Claudiu Lucaci a primit un punctaj sub cel necesar pentru a-si putea pastra functia de coordonator cu atributii de director al Directiei Stiri din TVR, insa acesta are posibilitatea sa depuna contestatie, au declarat vineri, pentru Mediafax, mai multe surse din TVR. Contactat de Mediafax, Lucaci a confirmat ca a primit un punctaj sub cel necesar si a declarat ca va contesta acest rezultat, precizand ca a inteles dintr-o discutie cu Stelian Tanase, seful SRTv, ca evaluarea managerilor TVR s-a facut "pe considerente politice".

Claudiu LucaciFoto: Agerpres

Claudiu Lukacsi (Claudiu Lucaci) a fost reevaluat, desi a obtinut un punctaj care ii permitea sa isi mentina actuala functie la prima evaluare a activitatii sale, insa o comisie condusa de Stelian Tanase, presedintele-director general al Societatii Romane de Televiziune (SRTv), a decis ca procesul de evaluare in cazul sau "a fost viciat".

Astfel, pe 25 martie, Consiliul de Administratie (CA) al Societatii Romane de Televiziune a decis sa fie reevaluat atat Claudiu Lucaci, coordonatorul cu atributii de director al Directiei Stiri a TVR, cat si colega sa Ioana Popescu, coordonator cu atributii de producator executiv la Directia Stiri.

Decizia a fost luata de majoritatea membrilor CA al SRTv (si cu patru voturi "impotriva"), avand in vedere ca o comisie de solutionare a contestatiilor din TVR, condusa de Stelian Tanase, a decis, in prima parte a lunii martie, ca procesul de evaluare in cazul lui Claudiu Lucaci a fost viciat si a propus anularea evaluarii in acest caz.

CA al SRTv a aprobat constituirea unei comisii de reevaluare manageriala a lui Claudiu Lucaci, compusa din trei membri titulari cu drept de notare, selectionati dintre cei care nu au facut parte din prima comisie de evaluare a lui Lucaci, si doi membri supleanti.

De asemenea, CA al SRTv a aprobat constituirea unei comisii de reevaluare manageriala a Ioanei Popescu, compusa din trei membri titulari cu drept de notare, selectionati dintre cei care nu au facut parte din prima comisie de evaluare, si doi membri supleanti.

Astfel, in aceasta saptamana, atat Claudiu Lucaci, cat si Ioana Popescu au fost reevaluati, iar procesul s-a incheiat vineri, cand cei doi au sustinut interviuri in fata comisiilor, au declarat mai multe surse din Televiziunea Romana pentru Mediafax.

Sursele citate au spus ca Ioana Popescu a obtinut peste 75 din 100 de puncte la cele doua etape ale evaluarii (proiectul de management si interviul in fata comisiei) si isi va putea pastra functia de coordonator cu atributii de producator executiv la Directia Stiri.

In schimb, Claudiu Lucaci a obtinut sub 75 de puncte, respectiv sub punctajul necesar pentru a-si putea pastra functia de coordonator cu atributii de director al Directiei Stiri a TVR.

Lucaci poate, insa, depune o contestatie si aceasta urmeaza sa fie analizata saptamana viitoare, respectiv in perioada 6 - 8 aprilie, au precizat sursele citate. Insa din comisia de contestatii va face parte si Stelian Tanase, cel care a facut parte si din prima comisie de contestatii, care a cerut anularea primei evaluari a lui Claudiu Lucaci.

Daca in urma contestatiei se va mentine "verdictul" in cazul lui Claudiu Lucaci, acesta va fi inlocuit de la conducerea Stirilor TVR. Insa Lucaci va putea sa isi continue activitatea in Televiziunea Romana, in care este angajat.

______

UPDATE Claudiu Lucaci a declarat ca va contesta acest rezultat, precizand ca a inteles dintr-o discutie cu Stelian Tanase, seful SRTv, ca evaluarea managerilor TVR s-a facut "pe considerente politice".

