Romania a coborat sapte locuri, de pe 45 pe 52, in clasamentul mondial privind respectarea libertatii presei, realizat anual de organizatia franceza Reporters sans Frontieres (RSF), in care primele trei pozitii sunt ocupate de Finlanda, Norvegia si Danemarca, informeaza site-ul rsf.org, citat de Mediafax.

Republica Moldova s-a clasat pe locul al 72-lea, in coborare cu 16 pozitii fata de anul trecut.

In acest clasament care cuprinde 180 de tari si regiuni, primul loc este ocupat pentru al cincilea an consecutiv de Finlanda. Topul 10 este completat de Norvegia, Danemarca, Olanda, Suedia, Noua Zeelanda, Austria, Canada, Jamaica si Estonia.

Germania ocupa locul al 12-lea, Marea Britanie se afla pe locul al 34-lea, iar Statele Unite se situeaza pe locul al 49-lea.

Libertatea presei a cunoscut "o regresie brutala" in 2014, consecinta a unor grupari precum Statul Islamic si a islamistilor nigerieni din Boko Haram, se afirma in comunicatul remis de RSF, joi, cu prilejul lansarii acestui clasament.

"A existat o deteriorare globala, legata de factori foarte diferiti, precum existenta unui razboi al informatiei si actiuni ale unor grupari non-statale care se comporta ca despoti ai informatiei", a declarat Christophe Deloire, secretarul general al RSF.

"2014 este anul unei regresii brutale pentru libertatea de informare. Doua treimi din totalul celor 180 de tari (clasificate de RSF, n.r.) s-au descurcat mai putin bine decat la editia precedenta", afirma raportul RSF, care, in paralel, a sintetizat intr-un indice special si atingerile aduse libertatii presei.

Siria, considerata de RSF cea mai periculoasa tara din lume pentru jurnalisti, s-a mentinut pe locul 177, imediat dupa China (locul 176), dar devansand Turkmenistan (locul 178), Coreea de Nord (179) si Eritreea (locul 180) - un cvartet de tari ramas neschimbat fata de anul trecut.

Irak se afla pe locul 156, iar Nigeria pe locul al 111-lea. Aceste tari s-au confruntat in acest an cu "gauri negre ale informatiei", potrivit RSF, care reaminteste faptul ca "extinderea atrocitatilor" comise de organizatia Stat Islamic, in Irak si Siria, "au dus la fuga jurnalistilor din aceste tari".

Italia, care s-a confruntat cu "amenintari ale Mafiei si cu o explozie a proceselor pentru defaimare", a coborat 24 de locuri, pana pe pozitia a 73-a.

"De la Boko Haram la gruparea Statul Islamic, trecand prin narcotraficantii latino sau mafia siciliana, motivatiile variaza, dar modul de operare este acelasi: reducerea la tacere, prin frica sau prin represalii", afirma comunicatul RSF.

Pentru al cincilea an consecutiv, Finlanda si-a pastrat primul loc in clasament, urmata in acest an de Norvegia si Danemarca. Totusi, mai multe state mici din Europa au inregistrat prabusiri spectaculoase in clasament: Luxemburg a cazut de pe locul al patrulea pana pe locul al 19-lea, Lichtenstein a coborat de pe locul 6 pe locul al 27-lea, iar Andorra a coborat de pe pozitia a cincea pe locul al 32-lea, inregistrand cea mai mare coborare in clasamentul RSF.

"Sunt situatii destul de comparabile, cu o proximitate intre puterile politice, economice si mediatice, care genereaza conflicte de interese extrem de frecvente si care nu inceteaza sa creasca in importanta", a explicat RSF.

Bulgaria (locul 106, in coborare sase pozitii fata de anul trecut) si-a conservat ultimul loc dintre tarile din Uniunea Europeana. Un alt "elev rau" din UE este Grecia, care a coborat opt locuri si a ajuns pe pozitia a 91-a, fiind depasita de Kuweit.

Franta a urcat un loc, pana pe pozitia a 38-a, insa clasamentul din acest an nu a tinut cont de atacul terorist de pe 7 ianuarie asupra redactiei revistei de satira Charlie Hebdo, a precizat RSF. Acelasi ONG a deplans in acelasi timp faptul ca "secretul surselor este in continuare prea protejat" in Franta.

RSF a dezvaluit, in plus, "intentensificarea violentelor comise asupra reporterilor si a net-cetatenilor care acopera din punct de vedere mediatic diverse evenimente", citand situatii din Ucraina, Kong Kong, Brazilia si Venezuela.

Statele africane, in ciuda progresului inregistrat de Coasta de Fildes (locul 86, in urcare 15 pozitii), figureaza in continuare in randul celor mai slab clasate tari. Congo a pierdut 25 de pozitii si a coborat pe locul 107.

Acest clasament are la baza mai multe criterii, intre care nivelul abuzurilor, asigurarea pluralismului, independenta media, mediul si autocenzura, legislatia, transparenta si infrastructura.

In realizarea acestui clasament, RSF ia in calcul sase citerii pentru fiecare tara: pluralismul, independenta media, notiunile de mediu si autocenzura, cadrul legal, transparenta si infrastructura mass-media. Fiecare tara obtine o nota de la 0 la 100, 0 fiind echivalent cu "o situatie ideala".

RSF este o organizatie nonguvernamentala, cu sediul central la Paris, infiintata in 1985, care militeaza pentru libertatea presei si pentru libertatea de exprimare in intreaga lume.