O revista catolica si un site evreiesc au publicat caricaturi din Charlie Hebdo, care ii ironizau pe Iisus si pe papa, respectiv Holocaustul si pe evrei, in semn de solidaritate cu saptamanalul de satira francez, a carui redactie a fost decimata in atentatul comis miercuri la Paris, relateaza Mediafax.

"Am ales sa publicam online cateva caricaturi din Charlie Hebdo care se refera la catolicism. Este un semn de forta sa poti sa razi de anumite trasaturi ale institutiei de care noi apartinem (...) Umorul din credinta este un bun antidot pentru fanatism", a explicat conducerea revistei iezuite Etudes, infiintata in 1956, intr-un scurt editorial, aparut alaturi de deja celebrul mesaj "Je suis Charlie" publicat pe fond negru.

Unul dintre desene, realizat de Charb (directorul publicatiei Charlie Hebdo, ucis in atentat, n.r.), care a fost publicat in timpul calatoriei intreprinse de papa Francisc la Rio de Janeiro, in iulie 2013, il prezinta pe suveranul pontif intr-un maiou cu paiete, costumat pentru carnaval, declarand ca este "dispus la orice pentru a racola clienti".

Jewpop, un site cultural evreiesc foarte popular, mai ales in randul tinerilor, datorita umorului sau ireverentios, a publicat, la randul sau, mai multe desene controversate care au aparut de-a lungul anilor pe prima pagina a saptamanalului Charlie Hebdo. Una dintre acele coperte, publicata in noiembrie 1978, prezinta un Hitler foarte vesel, alaturi de urmatorul titlu: "In sfarsit, putem sa spunem: `Hitler cel super-simpatic`". In acelasi desen, Hitler spune: "Salut, jidanilor! Cum o ardeti?".

Intr-o alta caricatura, publicata in octombrie 1980, apare urmatorul titlu: "Charlie Hebdo se adreseaza guvernului: Este oare prudent sa construim centrale nucleare langa sinagogi?".

Site-ul evreiesc a publicat deja, dupa incendierea redactiei saptamanalului parizian, din 2011, aceeasi colectie de caricaturi, cele mai multe fiind create de Cabu, Wolinski si Charb. Acesti trei caricaturisti vedeta ai publicatiei franceze se numara printre cele 12 victime ale atentatului comis miercuri in redactia Charlie Hebdo.

"Gandurile noastre se indreapta astazi catre toate victimele atentatului si catre apropiatii acestora", a declarat directorul site-ului, Alain Granat, intr-un articol publicat joi, inainte de atacul comis asupra magazinului evreiesc din Paris, in urma caruia patru persoane au fost ucise de teroristul Amedy Coulibaly.

Un numar de 12 persoane au fost asasinate dupa ce sediul saptamanalului francez de satira Charlie Hebdo a fost atacat cu arme de foc in cursul zilei de miercuri. Zece dintre victime erau angajati ai revistei, ceilalti doi erau politisti, iar unul dintre acestia din urma era musulman.

Urmarirea autorilor atentatului de la revista Charlie Hebdo, soldat cu 12 morti, s-a incheiat violent vineri: cei doi frati jihadisti Said si Cherif Kouachi au fost ucisi, la fel ca Amedy Coulibaly, cu care aveau legaturi.

Amedy Coulibaly a ucis patru persoane si a luat mai multi ostatici, vineri, intr-un magazin evreiesc din estul Parisului, dupa ce joi a omorat o politista. Fratii Kouachi si Coulibaly aratau, inainte de a fi ucisi, ca s-au coordonat si ca fac parte din reteaua Al-Qaida din Yemen, respectiv din gruparea Statul Islamic.