Premierul Victor Ponta a anuntat pe pagina sa de Facebook ca propunerea unui membru CNA de sprijinire a celor mai importante posturi private "este de principiu corecta", dar sprijinul trebuie facut prin scutiri fiscale si fara noi taxe pentru telespectatori.

HotNews.roFoto: Hotnews

Valentin Jucan, membru in Consiliul National al Audiovizualului, a transmis marti catre Presedintie si Guvern o scrisoare deschisa cu un proiect de Ordonanta de Urgenta pentru infiintarea unui Fond audiovizual prin intermediul caruia sa se asigure un sprijin financiar pentru cele mai importante posturi TV private. Potrivit initiativei, furnizorii de servicii TV ar trebui sa contribuie cu 5% din veniturile anuale la acest Fond, in caz contrar urmand sa primeasca amenzi intre 50.000 lei si 100.000 lei.

"Cred ca propunerea este de principiu corecta si merita discutata si promovata. Iar dreptul la informare este un drept fundamental garantat constitutional", afirma Victor Ponta, care spune insa ca trebuie indeplinite cateva conditii pentru implementarea unei astfel de initiative.

Potrivit premierului, sunt necesare criterii clare si transparente legate de procentul de emisiuni de stiri, culturale, educative incluse in grila unei televiziuni, "evident fara nicio cenzura asupra modului de prezentare a acestora".

De asemenea, acesta spune ca sprijinul nu trebuie sa se faca printr-o noua taxa platita de telespectatori pentru ca acestia deja platesc abonamentul la societatea de cablu sau satelit si "fortat si inutil; o taxa pentru TVR".

Victor Ponta nu este insa de acord cu bani dati direct unei televiziuni, pentru ca "asta ar deturna total scopul initiativei". Premierul a tinut sa adauge aici ca "e nevoie de clarificarea situatiei acelei (sau acelor) televiziuni care deja au facut si fac evaziune fiscala avand aproape 100 milioane de RON datorii la buget".

"Sprijinul trebuie sa se reflecte prin scutiri si deduceri de taxe si impozite", spune premierul, care a adaugat insa ca nu e bine ca o asemenea reglementare e bine sa fie aprobata prin Ordonanta de Urgenta.

"Un acord politic in Parlament este singura solutie de durata!", a declarat premierul, adugand ca asteapta "o dezbatere serioasa pe aceasta tema serioasa!"