​Premierul Victor Ponta a fost cea mai mediatizata persoana pe parcursul anului trecut, depasindu-i categoric pe Traian Basescu si Klaus Iohannis, in timp ce Guvernul si PSD detin suprematia in randul partidelor si institutiilor, din punct de vedere al mentionarilor in presa, potrivit unei monitorizari media prezentate miercuri de Konrad Adenauer Stiftung (KAS) si Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI). Monitorizarea se bazeaza, insa, doar materialele distribuite de patru statii TV si patru ziare, fiind absente atat media online, cat si extreme mediatice precum Antena 3 sau Romania TV.

Topul mediatizarii politice in 2014Foto: KAS

Analiza MediaIndex a fost realizata in perioada ianuarie-decembrie 2014. Au fost monitorizate: posturile Pro TV, Antena 1, TVR 1, Realitatea TV, ziarele Romania Libera, Adevarul, Jurnalul National, Evenimentul Zilei. In total au fost analizate circa 12.400 de materiale pe probleme politice, in care au fost mentionate institutii de stat, partide sau politicieni.

Victor Ponta conduce detasat in clasamentul politicienilor cu cea mai mare mediatizare in 2014, fiind mentionat cu 50% mai des decat Traian Basescu si de peste doua ori si jumatate mai des decat al treilea clasat, Klaus Iohannis:

  • Victor Ponta - 3717
  • Traian Basescu - 2489
  • Klaus Iohnnis - 1434
  • Crin Antonescu - 811
  • Elena Udrea - 723
  • Calin Popescu-Tariceanu - 594
  • Dan Voiculescu - 587
  • Liviu Dragnea - 582
  • Vasile Blaga - 363
  • Monica Macovei - 351

Victor Ponta si Traian Basescu au, impreuna, circa 6200 de mentiuni, cat au reusit sa stranga, tot impreuna, urmatorii 11 clasati, inclusiv Klaus Iohannis.

  • De remarcat si faptul ca Gigi Becali, care a petrecut anul in inchisoare, a avut mai multe mentiuni in media (223) decat Dan Sova, omul care jumatate de an a avut fraiele banilor de infrastructura, iar jumatate de an a fost citat la DNA (203 mentiuni).

Victor Ponta a fost cel mai des mentionat la Realitatea TV si cel mai rar la Antena 1. Intre timp, Traian Basescu a avut parte de o atentie relativ egala din partea celor patru posturi monitorizate. In cazul lui Iohannis, care avea sa fie ales presedinte, Pro TV i-a acordat o atentie usor mai mare, in timp ce televiziunea publica TVR 1 i-a acordat cea mai putina atentie.

In cazul ziarelor, notabil este interesul foarte slab al Jurnalului National pentru Victor Ponta, dar si pentru Klaus Iohannis, acelasi ziar acordandu-i o atentie disproportionata, comparativ cu celelalte trei cotidiane, lui Traian Basescu.

In randul partidelor/institutiilor, Guvernul Romaniei si PSD conduc detasat, cu 2003, respectiv 1888 aparitii in media incluse in monitorizare. Ele sunt urmate la mare distanta de PNL (1394 aparitii) si DNA (1221 aparitii). PDL, Parlamentul Romaniei si Partidul Miscarea Populara au avut, fiecare, sub 1.000 de aparitii (858, 686, respectiv 620).

La acelasi capitol, notabila este atentia redusa pe care au atras-o partenerii internationali ai Romaniei: in cele opt media monitorizate, pe tot parcursul anului, Uniunea Europeana a avut doar 385 de "aparitii", in timp ce SUA - doar 363.

  • Din randul televiziunilor, TVR 1 a acordat cea mai mare atentie Guvernului (ca procent din totalul materialelor difuzate de statie); PSD a atras cel mai mult atentia postului Realitatea TV; PNL a fost cvasi-inexistent pentru Antena 1; activitatea DNA a atras cea mai multa atentie din partea Pro TV. La nivelul institutiilor politice, Antena 1 a manifestat cel mai mare interes, in randul celor patru statii, fata de activitatea Ministerului Justitiei.

Ce observa autorii monitorizarii:

  • In cele opt media analizate, Ponta are parte de o abordare considerabil mai negativa, comparativ cu Basescu si Iohannis, lucru valabil si pentru PSD, care sunt perceputi mai critic decat PNL.
  • TVR 1 a avut o reflectare neutra fata de Victor Ponta, dar negativa/critica fata de guvern. Televiziunea publica a fost mai degraba neutra fata de Crin Antonescu, Traian Basescu, Elena Udrea  si Klaus Iohannis, dar reflectarea a fost mai degraba mai degraba critica fata de Calin Popescu-Tariceanu.
  • Pro TV nu s-a manifestat pozitiv fata de nimeni. Cel mai mare post de televiziune a fost critic fata de guvern si fata de PNL, mai degraba neutru fata de Elena Udrea si neutru spre critic fata de Traian Basescu, Calin Popescu-Tariceanu, Victor Ponta, Crin Antonescu si Dan Voiculescu
  • Antena 1, post controlat de Dan Voiculescu, dar care functioneaza separat de Antena 3 si se concentreaza pe divertisment, a avut o atitudine clar pozitiva fata de fondatorul sau; atitudine neutra fata de Iohannis, Ponta, Tariceanu, neutra spre critica fata de Traian Basescu si Elena Udrea; negativa/critica fata de Guvern si PSD, conform monitorizarii citate.
  • Realitatea a avut o atitudine clar pozitiva fata de Crin Antonescu; neutra spre pozitiva fata de Elena Udrea, Klaus Iohannis si PNL; neutra fata de Traian Basescu; negativa fata de PSD, Victor Ponta, Guvern si Calin Popescu Tariceanu.
  • Romania libera a avut o atitudine evident negativa fata de Elena Udrea; Adevarul a fost critic la adresa lui Traian Basescu si a PSD, neutru spre critica la adresa lui Victor Ponta, neutru spre pozitiv la adresa lui Iohannis si Antonescu; Jurnalul National a avut o acoperire pe ton evident negativ la adresa lui Traian Basescu, Elena Udrea si chiar Dan Voiculescu (explicabil prin faptul ca acesta aparea in materiale in care era prezentat negativ de catre altii, nu de catre ziar), neutra fata de Victor Ponta, neutra spre pozitiva fata de guvern si PSD; la Evenimentul zilei, atitudinea exprimata a fost clar negativa/critica la adresa lui Ponta, neutra la adresa lui Iohannis, neutra spre pozitiva fata de PNL.