Contactat vineri de agentia Mediafax, Claudiu Lucaci a confirmat ca a primit un punctaj sub cel necesar pentru a-si putea continua activitatea de coordonator cu atributii de director al Directiei Stiri.

Claudiu Lucaci a precizat ca reevaluarea sa si infiintarea unei comisii noi de reanalizare a activitatii sale nu sunt prevazute in niciun regulament. De asemenea, Lucaci a spus ca va contesta rezultatul reevaluarii sale, avand in vedere ca la raportul de activitate a obtinut un punctaj mult mai mare decat a obtinut la interviul in fata comisiei de reevaluare, interviu care ar fi trebuit sa plece tocmai de la raportul sau de activitate.

"Eu sunt obligat sa fac o contestatie", a spus Claudiu Lucaci, precizand ca "este imposibil de inteles" pentru el cum un raport de activitate notat cu aproape 90 de puncte din 100 nu a fost suficient pentru a obtine la interviu un punctaj pentru a trecere evaluarea.

Din punctul de vedere al lui Claudiu Lucaci, interviul la care a participat nu a avut obiectul evaluarii activitatii sale. Totodata, potrivit lui Lucaci, in timpul interviului s-au discutat lucruri care "nu faceau obiectul interviului". "Mi s-au adus reprosuri ca mi-am permis sa fac o contestatie dupa prima evaluare", a spus Claudiu Lucaci.

Totodata, Claudiu Lucaci a spus ca a purtat o discutie cu Stelian Tanase inainte sa fie anuntate rezultatele oficiale ale primei sale evaluari. "Din discutia pe care am avut-o cu domnul Tanase am inteles ca evaluarea managerilor s-a facut pe considerente politice", a spus Claudiu Lucaci. "Sigur, domnul Tanase nu o sa recunoasca acest lucru, dar eu am posibilitatea sa demonstrez acest lucru", a mai spus Lucaci.

Claudiu Lucaci a mai afirmat ca a depus deja o actiune in instanta in acest caz. "Am actionat deja in instanta. Actiunea in instanta am depus-o la cateva zile dupa anuntul rezultatelor oficiale", a spus Lucaci.

El si-a motivat decizia prin faptul ca reevaluarea sa nu era prevazuta in regulamentele TVR. "Domnul Tanase a facut o cerere de reevaluare, desi nu exista o asemenea prevedere in niciun regulament, nu exista nicio baza juridica", a mai spus Lucaci.

Pe de alta parte, Claudiu Lucaci a facut referire la faptul ca, desi componenta comisiei care l-a reevaluat a fost diferita de componenta celei care l-a evaluat initial, comisia de contestatii in procesul de reevaluare va fi condusa tot de Stelian Tanase, asa cum a fost si comisia de contestatii de la evaluare.

Intrebat daca va ramane in TVR in cazul in care ii va fi respinsa contestatia si va fi nevoit sa plece de la conducerea Stirilor TVR, Claudiu Lucaci a spus ca nu mai are incredere in aceasta institutie. "In acest moment nu stiu daca mai doresc sa raman in TVR, pentru ca nu mai este o institutie de presa, ci este o institutie condusa politic", a spus Claudiu Lucaci.

El a precizat ca, daca s-a construit ceva in SRTv in ultimii ani, s-a construit la Stirile TVR. "Nu exista un repros fata de activitatea mea profesionala, ci am inteles ca se discuta de ce eu si nu altul", a spus Claudiu Lucaci. El a mai spus ca inlaturarea sa de la Stirile TVR "tine de dorinta domnului Tanase de a-si pune o persoana care se afla sub controlul lui direct".

"In acest moment nu pot avea incredere intr-o institutie care-mi interzice activitatea, desi nu are ce sa-mi reproseze profesional", a mai spus Claudiu Lucaci.

El a precizat, totodata, ca se asteapta la represalii din partea lui Stelian Tanase. "Ma astept la represalii din partea domnului Tanase, care, in ultimele luni de zile, mi-a interzis mai multe activitati propuse, inclusiv sa plec in concediu de odihna, fara sa aiba vreun motiv", a mai spus Claudiu Lucaci.

