Anuntul de vineri al directorului general al Federatiei Romane de Fotbal, Ionut Lupescu, privind atribuirea drepturilor de televizare a meciurilor echipei nationale de fotbal pentru urmatorii doi ani postului Antena 1, a amutit postul public de televiziune. TVR ramane pana la finele anului in curs detinatorul acestor drepturi, pentru care a dat 800.000 de euro si pe care a incercat in van, la licitatia organizata de FRF, sa le pastreze pentru o suma de trei ori mai mare.

Contactati de HotNews.ro, reprezentantii TVR au declarat ca nu pot comenta decizia Federatiei pana marti, cand subiectul va fi discutat in cadrul Consiliului de Administratie. Responsabilii cu presa ai TVR nu au putut preciza vineri nici cum a fost decisa oferta de 2,4 de milioane euro a TVR, in cadrul Consiliului de Administratie sau in alt mod.

CA al SRTv include si membri propusi de partidele politice parlamentare, printre care Marie Juganaru (PSD), Razvan Barbato (PC), Victor Socaciu (PSD), Dida Dragan (PNL), Radu Toma (PRM), Stanik Stefan Ioan (UDMR).

Antena 1 a oferit cu 200.000 de euro mai mult decat TVR pentru drepturile de televizare ale meciurilor echipei nationale de seniori, cu exceptia celor pentru Euro 2008, care vor ramane in portofoliul postului public, conform unui acord incheiat deja cu UEFA. Dupa cum se va decide, duminica, la tragerea la sorti pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2010, suma acopera 12 sau 14 meciuri oficiale ale echipei nationale in urmatorii doi ani si, probabil, unele meciuri amicale.

Directorul Departamentului Sport de la Antena 1&3, Cristi Cretu, afirma intr-un comunicat al Antenei 1 ca este vorba despre „o licitatie corecta” si ca „dosarul inaintat de Antena 1 nu avea cum sa nu fie castigator. L-am intocmit cu minutiozitate, pentru ca nu am crezut zvonurile potrivit carora drepturile erau deja date altei televiziuni si am facut o oferta generoasa pentru toate capitolele, atat financiara, cat si din punct de vedere al promovarii”.

Pe piata media a circulat, in ultimele saptamani, informatia cum ca reprezentantii TVR ar fi fost convinsi ca postul public va castiga licitatia FRF, chiar si daca la mijloc ar fi fost vorba despre o suma mult mai mare decat pana acum.

Piata drepturilor de televizare pentru meciurile de fotbal a cunoscut o crestere accelerata preturilor in aprilie 2006, cand Steaua a primit 500.000 de euro pentru difuzarea a doua meciuri de catre Realitatea TV: disputa tur-retur Steaua-Rapid din sferturile Cupei UEFA.