- Despre proiectul de OUG, HotNews.ro a scris intre altele aici si aici. O analiza HotNews.ro pe aceasta tema - aici
Pozitia integrala Telekom Romania, transmisa HotNews.ro:
Grupul de companii Telekom Romania isi exprima ingrijorarea fata de proiectul Ordonantei de Urgenta prin care este propusa infiintarea unui Fond Audiovizual (prin plata unei taxe de 5% catre CNA si reducerea TVA la 9% pentru serviciile TV) si solicita o evaluare mai riguroasa a impactului acesteia, inainte de a impune noi reglementari pe acest segment.
Noua initiativa legislativa a fost formulata fara ca mediul de afaceri sa fie consultat in prealabil. In plus, propunerea este vaga si lasa loc de interpretari: spre exemplu, nu este clar daca taxa de 5% este aplicabila doar veniturilor realizate din furnizarea servicilor TV sau veniturilor totale.
De asemenea, distorsioneaza grav competitia pe piata, fortand companiile private sa sprijine alte companii private si promovand un comportament discriminatoriu fata de anumiti furnizori de servicii Radio-TV, in baza unor criterii necunoscute la acest moment. Acesta este un alt semnal negativ pentru investitorii straini, demonstrand, inca o data, lipsa predictibilitatii si a stabilitatii in mediul legislativ din Romania.
Referitor la taxa aditionala de 5%, Telekom Romania subliniaza ca sectorul audiovizual este deja taxat cu 5,5% (1% catre Fondul cinematografic si 4.5% catre diferite organisme care colecteaza drepturi de autor).
In ceea ce priveste TVA de 9% pentru serviciile TV, sustinem de principiu scaderea TVA-ului, insa Telekom considera ca o astfel de masura trebuie sa fie implementata coreland prevederile Codului Fiscal existent si intr-un interval de timp realist, pentru a permite operatorilor sa analizeze impactul operational si sa planifice costurile pentru implementare. In plus, consideram ca nu este intelept din punct de vedere macro-economic sa existe TVA diferentiat numai pentru serviciile TV, mai ales luand in considerare gradul de colectare a TVA din prezent. Totodata, masura este impotriva tendintelor din industrie, care evolueaza catre pachete de servicii integrate: fix, mobil si TV. Aceasta masura aditionala, daca este aplicabila numai pentru un anumit serviciu, va prezenta un obstacol serios pentru dezvoltarea serviciilor integrate si, in mod indirect, pentru industrie. In plus, masura ar presupune tratament preferential nejustificat pentru un anumit sector.
Mai mult, estimarea ca scaderea TVA va acoperi taxa aditionala de 5% este pur speculativa si incorecta, din moment ce companiile de telecomunicatii platesc TVA direct statului roman. Propunerea nu are la baza o evaluare a impactului corelat a celor doua masuri fiscale. Asadar, consideram ca aceasta masura este in detrimentul dezvoltarii industriei si al clientilor.
Prin urmare, solicitam Guvernului sa respinga aceasta initiativa.
acei 4,5% care ii da la organismele de gestiune colectiva nu sunt taxe, intrucat acele organisme sunt entitati de drept privat, iar cablisti platesc in baza unei legi si a unei negocieri.
De fapt este o plata la fel ca cea pentru curent electric, apa, alti furnizori, plata care este pt muzica folosita in programele lor. e foarte simplu
Muzica e si ea un produs, nu-i obliga nimeni sa-l foloseasca. Nu are nici o legatura muzica cu statul
- statul roman este cel mai mare hot, cel mai mare capusar ar oricaror afaceri care functioneaza.
Nimic nu va merge in Romania cu acest sistem.
Ori este inlocuit ori tinerii vor alege sa plece si zau ca bine fac.