Cativa deputati ai grupului parlamentar popular-democrat propun, printr-un proiect de lege, ca membrii CNA sa poata fi demisi pentru nerespectarea sau incalcarea atributiilor de serviciu si sa fie suspendati de drept din functie in cazul inceperii urmaririi penale sau a trimiterii in judecata. Proiectul de lege, care modifica Legea audiovizualului, este initiat de deputatii Liliana Minca, Daniel Fenechiu, Stefan Dalca, Stefan Burlacu si Marinel Cristinel si se afla in consultare publica la Camera Deputatilor, anunta Mediafax.

Potrivit proiectului, membrii Consiliului National al Audiovizualului vor putea fi demisi la propunerea comisiilor de specialitate ale Parlamentului si in cazul nerespectarii sau incalcarii repetate a atributiilor de serviciu. In prezent, membrii Consiliului pot fi demisi doar daca sunt in incapacitate de a-si exercita atributiile mai mult de sase luni si daca sunt condamnati penal printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.

Initiatorii mai propun, in proiect, ca, in cazul inceperii urmaririi penale sau a trimiterii in judecata, membrii CNA sa fie suspendati de drept, fie pana la terminarea urmaririi penale - in situatia in care se finalizeaza cu netrimiterea in judecata, fie pana la pronuntarea unei hotararii definitive - in situatia trimiterii in judecata.

Initiatorii motiveaza necesitatea proiectului prin faptul ca, in ultima perioada, CNA a fost subiect de disputa politica si publica, situatia interna poate fi caracterizata prin disfunctionalitate, iar in prezent legea nu prevede situatia unui membru CNA urmarit penal sau trimis in judecata, ceea ce poate duce la "planarea unor dubii asupra acestuia in privinta eticii care ii permite sa mai voteze in cadrul Consiliului".

"De asemenea, nici ipoteza in care incalca, in mod repetat, atributiile prevazute de lege nu este sanctionata, desi, cu siguranta, activitatea este perturbata in acesta situatie", mai sustin initiatorii.