Valentin Jucan, membru al Consiliului National al Audiovizualului (CNA), spune ca TVR Cluj este supus presiunilor politice din cauza unui reportaj despre un membru al CA al SRTv, Debreczeni Hajni, si ii cere lui Stelian Tanase, seful SRTv, sa permita jurnalistilor sa isi exercite liber profesia.

Valentin Jucan spune, intr-un comunicat remis miercuri agentiei Mediafax, ca presedintele-director general al Societatii Romane de Televiziune (SRTv), Stelian Tanase, se va deplasa, joi, la Cluj-Napoca, pentru o vizita la studioul teritorial TVR Cluj.

"Aceasta vizita vine in contextul scandalului provocat de un material realizat de un tanar jurnalist al TVR Cluj. Reportajul in cauza a scos la iveala modul in care un membru al Consiliului de Administratie al Televiziunii publice, Debreczeni Hajni (Nagy-Debreczeni Hajnalka, n.r.), se afla in stare de incompatibilitate, detinand, simultan, calitatea de consilier UDMR, angajata a Radio Cluj si parte din conducerea TVR. Este important faptul ca demersul jurnalistic vine ca urmare a unei plangeri penale formulata de un angajat al Radio Cluj. Un alt aspect de retinut este acela ca realizatorul materialului in cauza, jurnalista Diana Apahidean, a intervievat toate partile implicate in subiect, respectand normele jurnalistice care se impun. Cu toate acestea, presiunile la care este supusa conducerea TVR Cluj, ca urmare a realizarii reportajului sunt fara precedent, zona politica obligandu-l pe Stelian Tanase sa reactioneze impotriva independentei editoriale de care ar trebui sa se bucure orice post de televiziune sau radio", spune Valentin Jucan.

Potrivit lui Valentin Jucan, vizita anuntata pentru joi, la TVR Cluj, a lui Stelian Tanase, "are conturul clar al unui nou abuz de tipul celor pe care presedintele-director general al TVR le-a mai facut si in trecut, intentia fiind aceea de a duce la capat rafuiala dintre TVR Cluj si formatiunea politica deranjata de reportajul in cauza".

Totodata, Valentin Jucan ii reaminteste lui Stelian Tanase faptul ca Legea audiovizualului prevede faptul ca "sunt interzise ingerinte de orice fel in continutul, forma sau modalitatile de prezentare a elementelor serviciilor media audiovizuale, din partea autoritatilor publice sau a oricaror persoane fizice sau juridice, romane ori straine".

De asemenea, potrivit lui Jucan, Legea 41 din 1994, privind organizarea si functionarea Societatii Romane de Televiziune, prevede ca autonomia si independenta editoriala a serviciului publice de televiziune sunt garantate prin lege, iar programele sale sunt ocrotite de orice ingerinte ale autoritatilor publice, precum si de influentele oricaror partide, formatiuni social-politice, sindicate, organisme comerciale si economice sau grupuri de presiune.

"Domnule Stelian Tanase, fie ca este vorba despre vreun partid, fie ca este vorba despre sindicate, va solicit sa respectati legea si sa permiteti jurnalistilor sa isi exercite liber profesia", mai spune Valentin Jucan in finalul comunicatului sau.

Pana la ora difuzarii acestei stiri, Stelian Tanase nu a putut fi contactat de agentia MEDIAFAX.