In momentul difuzarii acestei stiri sunt inregistrate la Tribunalul Bucuresti, Sectia a-VIII-a Conflicte de Munca si Asigurari Sociale, doua dosare in care Claudiu Lucaci a dat in judecata SRTv. Materia acestor dosare, care au fost inregistrate pe 11 decembrie 2014 si 23 martie 2015, este "litigii de munca", iar obiectul este "anulare act".

Totodata, SRTv l-a dat in judecata pe Claudiu Lucaci, printr-un dosar inregistrat pe 16 martie la Tribunalul Bucuresti, Sectia a-VIII-a Conflicte de Munca si Asigurari Sociale. Obiectul acestui dosar este "actiune in raspundere patrimoniala".

Pana la ora difuzarii acestei stiri, Stelian Tanase nu a putut fi contactat de agentia Mediafax.

______

Claudiu Lucaci s-a numarat printre cei care au obtinut punctajele necesare pentru a fi in continuare manageri in TVR, la procesul de evaluare care s-a desfasurat recent in Televiziunea Romana, dupa cum au declarat, pe 20 februarie, pentru Mediafax mai multe surse din TVR.

Insa Romina Surugiu, membru al Consiliului de Administratie al SRTv si membru al comisiei care l-a evaluat prima data pe Claudiu Lucaci, a depus o contestatie in acest caz, dupa cum au declarat, pe 4 martie, pentru Mediafax mai multe surse din SRTv.

Contestatia formulata de Romina Surugiu facea referire la documentele primite de la secretariatul comisiei de evaluare a managerilor, la raportul de activitate si proiectul managerial depuse de Claudiu Lucaci si Ioana Popescu.

Ioana Popescu este producator executiv in Directia Emisiuni Informative si Sport din TVR, care este condusa de Claudiu Lucaci. Popescu ar fi obtinut sub 75 de puncte in urma procesului de evaluare din TVR, cat ar fi fost minimum necesar, insa a facut o contestatie in acest caz, dupa cum au declarat la momentul respectiv, pentru Mediafax, surse din institutie.

Romina Surugiu a sustinut in contestatia sa ca rapoartele de activitate depuse de Claudiu Lucaci si Ioana Popescu "sunt identice de la punctul A la punctul F".

Potrivit surselor citate, comisia de solutionare a contestatiilor, formata din Stelian Tanase, presedintele-director general al SRTv, Cristian Topescu si Lucian Romascanu, consilieri in management in TVR, Amelia Roxana Vasile, consilier juridic, Liana Sandulescu, producator TV, si un observator din partea sindicatului din TVR, a analizat aspectele semnalate de Romina Surugiu si a constatat ca rapoartele de activitate ale lui Claudiu Lucaci si al Ioanei Popescu "sunt identice de la capitolul/criteriul A pana la capitolul/criteriul F".

"Comisia de contestatii apreciaza ca, atata vreme cat domnul Claudiu Lukacsi a argumentat in fata comisiei de evaluare ca a depus un proiect managerial in echipa cu doamna Popescu Ioana Catalina, iar comisia de evaluare nu a tinut cont de faptul ca fiecare manager are obiective proprii pe care trebuie sa le indeplineasca si, mai mult decat atat, atat intocmirea, cat si evaluarea raportului de activitate se realizeaza in mod individual, nu colectiv, apreciem ca procesul de evaluare a fost viciat si propunem anularea procesului de evaluare al domnului Claudiu Lukacsi", ar fi decis comisia de solutionare a contestatiilor din TVR.

Potrivit regulamentului privind selectia managerilor si evaluarea managementului executiv in cadrul SRTV, aprobat printr-o Hotarare a Consiliului de Administratie, comisia de solutionare a contestatiilor are obligatia de a se pronunta doar asupra modului de respectare a procedurii privind organizarea si desfasurarea concursului.

Pe de alta parte, la randul sau, Claudiu Lucaci a depus o contestatie cu privire la procedura de evaluare, care ar fi fost insa respinsa de comisia de solutionare a contestatiilor, condusa de Stelian Tanase, au declarat, pe 4 martie, pentru Mediafax mai multe surse din TVR.

