CNA a amendat Antena 1 cu 10.000 de lei, pentru emisiunea "In gura presei", reluata de la Antena 3, in care Mircea Badea a facut afirmatii injurioase la adresa lui Traian Basescu, si pentru matinalul "Neatza cu Razvan si Dani" in care s-a folosit un limbaj vulgar si mai multe femei au dansat lasciv, informeaza Mediafax.

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a analizat, in sedinta de marti, doua editii ale emisiunii "In gura presei", care au fost difuzate pe 16 si 24 februarie, la Antena 3, respectiv pe 17 si 25 februarie, in reluare, la Antena 1. CNA a primit trei reclamatii cu privire la aceste emisiuni, potrivit carora Mircea Badea ar fi folosit un limbaj injurios referitor la fostul presedinte. Membrii CNA au constatat ca in respectivele emisiuni Mircea Badea a folosit cuvinte precum "senil", "ticalos", "stupid", "penibil", "forma de viata abjecta" si "imbecil" la adresa lui Traian Basescu.

Totodata, CNA a analizat, marti, editia din 1 mai a emisiunii "Neatza cu Razvan si Dani". In urma difuzarii acestei emisiuni, CNA a primit doua reclamatii, potrivit carora in acest program au fost prezentate femei aproape dezbracate, care au dansat lasciv, inclusiv pe melodia "Sunt un cocalar" a trupei Noaptea Tarziu.

Potrivit CNA, in respectiva emisiune a fost parodiat comportamentul unor persoane care merg pe litoral de 1 mai. Pe parcursul emisiunii au fost folosite unele expresii injurioase si cu conotatie sexuala, iar doua dintre animatoare au fost unse pe corp cu ciocolata topita.

Radu Calin Cristea, cel care a condus sedinta de marti a CNA, a propus aplicarea unei somatii publice televiziunii Antena 1, pentru "accesele de obscenitate" din emisiunea "Neatza cu Razvan si Dani" si pentru "violenta de limbaj" a lui Mircea Badea, din reluarile emisiunii "In gura presei".

La randul sau, membrul CNA Radu Herjeu a propus amendarea Antena 1 cu 12.000 de lei. "ᅡImbecilᅡ, ᅡsenilᅡ, ᅡticalosᅡ, ᅡstupidᅡ, ᅡpenibilᅡ, mie mi se par formulari injurioase. Dorinta mea ar fi sa inteleaga foarte bine si domnul Badea ca problema este la exprimare, cel putin din punctul meu de vedere. Exprimarea este amendabila din punctul de vedere al Legii audiovizualului", a spus Radu Herjeu. El a precizat ca, daca lui Mircea Badea i se pare nedreapta Legea audiovizualului, poate sa faca o campanie pentru a o modifica.

Radu Herjeu a mai spus ca mai ales in reluarile emisiunii "In gura presei", care sunt difuzate la Antena 1 dimineata, la o ora accesibila minorilor, ar putea fi editate pasajele care incalca legislatia audiovizualului.

In schimb, Radu Calin Cristea a spus ca afirmatiile lui Mircea Badea "sunt niste vorbe grele, formulari destul de brutale". "Uneori sunt insa niste semne de intrebare. Putem sa interpretam ca el nu subscrie, ci doar isi pune o problema si atunci e opinia lui", a mai spus Cristea.

Niciuna dintre aceste doua propuneri - somatie publica si amenda de 12.000 de lei - nu a intrunit numarul minim necesar de voturi (sase) pentru a putea fi aplicata de CNA.

Astfel, membrul CNA Monica Gubernat a propus amendarea Antena 1 cu 10.000 de lei. Propunerea sa a fost aplicata cu sapte voturi "pentru" (Florin Gabrea, Lorand Turos, Viorel Buda, Monica Gubernat, Radu Herjeu, Dorina Rusu si Rasvan Popescu) si unul "impotriva" (Radu Calin Cristea).

Amenda a fost aplicata pentru incalcarea articolului 39, alineatul 2 din Legea audiovizualului, potrivit caruia "Difuzarea in serviciile de televiziune si de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizica, mentala sau morala a minorilor se poate face numai daca, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces conditionat, se asigura faptul ca minorii din zona de transmisie, in situatii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective", si a articolului 40, alineatul 3 din Codul audiovizualului, conform caruia "Moderatorii, prezentatorii si realizatorii programelor au obligatia sa nu foloseasca si sa nu permita invitatilor sa foloseasca un limbaj injurios sau sa instige la violenta".

Pe de alta parte, CNA nu a aplicat nicio sanctiune televiziunii Antena 3, care a difuzat in direct cele doua editii ale emisiunii "In gura presei", pe 16 si 24 februarie.

In acest caz au fost propuse doua sanctiuni - somatie publica (Radu Calin Cristea) si 7.000 de lei (Radu Herjeu) -, insa niciuna dintre acestea nu a intrunit numarul minim necesar de voturi (sase) pentru a fi aplicata. In acest caz nu a mai fost facuta nicio alta propunere.