Comisiile de Cultura din Camera Deputatilor si Senat au termen o saptamana pentru a analiza raportul de activitate pe 2014 al Televiziunii romane, publicat in prima parte a acestei luni. De aprobarea sau respingerea acestui raport depinde mandatul lui Stelian Tanase in functia de presedinte-director general al TVR. Este prima data, dupa multi ani, cand parlamentarii grabesc atat de mult discutarea raportului TVR, in conditiile in care, oricum, de la Tudor Giurgiu incoace, toti presedintii-directori generali ai TVR au plecat in conditiile respingerii raportului.

Stelian TanaseFoto: Agerpres

Raportul pe 2014 al Televiziunii publice, confruntata cu mari probleme financiare, releva:

  • datorii totale de 700 de milioane de lei, din care 440 de milioane catre bugetul de stat
  • venituri totale de 544,2 milioane lei
  • cheltuieli totale de 625,8 milioane de lei
  • pierdere de 81,5 milioane de lei

Raportul SRTV a fost discutat, miercuri, de Birourile permanente, care au decis sa-l trimita catre comisiile de specialitate. Tot o saptamana au la dispozitie si comisiile de buget-finante pentru a discuta raportul privind contul de executie bugetara al Televiziunii publice. Comisiile de cultura urmeaza sa-l analizeze in sedinta comuna, iar pe baza analizei lor plenul trebuie sa aprobe sau sa respinga documentul. In cazul respingerii, presedintele-director general si Consiliul de Administratie sunt demisi de drept.

Anuntul a fost facut de deputatul PNL Ludovic Orban, care a acuzat "obiective meschine" din partea PSD. Potrivit acestuia, social-democratii ar dori sa-l "decapiteze" pe Stelian Tanase, protejandu-i in schimb pe presedintele CNA, Laura Georgescu, si pe presedintele-director general al SRR, Ovidiu Miculescu.

  • Ludovic Orban, in declaratiile de presa de dupa discutiile BP:"Primul (obiectiv meschin al PSD - n.red.) este acela de a grabi decapitarea lui Stelian Tanase de la conducerea Televiziunii romane. In conformitate cu legea, SRTv, SRR si CNA au obligatia de a depune raportul de activitate anual. Aceste rapoarte de activitate trebuie depuse in conformitate cu legea pana la data de 15 aprilie, urmand sa fie dezbatute in comisiile reunite ale celor doua camere. PSD nu a vrut sa trimita raportul catre comisiile de cultura si de buget-finante decat in cazul TVR, refuzand sa ia act de depunerea raportului din  partea rusinosului CNA condus de Laura Georgescu, care a transformat aceasta institutie intr-o carpa de sters pe jos a lui Victor Ponta. Deci a refuzat sa dezbatem in Birourile Permanente si sa trimitem mai departe raportul CNA. De asemenea a refuzat sa emita spre dezbatere raportul SRR. Singurul raport pe care s-au grabit sa-l trimita spre dezbaterea comisiilor de cultura a fost raportul TVR, dandu-se un termen de o saptamana (...). Ceea ce-mi arata ca, de fapt, PSD vrea sa faca o executie politica a unui conducator de televiziune, pentru simpla indrazneala a acestui conducator de televiziune de a nu fi sluga lui Victor Ponta si a PSD. Nu ii intereseaza ce se intampla la CNA, rusinea si promiscuitatea in care a ajuns CNA, faptul ca majoritatea membrilor CNA doreste schimbarea din functie a presedintelui CNA Laura Georgescu. Nu ii intereseaza lucrul acesta. Pe ei ii intereseaza sa subordoneze politic televiziunea, astfel incat sa mai aiba un instrument de propaganda prin care sa-si raspandeasca minciunile, neadevarurile si calomniile la adresa liderilor opozitiei."

Nota: SRR a incheiat 2014 pe profit, iar conform legislatiei actuale presedintele CNA nu poate fi demis prin respingerea raportului in Parlament, existand insa initiative de schimbare a legii.

De notat ca, dupa Valentin Nicolau, care a plecat prin demisie, toti presedintii-directori generali ai TVR, cu mandat dat de Parlament, au plecat in conditiile respingerii raportului de activitate. S-a intampla in cazul lui Tudor Giurgiu, al lui Alexandru Sassu (care a ramas, totusi, director interimar pentru o lunga perioada de timp), al lui Alexandru Lazescu, in timp ce Claudiu Saftoiu si-a anuntat demisia chiar in ajunul respingerii raportului.