Comisarul European pentru politica regionala, Corina Cretu, a salutat, luni, intr-o conferinta de presa, demersul HotNews si Euractiv.ro de monitorizare a proiectelor de infrastructura derulate in Romania. Si expertii Comisiei Europene au inclus in raportul tehnic al Mecanismului de monitorizare si verificare (MCV) pe justitie referiri la demersurile jurnalistice de investigatie ale HotNews.

Sectiunea Proiecte de infrastructura a HotNewsFoto: Hotnews

"Salut initiativa unor institutii de presa de a monitoriza folosirea fondurilor europene si mi-a atras atentia un proiect recent lansat de HotNews si de Euractiv. Si vreau sa va felicit ca, prin munca dumneavoastra de monitorizare si de investigatie, ne ajutati pe noi, Comisia Europeana, sa sesizam toate neregulile si impreuna ne putem asigura ca taxele colectate de la cetatenii europeni sunt folosite, cu maxima eficienta, pentru combaterea saraciei, pentru reducerea disparitatilor, crearea de locuri de munca", a aratat comisarul european, intr-un discurs tinut la Bucuresti, in deschiderea conferintei sale de presa.

In context, ea a avertizat statele membre ca executivul comunitar are la dispozitie o serie de instrumentele pentru a le constrange sa respecte regulamentele europene in absorbtia fondurilor europene.

"Comisia are la dispozitie instrumente proprii de monitorizare, instrumente de audit si de constrangere: intreruperile si suspendarile de plati pentru a corecta folosirea incorecta a fondurilor. Contam in continuare pe sprijinul autoritatilor nationale in acest demers". a spus Corina Cretu.

Hotnews a deschis, in februarie 2015, o noua sectiune -Monitorizare proiecte de infrastructura, in care isi propune sa urmareasca modul si gradul in care marile lucrari publice - pe bani europeni si din bugetul de stat - sunt realizate in Romania.

Si in raportul tehnic al Comisiei Eurpene, in Mecanismul de Cooperare si Verificare pe justitie, publicat in 28 ianuarie, expertii de la Bruxelles au mentionat contributia altor proiecte editoriale ale HotNews in justitie si lupta anti-coruptie.

Proiectul dedicat achizitiilor publice, derulat de Freedom House si Asociatia Actori Europeni cu sprijinul HotNews.ro, a fost mentionat pozitiv inraportul tehnic ce insoteste ultimul raport MCV. Documentul a mentionat si sectiunea HotNews.ro "Dosare Anticoruptie", la capitolul dedicat rolului pe care media il au in cresterea constientizarii coruptiei in randul opiniei publice si in prevenirea actelor de coruptie.