemici, cele mai recente in legatura cu Islamul. Cea mai controversata a fost cea privind caricaturile cu profetul Mahomed.

Pe 8 februarie 2006, Charlie Hebdo a realizat o "lovitura" editoriala si a lansat o vasta dezbatere privind libertatea de expresie publicand, in paginile sale interne, 12 caricaturi cu profetul musulman Mahomed. Potrivit preceptelor Islamului, reprezentarea lui Dumnezeu sau a profetului sau este considerata o blasfemie. Aparute initial in septembrie 2005 in cotidianul danez Jyllands-Posten, aceste caricaturi au declansat manifestatii, uneori violente, in lumea musulmana.

In 2011, saptamanalul a relansat dezbaterea publicand un numar special intitulat "Charia Hebdo", in care profetul Mahomed este de data aceasta infatisat chiar pe prima pagina. Chiar inainte de aparitia acestui numar, sediul revistei Charlie Hebdo a fost devastat de un incendiu criminal, in noaptea de 1 spre 2 noiembrie. Redactia a fost ulterior adapostita in sediul ziarului Liberation.

De atunci, Charlie Hebdo este vizat in mod regulat de amenintari. La 22 septembrie 2012, un barbat suspectat ca a cerut decapitarea directorului redactiei pe un site jihadist a fost retinut in La Rochelle.