Norvegia va inchide complet emisia radio analogica in banda FM la inceputul lunii ianuarie 2017, a anuntat saptamana trecuta ministrul norvegian al Culturii, citat de Radio.no, informeaza The Verge. Norvegia va deveni astfel prima tara care va renunta complet la emisia radio analogica FM si va trece in schimb catre emisia radio digitala - Digital Audio Broadcasting (DAB), care ar permite mai multe canale radio in acelasi spatiu de frecvente radio, la o calitate superioara.

Norvegia inchide emisia radio analogica in banda FMFoto: Freeimages.com

Un anunt oficial facut in 16 aprilie 2015 de catre Ministerul Culturii din Norvegia confirma data de ianuarie 2017 ca termen limita de inchidere a semnalului radio analogic si trecerea la emisia radio digitala asa cum Guvernul Norvegiei a propus inca din anul 2011.

In Norvegia sunt transmise in prezent 22 de posturi radio nationale in format Digital Audio Broadcasting (DAB) si ar mai fi loc de inca peste 20 de canale radio, fata de numai cinci posturi radio nationale in format analogic in banda FM. In plus, costurile transmisiei canalelor radio in banda FM sunt de opt ori mai mari decat costurile transmisiei DAB, potrivit datelor oficiale.

Transmisia radio DAB a inceput sa fie prezenta in Norvegia din anul 1995, iar un update al acestui sistem digital - DAB+ - a devenit disponibil in anul 2007. Conform Ministerului Culturii, braodcasterii radio vor fi cei care vor putea alege intre transmisiile DAB si DAB+, desi este de asteptat ca pana in 2017 cele mai multe radioruri din tara sa fie transmise in sistem DAB+.

In Romania, SNR (Radiocom) difuzeaza in prezent programele publice nationale de radio ale Societatii Romane de Radiodifuziune (SRR) si are un proiect pilot pentru transmiterea digitala in sistem T-DAB (Terrestrial Digital Audio Broadcasting) a programnelor de radio in Bucuresti.

Conform datelor de pe site-ul SNR, serviciul T-DAB (Terrestrial Digital Audio Broadcasting) permite transmitere digitala a programelor de radio; serviciul este oferit in Bucuresti catre Societatea Romana de Radiodifuziune (Romania Actualitati, Romania Muzical, Radio Bucuresti si Radio 3Net).

SNR (Radiocom) este societatea care difuzeaza si programele TVR si care ar trebui sa implementeze trecerea la televiziunea digitala terestra in Romania pana la data de 17 iunie 2015.