Contestatia formulata de Claudiu Lucaci viza "indreptarea unei posibile erori in procedura de evaluare manageriala anuala", in sensul inlocuirii din comisia de evaluare a Rominei Surugiu si a lui Adrian Bucur. Jurnalistul Adrian Bucur este la randul sau membru al Consiliului de Administratie al TVR si a fost membru supleant al Rominei Surugiu in comisia de evaluare a lui Claudiu Lucaci.

In acest caz, comisia de solutionare a contestatiilor a spus ca evaluarea raportului de activitate al lui Claudiu Lucaci a fost facuta de membrii comisiei cu respectarea procedurii stabilite prin Regulamentul de evaluare a managementului executiv in SRTv, prin acordarea de fiecare membru al comisiei de evaluare de puncte, de la 1 la 100.

Cu privire la aducerea la cunostinta a componentei comisiei de evaluare, fapt contestat de Claudiu Lucaci, comisia de solutionare a contestatiilor a spus ca nu exista nicio dispozitie legala in Regulamentul privind selectia managerilor si evaluarea managementului executiv in cadrul SRTv care sa dispuna comunicarea componentei comisiei de evaluare fiecarui angajat evaluat, iar, pe de alta parte, componenta comisiilor de evaluare legal constituite respecta prevederile aceluiasi regulament.

Totodata, comisia de contestatii a spus ca, in sedinta Consiliului de Administratie din 24 noiembrie 2014, a fost adoptata o hotarare avand ca obiect componenta comisiilor de evaluare a managerilor care coordoneaza compartimentele reprezentate in Comitetele directoare, fiind enumerati cei opt membri care fac parte din comisiile de evaluare a membrilor Comitetului Director al SRTv, fapt care nu ar fi fost contestat de Claudiu Lucaci pana la data procesului de evaluare.

Referitor la suspiciunea lui Claudiu Lucaci cu privire la cerintele minime de impartialitate, obiectivitate si neutralitate pentru membrii comisiei de evaluare, comisia de solutionare a contestatilor a spus ca "cele redate in cuprinsul solicitarii (lui Lucaci, n.r.) cu privire la cei doi membri ai CA (Surugiu si Bucur, n.r.) sunt nesustinute si netemeinice, atata vreme cat presupusa antepronuntare a acestora nu s-a facut pe raportul de activitate al lui Lucaci, ci pe o situatie punctuala existenta anterior momentului evaluarii".

Evaluarea si punctarea lui Claudiu Lucaci a fost facuta strict pe analiza raportului de activitate, pe baza criteriilor de notare, a mai spus comisia de solutionare a contestatiilor, condusa de Stelian Tanase.

Cu privire la subordonarea lui Adrian Bucur lui Claudiu Lucaci, conform organigramei Directiei Stiri, comisia de solutionare a contestatiilor a spus ca nu exista nicio dispozitie imperativa prevazuta de Legea 41/1994 privind organizarea si functionarea SRTv si de Regulamentul privind selectia managerilor si evaluarea managementului executiv in cadrul SRTv care sa interzica vreunui membru al CA numirea/nenumirea in oricare comisie de evaluare a managementului executiv din TVR.

Pe de alta parte, in luna februarie, Adrian Bucur, jurnalist in SRTv si membru al Consiliului de Administratie al TVR, a declarat pentru Mediafax ca a decis sa isi dea demisia de onoare din comisiile de evaluare a managerilor din TVR, intrucat considera ca procesul a fost profund viciat si a devenit "o Cantarea Romaniei".

De cealalta parte, Claudiu Brinzan, la randul sau membru in Consiliul de Administratie al SRTv si in comisii de evaluare a sefilor din TVR, a declarat, pe 4 martie, pentru Mediafax, ca directorul Directiei Stiri, Claudiu Lucaci, este "linsat" de oameni "din arcul actualei puteri", sugerand ca se incearca inlaturarea sa de la conducerea Stirilor.