Ambasadorul Germaniei in Romania, Werner Hans Lauk, a declarat, joi, ca statul de drept nu exista fara egalitatea tuturor cetatenilor in fata legii si ca, fara jurnalism de calitate, nu este posibila o democratie adevarata, potrivit Agerpres. "Pentru editia din acest an am ales o tema intens discutata foarte mult in ultimii ani, atat in Romania, cat si in Germania: cum asiguram un jurnalism de calitate? De ce avem nevoie de el? Evolutiile politice de la Bucuresti simplifica raspunsul la a doua intrebare, pentru ca, fara jurnalism de calitate, nu este posibila democratie adevarata in Europa', a declarat, joi, Werner Hans Lauk, la evenimentul "Zilele media romano-germane 2015. Jurnalismul de calitate - de ce avem nevoie de el si cum il asiguram."

El a subliniat ca rolul de gardian pe care il are jurnalismul de calitate, liber si independent reprezinta una dintre garantiile pentru pastrarea fundamentelor democratiei, de la statul de drept, separarea puterilor in stat pana la independenta Justitiei. Ambasadorul german a adaugat ca acestea se afla mereu in pericol de a fi amenintate, motiv pentru care sunt continuu necesare eforturi pentru a fi mentinute. "Statul de drept nu exista fara egalitatea tuturor cetatenilor in fata legii", a subliniat oficialul german.

El a aratat ca jurnalismul se afla in schimbare si a mentionat ca mediile sociale permit exprimarea in timp real. Opiniile prezentate in aceste medii asupra 'crizei politice' in care se afla Romania confera o perspectiva excelenta asupra gandurilor si sentimentelor persoanelor care le prezinta si ale utilizatorilor media, a afirmat ambasadorul, completand insa ca in acest fel nu se poate informa intr-un mod echilibrat si obiectiv despre evenimentele care au loc.

"Aici media ii revine un rol decisiv pentru noi, utilizatorii, cetatenii. Numai jurnalismul de calitate inlesneste orientarea in oceanul de voci individuale, le verifica veridicitatea informatiilor, se adreseaza unor surse alternative, confrunta declaratii individuale, le asaza in contextul lor actual si le compara cu declaratii anterioare, texte de lege, principii constitutionale", a spus Werner Hans Lauk.

Potrivit acestuia, este nevoie de o stiinta sociala pentru jurnalismul de calitate. "Este de datoria noastra de a mentine vie informatia ca jurnalismul de calitate reprezinta la nivel global o contributie indispensabila pentru democratie, statul de drept si buna guvernanta. Este de datoria noastra ca si cititori, telespectatori, consumatori media si a dumneavoastra ca producatori ai produsului jurnalistic de calitate de a transpune in fapte acestea", a adaugat oficialul german.

Ambasada Germaniei va institui in 2016 doua premii pentru mass-media din Romania, a anuntat Werner Hans Lauk.