CNA a decis, marti, sa nu dea nicio sanctiune pentru TVR in cazul celor doua interviuri realizate cu Victor Ponta, in calitatea acestuia de premier, in timpul campaniei prezidentiale: interviul de la Viata Satului si cel dintr-o editie speciala adresata publicului din Republica Moldova. Reprezentantul TVR la CNA si mai multi membri ai Consiliului au atras atentia ca, desi prezenta lui Ponta era discutabila din punct de vedere editorial, ea nu ridica probleme de legalitate.

Premierul a fost invitat la TVR, in calitate de sef al guvernului, atat la editia din 26 octombrie a emisiunii Viata Satului, cat si la o editie speciala din 11 noiembrie, dedicata Republicii Moldova, in care tema era relatia Bucurestiului cu Chisinaul. Ulterior campaniei, Comisia de Etica din TVR a constatat ca prezenta lui Victor Ponta la Viata Satului a fost legala, dar oportunitatea invitarii lui - discutabila.

La o concluzie similara a ajuns si CNA dupa discutiile de marti. Din discutiile de azi:

  • Reprezentantul TVR: Emisiunea Viata Satului s-a desfasurat in campania electorala. Decizia CNA permite candidatilor in functie in scopul prezentarii actiunilor ce tin de functia respectiva. Aparitia e legala. daca discutam de oportunitate, e altceva. Comisia de Etica a TVR are o concluzie similara. (...) Emisiunea care se adresa Republicii Moldova este similara.
  • Florin Gabrea, membru CNA: Dl. Ponta a fost invitat de dimineata pana seara ca prim ministru. (...) E cat se poate de clar ca-si face publicitate siesi.
  • Reprezentantul TVR: Ceea ce nu e interzis, e permis. Si aici discutam aspecte de legalitate. Daca discutam aspecte de continut, de oportunitate, Comisia de Etica a constatat ca e o problema de oportunitate. (...) Toti candidatii, de-a lungul timpului, de la locale la prezidentiale, au beneficiat de acest avantaj si l-au folosit.
  • Florin Gabrea: Ati vrut sa aflati informatii despre minunata guvernare a dlui Ponta. De ce nu l-ati invitat cu 10 zile inainte de inceperea campaniei, zi de zi? (...)
  • Monica Gubernat, membru CNA: Nu e singura persoana care detine o functie publica care a folosit aceasta functie publica pentru a se sustine pe altii sau pentru a se sustine pe sine.
  • Rasvan Popescu, membru CNA: Invitarea unui oficial care vorbeste in exercitarea functiei, chiar daca este candidat, se inscrie in parametrii legali.

UPDATE Narcisa Iorga scrie, pe pagina de Facebook a blogului Despre Audiovizual, ca CNA a gresit considerand ca TVR nu a incalcat legea invitandu-l pe Victor Ponta la "Viata satului". Ea arata ca desi regulile pentru campania in audiovizual, adoptate de CNA, permit oficialilor sa aiba aparitii in calitatea impusa de functia lor, acest lucru se face conditionat: "Candidatii, reprezentantii acestora si ai partidelor politice, aliantelor politice si aliantelor electorale care sustin candidati si care detin functii in institutii si/sau autoritati publice pot avea interventii, in direct sau inregistrate, si in alte emisiuni decat cele prevazute la art. 5, strict in probleme legate de exercitarea functiei lor; in aceste situatii radiodifuzorii au obligatia sa ia masuri pentru asigurarea echidistantei si a pluralismului de opinii."