TVR negociaza in prezent un contract de asociere intre studioul teritorial Craiova si Consiliul Local Craiova pentru organizarea finalei nationale Eurovision 2015, dar nu poate oferi informatii detaliate referitoare la valoarea contributiei administratiei conduse de Lia Olguta Vasilescu. Televiziunea publica a transmis HotNews.ro o serie de clarificari referitoare la organizarea acestui eveniment, ce a starnit o serie de atacuri politice in teritoriu, in ultimele zile.

Potrivit TVR, in promovarea finalei nationale e implicat si seful Stirilor, Claudiu Lucaci, iar Lucian Mandruta reprezinta Ringier, in calitate de consultant, intr-un parteneriat dintre trustul de presa si televiziunea publica, pentru "promovarea actiunilor realizate de catre parti".

  • Organizarea finalei nationale Eurovision a starnit o serie de atacuri politice: Aurelia Cristea, deputat PSD de Cluj, l-a atacat pe Emil Boc pentru faptul ca acest oras a ratat sansa de a organiza evenimentul, in conditiile in care si Cluj, si Craiova aspira la titlul de Capitala Culturala Europeana in 2021. Reprezentanti TVR, citati de Ziua de Cluj, au aratat ca studioul teritorial clujean nu a trimis nicio oferta in acest sens, intrucat administratia locala nu si-a manifestat interesul. Tot Ziua de Cluj citeaza si un comunicat al primariei Cluj-Napoca, in care aceasta precizeaza ca nu a fost contactata de nimeni de la TVR sau studioul teritorial pe aceasta tema. Detalii aici
  • Piesele calificate in finala selectiei nationale Eurovision au fost anuntate astazi - detalii aici

Intr-o serie de precizari transmise HotNews.ro, TVR arata ca, pentru organizarea evenimentului, au fost luate in calcul toate cele cinci studiouri teritorale TVR: Cluj, Timisoara, Tg. Mures, Craiova si Iasi. Institutia precizeaza ca acestea "au incercat in acest demers sa stabileasca parteneriate cu administratiile publice locale".

Propuneri au inaintat doar trei dintre studiouri: TVR Timisoara, TVR Tg. Mures si TVR Craiova.

  • De ce a fost selectata Craiova? "Cei de la Timisoara au propus organizarea la Arad, ceea ce presupunea deplasarea echipamentului, deci costuri suplimentare pentru TVR; Tg Mures nu putea implica prea multe resurse, iar sala propusa are o capacitate mica. In aceste conditii, propunerea TVR Craiova a fost cea mai buna solutie."

TVR precizeaza ca in acest moment exista o comisie de negociere a contractului de asociere in vederea organizarii finalei intre SRTv, reprezentat de Studioul teritorial Craiova si administratia publica - Consiliul Local Craiova. Dar televiziunea publica nu ofera detalii despre costurile organizarii si valoarea contributiei pe care o va avea administratia craioveana: "Vom putea da unele informatii, dupa semnarea contractului cu Consiliul Local Craiova. Dupa cum stiti, Televiziunea Romana isi desfasoara activitatea in regim concurential, iar informatiile pe care le solicitati si care au legatura cu activitatea financiara a televiziunii nu fac obiectul comunicarii publice."

  • TVR declara ca in decizia de selectare a Craiovei primarul Lia Olguta Vasilescu nu a avut nicio contributie directa. Lia Olguta Vasilescu s-a facut remarcata, in trecut, prin declaratii agresive la adresa TVR, aratand ca institutia - condusa la acea vreme de Alexandru Lazescu, neagreat de PSD/PNL - era in stare in faliment si trebuia controlata de Curtea de Conturi si de DNA.

Cine se ocupa de organizarea si promovarea Eurovision? Televiziunea precizeaza in raspunsurile la intrebarile HotNews.ro:

  • "Eurovision este una dintre cele mai importante productii ale TVR si implica participarea multor departamente din cadrul institutiei. Producatorii evenimentului sunt Iuliana Marciuc si Bogdan Ghitulescu, cei care au organizat programul Revelionul TVR 2014 cu rezultate bune. Liana Stanciu va fi, pentru al doilea an consecutiv, sefa delegatiei Romaniei la Viena."
  • Are Claudiu Lucaci, seful stirilor TVR, vreun rol in organizarea/promovarea Eurovision? "Claudiu Lucaci contribuie la promovarea proiectului in calitate de director al Directiei Stiri."
  • "TVR si trustul de presa Ringier au un parteneriat media, care consta in promovarea actiunilor realizate de catre parti. Lucian Mindruta, in calitate de consultat Ringier, reprezinta trustul de presa in acest parteneriat si nu este platit pentru aceasta actiune de catre Televiziunea Romana."