​Situatia postului independent de stiri ATR din Crimeea, care avea o parte din program in limba minoritatii tatare din peninsul, a starnit proteste din partea autoritatilor turce si ucrainene, potrivit Reuters, in timp ce agentia rusa Tass scrie ca subiectul a fost, chiar, abordat intr-o convorbire telefonica intre presedintele rus Vladimir Putin si omologul sau turc Recep Tayyip Erdogan.

  • ATR - singura statie independenta de stiri din Crimeea, care difuza emisiuni inclusiv in limba minoritatii tatare si care avea uneori pozitii critice la adresa puterii ruse, a fost fortata sa se inchida deoarece, la un an de la anexarea peninsulei de catre Rusia, autoritatile federale ruse nu i-au innoit licenta. Statia si-a incetat emisia pe 1 aprilie. Detalii despre caz - aici

Potrivit Reuters, ministrul turc de Externe, Mevlut Cevusoglu, aflat in vizita in Lituania, a deplans abuzurile comise impotriva drepturilor minoritatii tatare din Crimeea si a spus ca tara sa va trimite o misiune neoficiala de observatori in peninsula.

La randul sau, ministrul ucrainean de externe a emis o declaratie in care sustine ca inchiderea televiziunii ATR a avut loc "cu stiinta si la ordinele Kremlinului (...) Aceste actiuni reprezinta o strategie deliberata si cinica menita sa stoarca orice element tatar sau ucrainean din spatiul cultural, informational si politic din peninsula ocupata".

Pe de alta parte, agentia rusa Tass scrie vineri ca presedintele rus Vladimir Putin si cel turc Recep Tayyip Erdogan au atins problema postului ATR intr-o conversatie telefonica. Agentia il citeaza pe purtatorul de cuvant al lui Putin, Dimitri Peskov, potrivit caruia "statia TV a fost mentionata, intr-adevar. Partea turca manifesta mereu un interes mare fata de viata tatarilor din Crimeea, este un interes care se manifesta in mod traditional. (...) Partea rusa ofera informatii complete colegilor nostri turci in aceasta chestiune, la cererea lor".

Pe de alta parte, potrivit lui Peskov, subiectul ATR a fost atins "intr-una dintre cele mai recente discutii telefonice intre lideri", iar site-ul Kremlinului arata ca ultima convorbire dintre Putin si Erdogan a avut loc telefonic pe 17 martie.