Consiliul National al Audiovizualului a decis sa amendeze cu 100.000 de lei Pro TV pentru opt editii La Maruta si editia Romanii au talent in care a aparut un condamnat pentru crima, anunta Pagina de Media. Membrii CNA au retinut mai multe articole care au fost incalcate in cazul celor doua productii de la Pro TV: legislatia privind protectia minorilor, incadrarea nepotrivita a emisiunilor, dar si publicitate mascata.

In cazul La Maruta a fost vorba despre opt emisiuni din perioada 5 - 21 ianuarie. Emisiuni in care a aparut Beyonce de Romania, imbracata extrem de sumar, la un control pentru a-si face operatii estetice, dar si un scandal in care este implicat manelistul Marian Mexicanul. In plus, membrii au considerat ca in cadrul emisiunii La Maruta s-a facut publicitate mascata la cabinetul medicului care i-a facut lui Beyonce de Romania mai multe operati estetice.

In emisiunile La Maruta, pe langa goliciunea afisata in repetate randuri de Beyonce de Romania, emisiunea a prezenta si un scandal din familia lui Marian Mexicanu, in care s-au folosit exprimari precum: "Handicapatul acela de Edi", "mincinoasa si nenorocita", "nesimtito", "daca tu o iei pe zdreanta asta in brate", "cum tata, ma, pentru o curva, pentru o zdreanta de femeie?", "Ana ajunge la terapie intensiva daca dau eu ochii cu ea", "sa natti pe gura, pe gura vreau sa nasti", "vagabontule", "fomistule"

Amenda a fost propusa de Radu Calin Cristea, membru CNA si a fost votata de sase membri: Monica Gubernat, Valentin Jucan, Viorel Vasile Buda, Dorina Rusu, Rasvan Popescu si Radu Calin Cristea. Radu Herjeu a fost impotriva intrucat acesta a propus sanctiunea maxima, de 200.000 de lei, iar Lorand Turos nu a fost de acord cu introducerea articolului de lege privind incadrarea emisiunilor.

Adriana Papureanu, reprezentantul Pro TV, in fata membrilor CNA, despre La Maruta: "Aceste emisiuni au fost anterioare amenzii din luna februarie. Intre timp lucrurile s-au mai rezolvat. Uitandu-ma pe reclamatii, va reamintesc, Maruta este o emisiune de divertisment, nu are rol de a educa. Sunt personaje cunoscute unei mari parti a publicului. Asa cum Oana Zavoranu intereseaza o parte a publicului, asa si aceste personaje sunt interesante pentru anumita parte a publicului."

Radu Herjeu, membru CNA: "Cam in ce emisiune de divertisment se pot folosi aceste cuvinte: "handicapatul de Edi", "daca tu o iei pe zdreanta asta in viata", "urata esti, esti urata rau", "sa nasti pe gura", "escrocul dracului ce esti". As vrea sa vad divertismentul. Cam cine ar putea sa se amuze sau sa se distreze la astfel de emisiune? Aici nu e vorba despre vietile unor oameni sau ca se cearta ci despre porcaiala in toata regula la o ora la care nu ar trebui sa fie asa ceva nicaieri."

"O singura data in tot acest fluviu de obscenitati, Catalin Maruta isi aduce aminte ca este la televizor. Pe domnul Maruta il lase fix rece. Mi se pare absolut de amendat", a mai spus Herjeu.

Despre cazul detinutului de la Romanii au talent, reprezentantul Pro TV a spus ca Andrei Grigoriu ar fi fost castigator al unui concurs "Si detinutii au talent" care s-a desfasurat la Timisoara, si la care premiul a fost inscrierea de catre organizatori la Romanii au talent. "Au declarat ca sunt in inchisoare si fiecare pentru ce a fost condamnat. Aici a fost o poveste pe care noi nu am controlat-o. Nu a fost controlata povestea. (¬) Nu se cere unui concurent nici cazierul si nici nu sta nimeni sa-l verifice. Au patit-o si in Marea Britanie saptamana trecuta", a spus Papureanu.

Valentin Juncan, membru CNA, a fost si cel mai vehement in ce priveste prezenta condamnatului in emisiunea Romanii au talent: "Nu pot sa cred ca Pro TV nu a stiut sau nu a fost curios sa afle. Nu pun la indoiala faptul ca un detinut ar putea avea un talent. Dar in momentul in care tu vii cu un desen. Aici nu e vorba despre talent, postul a mizat pe poveste. (¬) Toti au reactionat la povestea lui. Chiar si daca era vorba de tainuire. E vb de tainuire de crima. Cum sa vii cu un astfel de exemplu?

Radu Herjeu - "Eu cred ca ar fi trebuit, din punct de vedere profesional, sa va interesati sa nu urcati pe scena un violator, un pedofil, un criminal in serie. Eu, multi ani realizator de emisiune, stiu ca am o responsabilitate fata de ce se vede acolo, pentru ca se intampla in numele meu, sub sigla mea. Din punctul meu de vedere, nu ne-ati mintit, dar din punct de vedere profesional cred ca ati gresit, in primul rand pentru dumneavoastra, ca sa nu fiti nevoiti sa va cereti scuze.