Singurul post independent de stiri din Crimeea, ATR, a fost fortat sa inceteze emisia, dupa ce incercarea sa de a-si innoi licenta a fost blocata de noile autoritati de reglementare in domeniul media, la un an de la anexarea peninsulei de catre Rusia, scrie The Guardian. ATR era singurul canal care difuza emisiuni in limba minoritatii tatare, care s-a opus anexarii.

Potrivit sursei citate, dupa anexarea Crimeei, toate media locale au trebuit sa se inregistreze la agentia federala de comunicatii din Rusia, termenul limita fiind 1 aprilie 2015. ATR a depus documentatia necesara de trei ori si tot de atatea ori dosarele au fost respinse, din cauza unor presupuse erori in documente, dupa cum a declarat directorul ATR, Sevket Memetov. Acesta a precizat ca la a patra incercare de inregistrare nu a mai venit nici un raspuns, fapt pentru care postul a fost obligat sa inceteze emisia la un minut dupa miezul noptii, pe 1 aprilie.

In aceste conditii, singura post local care livreaza stiri ramane Pervii Krimski, televiziune de stat.

Sevket Memetov a spus, pentru The Guardian, ca desi motivul invocat oficial pentru inchidere a constat in erorile din documentatie, inchiderea are legatura cu faptul ca ATR era, uneori, critic la adresa vietii sub autoritate rusa, intr-o zona in care minoritatea tatara se confrunta cu disparitii si cu raiduri ale politiei.

Postul transmitea 60% din grila in limba rusa, 35% - in limba tatarilor din Crimeea si 5% in ucraineana.

Inchiderea ATR a insemnat si incetarea emisiei postului pentru copii Lale si a statiilor de radio Meidan FM si Leader, ce fac parte din acelasi grup media. Ieri, din portofoliul acestuia mai ramasese activ site-ul de stiri 15minut.org.