BRAT: E nevoie de ajutor de stat pentru toata presa. Ajutorul doar pentru TV va crea dezechilibre semnificative in media

de C.I.     HotNews.ro
Luni, 15 iunie 2015, 11:11 Economie | Media & Publicitate


Biroul Roman de Audit Transmedia apreciaza, intr-o pozitie transmisa luni presei, ca intentia guvernului de a oferi ajutor de stat posturilor care difuzeaza emisiuni informative, culturale si educative, este de apreciat, dar o astfel de iniativa e benefica si utila pentru toata media. "Oferirea de ajutor de stat in domeniul audiovizualului, fara a sprijini in egala masura domeniul presei scrise si al mediului online, va crea dezechilibre semnificative in mass media", apreciaza BRAT, ca urmare a ordonantei de urgenta aprobata saptamana trecuta de guvern, referitoare la ajutorul de stat pentru operatorii din audiovizual.

Potrivit organizatiei, "criteriile de alocare a ajutoarelor de stat, pe de o parte intre cele 4 medii (tv, radio, presa scrisa, online), cat si in interiorul fiecarui mediu intre diversele posturi tv, statii radio, publicatii, siteuri de continut, trebuie si pot fi realizate pe criterii de performanta, transparenta si independenta, care sa asigure impartialitatea si corectitudinea alocarii acestor fonduri."

  • Saptamana trecuta, ONG-urile de media, dar si initiatorul proiectului de sprijin pentru televiziuni, membrul CNA Valentin Jucan, si-au exprimat dezacordul cu ONG-ul aprobat de guvern. Detalii aici si aici

Comunicatul BRAT, integral:

                
Continutul de calitate ajunge la publicul larg in egala masura prin tv, radio, presa scrisa si mediul online. Ajutorul de stat trebuie sa urmareasca interesul publicului larg si modul in care acesta se informeaza.
    
Biroul Roman de Audit Transmedia (BRAT) apreciaza intentia Guvernului Romaniei, manifestata prin aprobarea OUG din data de 10 iunie 2015, care are obiectivul de a oferi ajutor de stat operatorilor economici din domeniul audiovizual care produc si difuzeaza emisiuni informative, culturale si educative, de interes public.

Intelegand obiectivul Guvernului de a stimula operatorii economici ce sprijina interesul public in domeniul informarii si culturii, BRAT apreciaza ca o astfel de initiativa este benefica si utila in domeniul audiovizualului si in egala masura in domeniul presei scrise si al mediului online. Emisiuni sau articole informative, culturale si educative de interes public sunt difuzate atat prin intermediul audiovizualului (radio si TV), cat si prin intermediul presei scrise tiparite si al mediului online. Cele doua medii mentionate, presa scrisa tiparita si mediul online, se confrunta cu o serie de dificultati persistente si severe, aceste medii alocand resurse financiare si umane importante pentru productia si distribuirea de programe informative, culturale sau educative, articole care in termeni economici sunt mai putin eficiente (au valoare comerciala mult redusa comparativ cu articole sau materiale de divertisment).

Oferirea de ajutor de stat in domeniul audiovizualului, fara a sprijini in egala masura domeniul presei scrise si al mediului online, va crea, in opinia BRAT, dezechilibre semnificative in mass media si va aduce un avantaj economic domeniului audiovizual. Pentru a-si atinge cat mai bine obiectivul de a oferi publicului larg continut de calitate, informativ, cultural si educativ, Guvernul trebuie sa aiba in vedere ca diseminarea acestui tip de continut se realizeaza prin intermediul tuturor celor 4 medii (tv, radio, presa scrisa, online). Astfel, oferirea ajutorului de stat echilibrat intre cele 4 medii poate fi solutia optima pentru atingerea obiectivului asumat.

Criteriile de alocare a acestor ajutoare de stat, pe de o parte intre cele 4 medii (tv, radio, presa scrisa, online), cat si in interiorul fiecarui mediu intre diversele posturi tv, statii radio, publicatii, siteuri de continut, trebuie si pot fi realizate pe criterii de performanta, transparenta si independenta, care sa asigure impartialitatea si corectitudinea alocarii acestor fonduri. In acest sens, BRAT realizeaza de peste 15 ani studii relevante in domeniul presei scrise (auditul de tiraje si Studiul National de Audienta) si al domeniului online (Studiul de Audienta si Trafic Internet), recunoscute de industria de profil si jucatorii din domeniu, validate de utilizarea unor standarde internationale recunoscute in masurarea media. Rezultatele privind performantele publicatiilor si siteurilor sunt publice si pot fi consultate la www.brat.ro, iar informatii mai detaliate privind continutul si profilul publicului pot fi puse la dispozitie la solicitare.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1169 vizualizari

  • +1 (1 vot)    
    ? (Luni, 15 iunie 2015, 14:53)

    I [utilizator]

    dar de ce ajutor? de ce nu piata libera?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by