Ieri s-au acordat renumitele Premii Pulitzer pentru jurnalismul american, dupa traditia inceputa in 1917 de jurnalistul american de origine maghiara, Joseph Pulitzer. Dintre lucrarile premiate, premiul cel mare, Public Service, a revenit proiectului "Till Death Do Us Part" - o serie de cinci materiale pe tema violentei domestice, publicate de The Post and Courier din statul Carolina de Sud.

Burse Superscrieri-2015Foto: FFFF

Pentru ca si Romania are autori buni de non-fictiune, Bursele Superscrieri/Avon - pentru care se mai primesc inscrieri pana duminica, 26 aprilie - vor sa ii incurajeze sa realizeze materiale de substanta pe tema violenta domestica, acest subiect care la noi in tara este atat de usor de trecut cu vederea sau chiar acoperit de mareea de texte subtiri.

Fundatia Friends For Friends si Avon Romania s-au parteneriat pentru a aduce o finantare de 6000 de euro (3 burse x 2000 de euro) si suport editorial unor echipe de autori si fotojurnalisti care vor propune spre realizare proiecte prin care publicul din Romania sa perceapa mai in profunzime aspecte legate de tema propusa.

Bursierii vor fi selectionati de un juriu reprezentat de Dan Duca, Liviu Iolu, Marius Chivu, Mihnea Maruta, Raluca Kisescu (AVON Romania), Simona Tache, Vlad Mixich si Vlad Petreanu. Sustinerea editoriala - un program de mentorat si Seminarii Superscrieri de bune practici ale meseriei de jurnalist - va fi sustinuta de Mona Dirtu.

Aplicatiile pot fi trimise pana pe 26 aprilie, pe adresa bursele.superscrieri@ffff.ro, in urma completarii unui formular online, disponibil pe site-ul www.ffff.ro/burselesuperscrieri.

Oricine este interesat de continut de calitate, fie ca este autor sau nu, este invitat sa contribuie la acest demers de incurajare a peisajului actual al presei romanesti - prin participarea la proiect sau prin incurajarea acelor autori care ar putea folosi resursele puse la bataie pentru a aduce perspective noi in abordarea unui subiect de interes public.

Materialul premiat anul acesta la Pulitzer expune un intreg sistem care se face vinovat de moartea a peste 300 de femei, in decurs de zece ani, ca victime ale violentei domestice in statul Carolina de Sud. Prin abordare, tehnica si storytelling, materialul poate fi inspiratie pentru cei care mentin acest subiect in zona de tabu sau de teritoriu greu de explorat si de documentat cu scopul de a aduce schimbare intr-o societate.

Iar programul Bursele Superscrieri/Avon merita privit ca una dintre putinele resurse puse la dispozitia autorilor pentru generarea unui continut creativ si calitativ, care sa poata misca o societate, un intreg sistem, asemenea lucrarii publicate peste ocean.

Afla mai multe despre materialele premiate la Pulitzer in 2015.

Citeste si materialele realizate la prima editie a Burselor Superscrieri/Avon, in 2014.

#Despre Fundatia Friends For Friends

Suntem Fundatia Friends For Friends si de 5 ani ne directionam toate eforturile si energia sa sustinem creativitatea practica, dezvoltand proiecte si instrumente care sa ii ajute pe oameni sa isi descopere potentialul creativ.

Dintre cele mai cunoscute proiecte FFFF: Creative Fitness Studio - gym de antrenare si dezvoltare a creativitatii prin exercitii si experiente creative de grup, Biblioteca FFFF - peste 1600 de carti utile profesionistilor implicati in industrii creative, expozitia Ciorne 2.0 - despre cum devin ideile realitate si, nu in ultimul rand, Superscrieri (Premiile Superscrieri si Bursele Superscrieri pe domenii de interes social).