Seful BBC, Lord Hall, a confirmat ca Jeremy Clarkson nu va mai realiza emisiunea Top Gear, ca urmare a altercatiei pe care controversatul realizator a avut-o cu producatorul emisiunii. Motivul tine de "un atac fizic si verbal neprovocat", spune directorul general BBC care adauga ca intelege faptul ca opinia publica este impartita in doua tabere, insa lucrurile au mers mult prea departe de aceasta data si limita decentei a fost depasita. Top Gear are o audienta mondiala estimata la 350 milioane de persoane, iar anuntul inseamna mai mult ca sigur destramarea intregii echipe. Foarte multi se arata dezamagiti de decizia BBC, iar cel pe care Clarkson l-a lovit este acum amenintat pe Twitter de fanii Top Gear.

Jeremy ClarksonFoto: Captura Youtube.com

Este intr-un fel sfarsitul unei epoci TV. Top Gear a inceput acum 28 de ani, iar de acum 27 Clarkson a fost prezent, cu o mica intrerupere. Emisiunea a devenit un brand global pentru Marea Britanie prin glumele dure, la limita decentei si prin ideile nebunesti legate de masini. Multi s-au simtit jigniti de glume, dar si mai multi au ras cu lacrimi. Multe modele auto au fost desfiintate de cei trei, insa era o onoare sa fii pomenit in emisiune. Spre exemplu au vorbit de cateva ori despre Dacia Sandero, cu mult inainte ca modelul sa fi fost lansat in UK.

La scurt timp dupa anuntul BBC, James May si-a schimbat descrierea de pe Twitter. Acum este "fost prezentator", semn ca formula consacrata in emisiune se destrama. "Este o tragedie. Imi pare rau ca un incident minor care ar fi putut fi rezolvat usor s-a transformat in ceva de proportii, dar nu vreau sa spun mai mult". El mai spune ca "trio-ul vine la pachet", referindu-se si la Richard Hammond. Este aproape sigur ca cei trei vor face o emisiune impreuna in alta parte, presa speculand ca ITV, Sky sau Netflix ar fi interesate sa plateasca milioane de lire pentru a avea o super-emisiune cu cei trei. Si Clarkson si-a schimbat profilul,

Richard Hammond se arata foarte dezamagit de cele intamplate si spune ca cei trei pot face emisiuni doar impreuna. "Toti suntem niste idioti, fiecare in felul nostru, insa a fost o calatorie incredibila"

Incidentul de la care a pornit totul s-a petrecut pe 4 martie cand Clarkson l-a lovit pe Oisin Tymon timp de 30 de secunde, fiind despartiti de un martor. Inainte de atacul fizic Clarkson l-a injurat pe Tymon in mod repetat, iar dupa atac producatorul a avut nevoie de ingrijiri medicale. Motivul scandalului? La finalul zilei de filmare, Jeremy a primit la hotel doar gustari reci, el dorind friptura si cartofi prajiti. La scurt timp dupa anunt, Tymon a inceput sa primeasca amenintari pe Twitter, multi spunand ca nu ar fi trebuit sa se planga. Multi il considera responsabil pentru plecarea lui Clarkson.

"Regret enorm ca a trebuit sa-i spun lui Jeremy Clarkson ca BBC nu ii va reinnoi contractul. Nu e o decizie usoara. Am luat-o dupa o analiza atenta a faptelor si dupa ce m-am intalnit cu amandoi", spune directorul general BBC.

Oisin Tymon a declarat ca a avut o relatie foarte buna cu Jeremy timp de zece ani si spune despre acesta ca este deosebit de talentat. "Sunt constient ca multora le va parea rau ca implicarea lui in emisiune ia sfarsit in acest mod". Avocatul lui Tymon a adaugat ca a fost o luna de cosmar pentru clientul sau, insa a subliniat ca decizia BBC este una care dovedeste ca in Marea Britanie nu e tolerat comportamentul agresiv intre colegii de munca.

Seful BBC mai spune ca realizatorul nu a mentinut "standardele de decenta si respect" conforme locului de munca. Lord Hall spune ca "s-a depasit limita si ca "nu se pot trece cu vederea lucrurile intamplate de data aceasta". Top Gear are o audienta globala de 350 milioane si in formatul construit in 2002 au fost difuzate 170 de episoade. emisiunea a inceput in 1977, iar Clarkson a lucrat intre 1988 si 2000 si intre 2002 si 2015.

Clarkson a lovit in 2004 de trei ori in cap un jurnalist, iar BBC l-a aparut in multe dintre derapajele sale de-a lungul anilor, cazuri in care remarcile sale au jignit diverse tari, iar ambasadorii au reactionat.

Totul a pornit de la o altercatie pe care Clarkson a avut-o cu producatorul Oisin Tymon din cauza unui pranz cald. Jeremy Clarkson l-a lovit pe acesta, iar Tymon a raportat incidentul conducerii BBC. Clarkson spune ca i-a dat producatorului mai multe e-mail-uri in care isi cerea scuze, iar la patru zile dupa intamplare s-ar fi dus acasa la acesta ca sa-i ceara personal scuze, insa Tymon nu i-a deschis usa. Presa engleza a scris saptamana trecuta ca Clarkson l-ar fi facut pe Tymon "irlandez lenes".

Clarkson spunea ca se asteapta sa fie concediat, dar saptamana trecuta i-a injurat in public pe sefii BBC, o zi mai tarziu revenind si spunand ca a fost doar o gluma.

Jeremy Clarkson, gazda celebrei emisiuni auto "Top Gear", a fost suspendat pe 10 martie de BBC, "in urma unei altercatii"